"Hormonlu gıdalar ergenlik yaşını düşürdü"

Güncelleme Tarihi:

Hormonlu gıdalar ergenlik yaşını düşürdü
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2008 13:08

KONYA Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Anabilim Dalı Başkanı Doç.Dr. Emre Atabek, hormonlu gıdaların fazla tüketilmesi ve çevresel toksinlerin etkisi sonucu, kız çocuklarda ergenlik yaşının 6’ya kadar düştüğünü söyledi.

Çevresel toksinlerin erkek çocuklarda da sperm sayılarında azalma ve kısırlığa yol açabilecek ciddi sorunlar yaratabileceğini vurguladı.
Normalde ergenliğin kız çocuklarında 8, erkek çocuklarda ise 9 yaşından itibaren başlaması gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Emre Atabek, “Günümüzde kız çocuklarının erken ergenlik yaşadıkları görülmektedir. Kız çocuklarında bu yaş 6’ya kadar inmiştir. Bunda çevresel etkenler baş rolü oynamaktadır. Özellikle hormonlu gıdaların aşırı tüketilmesi ergenlik yaşının düşmesine neden olmaktadır. Egsoz gazları, fabrikalardan salınan gazlar, kalaylı kaplarda ve su geçen borulardaki kurşun, endüstri ve tarımda kullanılan kimyasal maddeler, hormonla üretilen meyve ve sebzeler, spreyler, evlerde kullanılan temizlik maddeleri ve boyalar toksin içeren çevresel etkenlerin başında gelmektedir” dedi.

Çocukların 10-20 yıl öncesine kadar daha fazla çevresel toksinlere maruz kaldığına dikkat çeken Atebek, “Bu toksinler çocuklarda hormonel yönden büyük etki yapıyor. Başta kız çocuklarda ostrojenik etken yaparak erken engenliğe yol açarken, erkek çocuklarda anti testerojenik etki yaparak sperm sayılarında azalma ve kısırlığa yol açabilecek ciddi sorunlar yaratabiliyor” dedi.

Bu konularla ilgili önlemler alınması gerektiğini ifade eden Atabek, “Çünkü çocuklar kendileri için kanun çıkaramazlar ve çevresel toksinlere karşı kendilerini koruyamazlar. Bunun için korunmasız olan bu çocukların büyükler tarafından ciddi bir şekilde korunması gerekir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!