Kadınlarda menopoz yaşı kaçtır? Kadınlar kaç yaşında menopoza girer ve menopoz dönemi başlar

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda menopoz yaşı kaçtır Kadınlar kaç yaşında menopoza girer ve menopoz dönemi başlar
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 12, 2022 15:48

Menopoz, kadınların hayatı için önemli bir dönem olmaktadır. Kadınlar menopoza girdiklerinde yumurta üretimi dururken, östrojen üretimi de azalmaktadır. Dünya genelinde kadınların menopoza girme yaşı 45-55 yaş aralığı olarak kabul edilmektedir. Menopoz sürecinde depresyon ve duygu değişimleri görülmektedir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Kadınların menopoz dönemine girmesi son derece olağan olmaktadır. Yumurtalıklar gittikçe küçüldüğünden ve östrojen üretimi azaldığından, kadınlar adet döneminden kesilebilmektedir. Bu sürece giren bir kadında üreme yeteneği kaybolmaktadır. Türkiye genelinde kadınlar 46-48 yaş aralığında menopoz dönemine girmektedir.

Kadınlarda Menopoz Yaşı Kaçtır?

Kadınlarda menopoz belli dönemlerde meydana gelmektedir. Ne zaman ve nasıl olacağı, kişiden kişiye farklılık gösterdiğinden bilinememektedir. Kadınların genel olarak menopoz sürecine girme yaşları dünya genelinde 45 ile 55 yaş aralığında olmaktadır. Başta genetik özellikler, sigara kullanımı, beslenme ve ırk olmak üzere menopoz yaşı değişiklik göstermektedir. Genelde 3 ile 8 yıl arasında menopoz öncesi dönem yaşanmaktadır. Kadın hayatında üreme çağının bittiğinin göstergesi olan menopoz, bir hastalık olarak düşünülmemektedir.

Haberin Devamı

Kadınların yaklaşık olarak %1'i 40 yaşından önce menopoz dönemi ile tanışmaktadır. Kalıtsal olarak belirlenen menopoz yaşı, eğitim ve emzirme gibi etkenlerde etkilenmemektedir. Daha önce hiç doğum yapmamış olan kadınların erken yaşta menopoza girdikleri görülmektedir. Anne ile kızın hemen hemen aynı yaşlarda menopoza girdikleri gözlendiğinden, menopoz yaşının kalıtsal özellikler taşıdığı düşünülmektedir.

Aşırı alkol tüketen kadınlar, menopoza daha geç yaşlarda girmektedir. Bunun nedeni, alkolün karaciğerdeki etkileri ile östrojen seviyelerinin daha yüksek olması, olmaktadır. Düşük kilolu kadınlar, yağ dokusunun östrojen üretimine katkıda bulunmamasından dolayı daha erken yaşlarda menopoz dönemine girmektedir. Yaşam şartlarının menopoza girme yaşını etkilediği görülmektedir. 30 yaşından önce menopoza girilmesi durumunda, mutlaka bazı incelemelerin yapılması gerekmektedir.

Menopoza giren kadınlarda bazı fizyolojik değişikler yaşanmaktadır. Cinsel isteksizlik, uykusuzluk, çarpıntı, baş ağrısı ve kilo alımı, bu değişiklikler arasında yer almaktadır. Ergenlik sonrası her yaşta girilebilen menopoz, hormonlar başta olmak üzere bütün vücut genelini etkilemektedir. Her ne kadar 50 yaş ve sonrasında menopoz daha fazla görülse de kadından kadına menopoz yaşı değişmektedir.

Haberin Devamı

Kadınlar Kaç Yaşında Menopoza Girer?

Kadın fizyolojisi açısından adet döngüsü, önemli olaylardan biri olmaktadır. Temel olarak ergenlikle birlikte yumurtalık hücreleri aktifleşmektedir. Bu durum östrojen gibi eşey hormonların üretimini başlatmaktadır. Menopoz ile birlikte hormonların salınımında azalma görüleceğinden, adet döngüsüne ait fizyolojik olaylar gerçekleşmemektedir.

Toplumda sıklıkla 45-55 yaşları arasındaki kadınlarda menopoz daha sık yaşanmaktadır. Menopoz yaşı kişiye özel olmaktadır. Çoğu kadın menopoz belirtilerini kendi yönetmektedir. Basit yaşam tarzı değişiklikleri ve diyet, menopoz belirtilerini hafifletmektedir. Menopoz döneminde kilo almak beklenen bir durum olmakla birlikte dikkat edilmezse kilo alımı ciddi boyutlara ulaşmaktadır. Depresif ruh halinde olanlar, menopoz sürecinden çok fazla etkilenmektedir.

Haberin Devamı

Kadınlarda Kaç Yaşında Menopoz Dönemi Başlar?

Genetik miras, menopoz yaşını belirleyen en önemli faktör olmaktadır. Bir ailedeki kadınların genelde benzer yaşlarda menopoza girdikleri görülmektedir. Fakat birçok farklı faktör de menopoz yaşına etki etmektedir. Türkiye'de ortalama menopoz yaşı 48-49 iken, yurt dışında 50-52 yaş olmaktadır. Menopoz süreci ortalama 4 yıl öncesinde başlamak üzere yaşam kalitesini etkilemektedir.

Adet döneminin normalden daha az veya fazla olması ile menopoz sürecinin yaklaştığı anlaşılmaktadır. Depresyon ve sıcak basması, menopoz belirtilerinin ortaya çıkmasının belirtisi olmaktadır. Menopoza işaret edebilecek hormon testleri bulunmaktadır. Ancak bu testler menopoz için çok genç olan hastalara yapılmaktadır. Kişide tam olarak menopoz yaşını belirlemek, güç olmaktadır.

BAKMADAN GEÇME!