Hidranensefali hastalığı nedir?

Güncelleme Tarihi:

Hidranensefali hastalığı nedir
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 31, 2020 17:57

Hidranensefalinin türüdür sefalik bozukluk . Bu bozukluklar, zarar görmesi ya da anormal gelişimi, rahimde gelişiminin erken evrelerinde fetal sinir sistemi ya türeyen konjenital durumlardır. Sefalik "kafa" ya da "vücudun baş ucuna" için bilimsel bir terimdir. Bu koşullar herhangi bir kesin tanımlanabilir nedeni faktörü yoktur; Bunun yerine, genel olarak, kalıtsal ya da genetik koşullar, çeşitli atfedilen değil, aynı zamanda, örneğin, anne enfeksiyon, ilaç alımını veya radyasyon yüksek seviyede bile maruz kalma gibi çevresel faktörler.

Haberin Devamı

Bazı durumlarda beyincik de aynı zamanda namevcut olabilmektedir, ancak genellikle serebellum ve beyin sapı, normal olarak oluşturulur. Hidranensefali sahip bir bebek doğumda normal görüntülenebilir veya bağlı kafatası içindeki sıvı basıncına kafatası ve üst yüz özelliklerinin bir bozulma meydana sahip olabilir. Bebek baş boyutu ve emme yutma, ağlama, ve hareketli olarak spontan refleksleri kollar ve bacaklar tüm durumun şiddetine bağlı olarak, normal karşılanabilir. Ancak, birkaç hafta sonra bebek bazen sinirli olur ve artan sahiptir kas tonu ( hipertoni ). Yaşamın birkaç ay sonra, nöbetler ve hidrosefali onlar doğumda olmasaydı, gelişebilir. Diğer belirtiler görme bozukluğu, büyüme eksikliği, sağırlık, körlük, spastik kuadriparezi (içerebilir felç ) ve zihinsel açıkları.

Haberin Devamı

Hidrosefali, beyinde ve beyin çevresinde aşırı sıvı birikmesidir. Hastalığın ismi “su” ve “kafa” anlamına gelen Latince sözcüklerden oluşur. Çocuklarda görülen ve doğuştan gelen hidrosefalinin görülme sıklığı yaklaşık 500 çocukta 1'dir. Ayrıca ileri yaşlarda da ortaya çıkabilir.

Biriken bu sıvıya beyin-omurilik sıvısı (BOS) denir. Bu sıvının çoğu, beynin içindeki sıvı alanlarda (ventriküller) bulunur. Amacı beyni ve omuriliği korumaktır. Bu sıvının dolaşımı sırasında bir ya da birkaç noktada engellenmesine ve bu nedenle oluşan sıvı birikimine Hidrosefali adı verilir.

BOS sıvısı beyin hücrelerine, ihtiyaç olan besini temin eder ve atıkları dokulardan uzaklaştırır. Bu anlamda BOS sıvısı beyin hücrelerini temizler. Normalde bu sıvı kan dolaşımı sırasında kana geri emilir.

Hidrosefalide bu sıvının emiliminde sorun vardır ve sıvı beyin içinde birikerek kafatasının büyümesine ve basınç artışına neden olur.

Beyninde aşırı sıvı biriken bebeklerde kafatasının büyümesi ve kafatasında bir çıkıntı görülebilir. Bebeğin kafasındaki basıncın artması kemiklerin genişlemesine ve ayrılmasına neden olur. Bebeğin başı normalden daha büyük görünebilir.

Hidrosefali her yaşta görülebilir, ancak sıklıkla çocuklarda ve yaşlılarda (60 yaşın üzerinde) olur. Hidrosefali hastalarının çoğunda tanı doğumda, doğum öncesinde veya erken bebeklikte konulmaktadır. Nadir olmakla birlikte genetik (kalıtsal) bozukluklara veya gelişimsel bozukluklara bağlı olabilir.

Haberin Devamı

Sık Rastlanan Nedenleri

Beyin içi kanamaları, kafa travmaları, beyin tümörleri, erken doğuma bağlı kanamalar ve menenjittir. Hidrosefalinin tedavisi sıvının vücut içine akmasını sağlayacak bir ‘şant’ takılması ya da sıvının boşaltılması şeklinde yapılır.

Özetle, Hidrosefali olan bir bebeğin beyninde ekstra beyin omurilik sıvısı (BOS) vardır. Bebeğin başı normalden daha büyük görünebilir. Bir sağlık hizmeti sağlayıcısı, bu durumu gebelikte bir ultrason sırasında teşhis edebilir.

Tedavinin amacı bebeğinizin kafatasındaki basıncı azaltmaktır. Bu sıvıyı boşaltarak veya üretimini azaltarak yapılır. Bu durumu tedavi etmenin anahtarı erken teşhis, erken tedavi ve enfeksiyondan kaçınmaktır.

BAKMADAN GEÇME!