İmmün yetmezliği nedir? İmmün yetmezliği ne demek, belirtileri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

İmmün yetmezliği nedir İmmün yetmezliği ne demek, belirtileri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2020 11:30

İmmün yetmezliği araştırılan konular arasında yer alıyor. 65 yaş üstü seyahat izin ile ilgili yeni bir açıklama yapıldı. Yayımlanan genelgeye göre 3 yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği bulunanlar ve diyaliz hastaları seyahat izin belgesine başvuramayacak. Peki immün yetmezliği nedir, belirtileri nelerdir?

Haberin Devamı

İmmün yetmezliği nedir sorusu 65 yaş üstü seyahat izni ile ilgili yapılan açıklamanın ardından araştırılıyor. 65 yaş üstü seyahat izin ile ilgili yeni bir açıklama yapıldı. Yayımlanan genelgeye göre 3 yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği bulunanlar ve diyaliz hastaları seyahat izin belgesine başvuramayacak. Primer immün yetmezlikleri, bağışıklık sistemi anormalliklerinin yol açtığı kalıtsal geçişli hastalıklardır. İşte detaylar…

İMMÜN YETMEZLİĞİ NEDİR?

İmmün sistem, hastalıklara karşı savunma mekanizmasını oluşturan, mikropları ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden, vücudu yabancı ve zararlı maddelerden koruyan bir sistemdir.

Primer immün yetmezlikler (PİY) ise, bağışıklık sistemi anormalliklerinin yol açtığı kalıtsal geçişli hastalıklardır. Bugüne kadar 350’ den fazla hastalık tanımlanmıştır. Nadir hastalıklar grubu içinde yer almasına rağmen ülkemizde akraba evliliğinin yüksek oranda olması nedeniyle hastalık daha fazla oranda görüldüğü tahmin edilmektedir.

Haberin Devamı

İmmün yetmezliği nedir İmmün yetmezliği ne demek, belirtileri nelerdir

BELİRTİLERİ NELERDİR?

PİY yakınmalarının bilinmesi erken tanı ve tedavisinin sağlanması bakımından önemlidir. Erişkinde hastalık belirti ve bulguları çok farklı şekillerde karşımıza çıkabilmektedir. Primer immün yetmezliği düşündüren en önemli bulgu tekrarlayan enfeksiyonlardır. Ayrıca organ büyümesi (karaciğer, dalak, lenf bezi), kan hücrelerinin sayısında azalma ve romatizmal veya allerjik şikâyetler de bu hastalıklarda görülebilmektedir. Dolayısıyla hastalar çoğu kez “bağışıklık uzmanı: ‘‘immünolog” yerine farklı dal hekimlerine başvurur. Bu hastalıkta hekim ve hasta farkındalığı önem taşımaktadır.

Tekrarlayan, tedavisi zor, hayatı tehdit eden ve olağan dışı mikroplarla oluşan enfeksiyonlar

Tekrarlayan zatürre, sinüzit ve kulak enfeksiyonları

Vücutta iyileşmeyen yaralar

Ciltte ya da iç organlarda apse oluşumu

Lenf bezi veya dalak büyümesi

Tekrarlayan ateş

Haberin Devamı

Dişlerin erken kaybı, tekrarlayan diş eti iltihabı

Deri ve genital bölgede yerleşik çok sayıda yaygın siğil varlığı

Ailede primer immün yetmezlik hastalığı öyküsü

BAKMADAN GEÇME!