Hipertansiyon soruları cevapları 8

Güncelleme Tarihi:

Hipertansiyon soruları cevapları 8
OluÅŸturulma Tarihi: Nisan 28, 2008 14:48

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği ve Hurriyet.com.tr'den dev işbirliği. 3 bin uzman doktor sağlıkla ilgili tüm soru ve sorunlarınızı cevaplayacak. İlk konu hipertansiyon. İşte sorularınızın cevapları.

Haberin Devamı

SORU
Yaklasık 1 yıldır 80 mg pritor ve 50mg beloc kullanıyorum.Tansiyonum düzene girdi.Genellikle 11 - 7 civarında. Bu ilaçların uzun süreli kullanımında yan etkisi var mıdır?Teşekkürler..
CEVAP
Sayın Atay, Hekim gözetiminde bu ilaçları uzun süre kullanabilirsiniz.Kan basıncınız kontrolde görünüyor.

SORU
2 yildir beloc zok 100 mg ve flupamid 1.5. mg kullaniyorum.tansiyonum streslendigimde artiyor.fiziksel bir bulgu bulunamadi tansiyonumla ilgili.2 ay sonra evlenecegim dogum kontrol hapi kullanmam tansiyonumu etkiler mi?ayrica hamileligim sirasinda tansiyonumu nasil duzenli bir seviyede tutabilirim? tesekkurler
CEVAP
Sayın Paşalılar, Kullandığınız ilaç programınızı doktorunuzla yeniden tartışabilirsiniz.Doğum kontrol hapları kan basıncınızı yükseltebilir.Gebelik sırasında kan basıncınızın  gebelikte kullanıma uygun bir ilaçla kontrol edilmesi gereklidir.

Haberin Devamı

SORU
Halen 0,5mg norvasc kullanıyorum.tansiyonum yükseldiğinde değerler 160/100 aralığında oluyor.zaman zaman 3-6 ay aralıklarla bazen yemeklerden önce yada sonra kan şekeri düşmüş gibi baygınlık ,dışkılama , ellerde kesiklik hissi oluşuyor.Bugüne kadar midemle ilgili herhangi bir şikayetim olmadı.Acaba bu durum hipertansiyonlamı ilgili,daha önceden EKG çektirdim,kardiyoloji uzmanına muayene oldum kalple ilgili bir sorunum olmadığı söylendi.Sorunum ne olabilir bilgilendirirseniz, şimdiden teşekkürler
CEVAP
Sayın Saran, Kan basıncı değerleriniz istenilenin üzerinde ,doktorunuz ile hem ilaç programınızın güçlendirilmesi hemde tarif ettiğiniz yakınmaların neye bağlı olabileceğini görüşünmüz.

SORU
2004 nisanda kalp krizi geçirdim geçirdigim anda yirmi dakika içinde anjiyo yapıldı damarlarım açık çıktı teşhis olarak anjina damar hastalığı dendi. o günden beri EPLİXS 12,5 MG tansiyon ilacı,90 lık diltizem ve 100 coraspirin kullanıyorum bilekten ölcüm yaptığımda tansiyonum 10.7 di.10.6 bazen 12.8 oluyor daha yüksegini kaldıramıyorum acillik oluyorum düşük oldugu zaman daha rahatım ama bazen sol kolumda ağrı oluyor bunun tansiyonla ilgili olabilirmi
CEVAP
Sayın Özyol, Kalp kontrollerinizi sürdürünüz.Sözünü ettiğiniz  kan basıncı değerleri oldukça iyi görünüyor.Acil servis başvurularınızdaki tansiyon değerlerine göre  ilaç programınız gözden geçirilebilir.

Haberin Devamı

SORU
Benim sorum annemle ilgili olacak 61 yaşında annem 8 yıldır tansiyon ilacı kullamıyor atcand8 mg fakat tansiyonu son bir yıldır çok düşüyor 70/30- 90/60-90/40 lara bu ilacı bırkatğığ dönemlerde zaten son bir ylıdır ilacı sürekli kullanmıyor bu düşme olayınndan dolayı dahada ilaç düşürür diye korkuyorbu düşme durumlarında ne yapmamaız gerekir neden kaynaklanır .İLGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER
CEVAP
Sayın Akça, Sözünü ettiğiniz değerlerde tansiyon ilaçlarının kullanımı gereksizdir.İlacı kullanmayınız ve kan basıncını izlemeyi sürdürünüz.

SORU
Merhaba,boyum 1.80m,kilom 98 tansiyon ilacı kullanmadan önce tansiyonum genellikle 14/9,14/10 civarında seyrediyordu ve hiç bir rahatsızlık hissetmiyordum.yaklaşık bir senedir tansiyon ilacı kullanıyorum(ilk 6 ay concor 5 kullandım daha sonra doktorum değiştirdi şimdi ise tenoretic 50/12.5 kullanıyorum)bilekten elektronik cihazla ölçtüğümde tansiyonum 12/9,12/8.5 civarında nabız ise genellikle 75 civarında seyrediyor ve yine hiç bir rahatsızlık hissetmiyorum.bu ilaçlarıkullanmaya devam edeyimmi?
CEVAP
Sayın Şenol, Sizde yakınma olmasa bile kan basıncınızın iyi kontrolü önem taşır.Bunun için gerekiyor ise ilaç kullanmalısınız.Kilo vermeniz daha iyi bir tansiyoın düşürme yöntemi olabilir.

Haberin Devamı

SORU
73 yaşındaki duygusal yapıda ve bronşiyal astım hastası olan annem yaklaşık 6-7 yıl önce sıkıntılı zamanları nedeniyle hastanede ölçülen tansiyonunun 16 olmasından dil altı ilaç ve serum verilmiş ve o andan sonra tarka isimli ilaç astıma rağmen verilmiş ve son bir ay öncesine kadar bu ilacı düzenli kullanmıştır. Safra kesesi ameliyatında hastanedeki 4-5 gün içerisinde kendisine tansiyon ilacı verilmeyerek düzenli ölçüm yapılmış ama hep 12- 7 civarında oldu. İlaç kullanmalı mı? Ne yapmalı?
CEVAP
Sayın Katı, Annenizin kan basıncı ilaçsız sözünü ettiğiniz sınırlarda kalıyor ise ilaç ihtiyacı yok demektir.Sözünü ettiğiniz ilacın eğer gerekiyor ise astımlı hastalarda kullanımında da bir sakınca yoktur.

Haberin Devamı

SORU
Sayın Hocam boyum 1,83 kilom 104. 5 yıl'dır tansiyon hastasıyım.Doktor kontrolünde Karvezıde 300/12,5 ile Vasoxen 5 mg.ve coraspin 100 kullanıyorum.elektronik cihazla tansiyonumu ölçtüğümde ortalama 15/11 sağlık kuruluşunda ölçüldüğünde 14/9 veya 13/8 gibi oluyor.en sağlıklı ölçümü nasıl yapabiliriz?tansiyonum 12/8 olduğunda halsizlik ve göz kararması ile birlikte denge kaybıda oluyor.Teşekkürler.
CEVAP
Sayın Ateş, Sizin kan basıncı seyrinizin nasıl olduğu konusunda bir belirsizlik var görünüyor.24 saat kan basıncı izlemi ile seyrin net saptanması ve takiben  programınızın düzenlenmesi daha sağlıklı olabilir.

SORU
Yaklaşık üç yıl önce yüksek tansiyon hastası olduğumu öğrendim.boyum 1.80 kilom 93.bu üç yıldır da düzenli olarak ilaç kullanıyorum önce atacand plus ve nortan 50 ile başladım.fakat tansiyon düşmeyince doktor cardura,nortan 50 ,coversyl 10 mg ve coraspın verdi.normal şartlarda 170-110 veya 160-115--150-120 çıkan tansiyonum ilaç alınca düşme eğilimi gösteriyor fakat gün içinde tekrar yükseliyor.kan tahlili ölçümlerinde de anormal birşey çıkmadı.daha fazla yükselmediğinde bir rahatsızlık hissetmiy
CEVAP
Sayın Demir, 24 saatlik kan basıncı izlemi ile sizin gerçek kan basınç profilinizin saptanması ve takiben programınızın gözden geçirilmesi uygun olabilir.

Haberin Devamı

SORU
Merhaba hocam ben sunu sormak ıstıyorum benım tansıyonum yaklasık 10 senedır 18-20 arasında ıdı ve en sonunda bana etkısını gosterdı kısmı felcle beynımde damar tıkalı kılcal damar ve suan tam olarak ıylesmıs degılım 1 ay oldu gecırelı ılk sorum ben tam olarak ne zaman ıylesebılırım ıkıncı sorum bundan sonra ne yapmam gerekır ucuncu sorum bu tekrar olur mu ve ben bu deprasyondan nasıl kurtulabılırım
CEVAP
Sayın Bayram, Bundan sonra  yeni bir atak ihtimalini azaltmak üzere diğer destekleyici tedaviler ile birlikte tansiyonunuzun mükemmel kontrolünü sağlamak zorundasınız.Diğer sorularınızı bir nöroloji uzmanı ile tartışabilirsiniz.

SORU
Hipertansiyon hastasıyım sabah 100 mg beloc ilacı kullanmama ragmen tansıyonum 160-90 arada bır 200-100 oluyor.aynı zamanda tıp-2 dıyabet hastasıyım tansıyonumu kontrol altına almam ıcın ne yapmalıyım?tesekkurler.
CEVAP
Sayın Yüzer, EÄŸer özel bir kalp sorununuz yok ise ÅŸeker hastaları için daha uygun olabilecek baÅŸka bir ilaç rejimi ile kan basıncınızın 130/80 mm Hg civarına çekilmesi uygun olacaktır.Â

SORU
MERHABA BEN 5 YILDIR DİRENÇLİ HİPERTANSİYON HASTASIYIM.CARVEA 300 MG VE DİLTİZEM SR 90 AYRICA ALDACTOZİDE KULLANIYORUM.AYAK BİLEKLERİM SÜREKLİ ŞİŞİYOR.KALBİMİ KONTROL ETTİRDİM TEMİZ ÇIKTI.ÖZELLİKLE İDRAR SÖKTÜRÜCÜ İÇMEYİNCE HEMEN ŞİŞİYOR.AYRICA SERTLEŞME SORUNUM NEDENİYLE SIKINTI YAŞIYORUM.İDRAR SÖKTÜRÜCÜYÜ KULLANMAYINA SERTLEŞME OLUYOR AMA AYAGIM ŞİŞİYOR.105 KİLODAN 90 KİLOYA DÜŞTÜM KİLOMU AYARLADIM AMA DİGER KONULAR OLMUYOR.ÖNERNİZ VARMITEŞEKKÜR EDERİM SAYGILARIMLA
CEVAP
Sayın Tuncer, Eğer altta  şişlik yaratan bir kalp,böbrek yada  hormonal sorun yok ise bu durumda şişliğiniz kullandığınız tansiyon ilaçlarından birine bağlı olabilir.İlaç programınız yeniden düzenlenir ise  diüretik ilaç kullanmak zorunda kalmayabilirsiniz.

SORU
UZUN MESAFE KOŞUSU YAPIYORUM.TANSİYONUM SON ZAMANLARDA BÜYÜK 15-16 VE KÜÇÜK DE 8 CİVARINDA SEYREDİYOR.KOŞU YAPTIĞIM ZAMAN KALBİMDE HERHANGİ BİR ZORLANMA YOK.KAN DEĞERLERİM ÇOK İYİ DURUMDA.DOKTORUM OLMETEC 20 VE BELOC 25 İLAÇLARINI VERDİ.SABAH AÇ KARNINA OLMETEC VE YARIM BELOC İÇİYORUM.AKŞAM DA YARIM BELOC ALIYORUM.AMA ÇOK ETKİLİ OLMADI.İLAÇ DEĞİŞTİRMEM GEREKLİ Mİ ?..VE UZUN MESAFE KOŞUSUNA DEVAM ETMEMDE BİR SAKINCA VAR MI ?..AYRICA EKO ÇEKTİRMEM GEREKLİ Mİ ?..EKG DEĞERLERİ DE İYİ ÇIKTI.
CEVAP
Sayın Atlıer, Küçük tansiyonunuz iyi görünüyor.Büyük tansiyonunuzun  ilaç programınızı düzenlemek sureti ile   daha iyi kontrol altına  alınması uygun olacaktır.Kan basıncınız kontrol altına alındığında spor yapmanızda bir sakınca yoktur.Doktorunuz sizin için bir kalp değerkendirmesi ve EKO gerekip gerekmediğinin kararını verecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!