Hemofili hastalarına gen tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Hemofili hastalarına gen tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2007 12:41

Ege Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı, Hemofili hastalığıyla ilgili ABD'de geniş çaplı araştırmaların yürütüldüğünü ve gen tedavisinde bu alanda önemli gelişmelerin sağlandığını belirterek, ikinci aşama denemelerin olumlu sonuç vermesi halinde, bu tedaviyi Türkiye'de de uygulayacaklarını bildirdi.

Ege Üniversitesinden yapılan açıklamada, Ege Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Kaan Kavaklı'nın hemofili hastalığının tedavisine yönelik çalışmalar hakkındaki görüşlerine yer verildi.

Hemofilinin takip ve tedavisinin hayat boyu devam eden, nesilden nesile iletilen, ciddi eklem sakatlıkları veya ölümcül kanamalara neden olabilen bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Kavaklı, dünyadaki hemofilili hasta sayısı 400 bin, Türkiye'de 3 bin, Ege Bölgesinde ise bin dolayında bulunduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Prof. Dr. Kavaklı, hemofili hastası çocukların yaşam kalitelerine yansıyacak nitelikli bir hizmet sunmayı amaçladıklarını kaydetti.

“HEMOFİLİNİN ÇARESİ GEN TEDAVİSİNDE BULUNDU”

Hemofili hastalığıyla ilgili ABD'de geniş çaplı araştırmalar yürütüldüğüne değinen Prof. Dr. Kavaklı, bu hastalıkta çarenin “gen tedavisi”nde olduğunu belirtti. Prof. Dr. Kavaklı, şöyle devam etti:

“Amerika'daki deneylerin ilk aşaması tamamlandı. 60 hemofili hastasında olumlu sonuçlar alındı. İkinci aşamaların başlatılması planlanıyor. Yüksek doz uygulaması başlatılacak. Ancak yan etkileri ihtimali nedeniyle çalışmalar ağır yürütülüyor. Çalışmanın ikinci aşamasından da olumlu sonuçlar alınması durumunda, kliniğimizdeki Türk hastalar üzerinde de çalışmalara başlayacağız.”

Hemofili hastalığında sorununun tanıda değil, tedavide olduğunu açıklayan Prof. Dr. Kavaklı, “Tedavi maliyeti çok yüksek. Sosyal güvence olmazsa olmaz. Hastanın ve ailenin bilinçli olması ve hastalığını iyi tanıması çok önemli. Toplumun eğitimi büyük önem taşıyor. Hedef kronik hastaları evinde izole etmek değil. Toplumda sağlıklı grupla entegrasyon, yani bütünleşmesi” diye konuştu.

Bu arada, Ege Hemofili Derneği, Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu ve Vehbi Koç Vakfı Hemşirelik Projeleri Destek Fonu işbirliğiyle “Hemofili ile Yaşam Projesi” kapsamında, İzmir'deki çeşitli hastanelerde hemofili bakımı yapan 40 hemşireye eğitim verildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!