‘İcadım çalındı’ iddiası

Güncelleme Tarihi:

‘İcadım çalındı’ iddiası
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2007 00:00

ABD'de üretilen ve mikropları öldürdüğü söylenen ‘mucize sıvı’nın çalıntı olduğu iddia edildi. Balıkesir'in Edremit İlçesi'nde kurulu Kale Akaryakıt Sanayi Ticaret Limited Şirketi'nin sahibi Faruk Durukan, ‘Dermacyn’ adlı suyu, üç yıldır ‘Firetex’ adıyla ürettiğini iddia etti.

Faruk Durukan, gazetelerde ‘Amerikalı bilim adamlarının mucizevi buluşu’ diye yayımlanan ‘Dermacyn’ adlı suyu, üç yıl önce Edremit'teki tesislerinde ‘Firetex’ adıyla ürettiklerini, Balıkesir Üniversitesi, 9 Eylül Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi'nin de aralarında bulunduğu 9 üniversite ile yurt dışından birçok üniversiteyle ortak çalışma raporlarının bulunduğunu anlattı. Durukan, antiseptik ve dezenfektan özelliğe sahip suyun, bugüne kadar bilimsel raporlarla tespit edilen en tehlikeli 8 bakteriye karşı etkili olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Firetex'i ABD ve AB ülkelerine ihraç ettiklerini, bugüne kadar yurt içi ve yurt dışında yüzbinlerce ton satış yaptıklarını kaydeden Durukan, Türkiye'deki ilgisizlikten yakındı. Durukan şunları söyledi:

“Ülkemizde üretilenlere değer verilmezken dışarıda yetersiz üretimlere değer verilmesine çok üzülüyorum. Firetex, stratejik bir ürün. Türkiye'nin üretim, pazarlama konularında artık ulusal bir politikası olması gerekir. Firetex'in ‘Amerikan buluşu’ diye lanse edilmesini üzüntüyle karşılıyorum. Bu ürün benim üretimim. İcadım çalındı. Bu sudan yılda bir milyon ton üretim kapasitemiz var, istesinler bu üretimi hemen artıralım.”

Durukan, bu ürün sayesinde, Ticari Liderler Kulübü tarafından İspanya'nın başkenti Madrid'te geçen yıl 17'ncisi düzenlenen ‘Uluslararası Yapı Ödülleri’ kapsamında ‘Milenyum Ödülü’nü aldıklarını, ABD'li firmanın bu suyu kendi üretimleriymiş gibi gösterip, dünyayı aldattığını savundu.

New Scientist dergisinde yayımlanan haberde, bir Kaliforniya firması tarafından geliştirilen ‘Dermacyn’ adlı suyun, virüsleri, bakterileri ve mantarları öldürmesinin yanı sıra hastane mikrobu olarak bilinen MRSA'ya karşı da etkili olduğu belirtilmişti. Suyun, diyabetik hastalarda görülen ayak yaralarının da iyileşmesini hızlandırdığı kaydedilmişti. Solüsyon ve sprey şeklinde hazırlanan suyun, ABD'de piyasaya çıktığı, İngiltere'de de satışı için onay verildiği bildirilmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!