HIV pozitif için Bartın'dan Yunanistan'a yürüyor

Güncelleme Tarihi:

HIV pozitif için Bartından Yunanistana yürüyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2012 00:00

Güney Afrika'da çalıştığı dönemde HIV bulaşması üzerine Türkiye'ye dönen elektronik teknikeri Halil Ekerbiçer, kendisine iş verilmemesini protesto etmek ve hastalığına dikkati çekmek amacıyla 8 gün önce Bartın'dan Yunanistan'a başlattığı yürüyüş kapsamında Kocaeli'ye ulaştı.

Haberin Devamı

Ekerbiçer, Güney Afrika'da çalışırken virüs bulaştığını ve 2 yıl sonra Türkiye'ye döndüğünü ifade ederek, herhangi bir sosyal güvencesinin bulunmadığını ve çalışmak istediği halde yılardır iş bulamadığını söyledi.

 

Toplumda hastalığa dikkat çekebilmek, duyarlılık oluşmasını sağlamak adına Yunanistan'a yürüyüş başlattığını vurgulayan Ekerbiçer, çalışmak istediğini ancak hastalığı nedeniyle çalıştırılmadığını ve hiçbir yerden sağlık raporu alamadığını iddia etti.

 

Ekerbiçer, HIV virüsü taşıyan hastaların toplu çalışılan iş yerlerinde çalışma yasağı bulunduğuna dikkati çekerek, HIV pozitif hastalarının AIDS'li olmadığını, HIV pozitif ile AIDS arasındaki farkı bireysel olarak anlatmaya çalıştığını dile getirdi.

 

Haberin Devamı

HIV pozitiflilerin AIDS'li muamelesi gördüğünü belirten Ekerbiçer, “Halbuki AIDS hastalarını görme şansımız yok çünkü 'hastalığın AIDS evresinde kişi bitkisel yaşama girmiş' demektir. Hasta bedensel fonksiyonunu kaybetmiştir” dedi.

 

"DIŞLANDIKLARI İÇİN TOPLUM İÇİNDE BULUNAMIYORLAR"

 

Ekerbiçer, amacının virüsün AIDS'e dönüşmesini önlemek olduğunu belirterek, doğru tedavi uygulanmadığı sürece HIV pozitifin 3 yıl içinde AIDS'e dönüşme oranının yüksek olduğuna işaret etti.


Toplumun yeterince bilinçli olmaması nedeniyle hastaların kendilerini gizlediğini vurgulayan Ekerbiçer, bazı kahvehanelerde hastalığından dolayı kendisine çay bile verilmediğini vurguladı.


Ekerbiçer, kurum ve kuruluşların toplumu bilinçlendirmesini sağlamaya çalıştığını ifade ederek, “Sağlık Bakanlığı'nın kayıtları altında 5 binin üzerinde hasta var. Dışlandıkları için toplum içinde bulunamıyorlar. Bu hastalık çok büyük oranda cinsel ilişkiyle bulaşıyor, kandan bulaşma oranı düşük. Cinsellikle bulaşma oranı yüzde 73, kan yoluyla bulaşma oranı yüzde 4'dür. Tokalaşmayla kesinlikle bulaşmıyor. Evlenmek, çocuk yapmak için hiçbir yasal engel yok. Anneden çocuğa geçme riski yüzde 2, bu risk de doktor kontrolünde ortadan kalkıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı


Hastalığının müsaade ettiği ölçüde günde 30 ile 50 kilometre arasında yürüdüğünü belirten Ekerbiçer, zaman zaman yoldan geçen sürücülerin yardımıyla yolculuğuna devam ettiğini kaydetti.


Ekerbiçer, 11 Haziran Pazartesi gününe kadar İstanbul'a ulaşmayı hedeflediğini dile getirerek, İstanbul'da Yunanistan vizesi için müracaat edeceğini ve 2 hafta içinde yürüyüşünü tamamlamayı hedeflediğini sözlerine ekledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!