Hematokezya nedir? Belirtileri ve sebepleri nelerdir? Hematokezya nasıl geçer?

Güncelleme Tarihi:

Hematokezya nedir Belirtileri ve sebepleri nelerdir Hematokezya nasıl geçer
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 15, 2022 02:49

Hematokezya, kanlı dışkı anlamına gelir. Özellikle de kanlı dışkınızın nedeninin ne olduğunu bilmiyorsanız bunu yaşamak oldukça korkutucu olabilir. Kan kaybettiğiniz her an, özellikle de kanama rektumunuzdan kaynaklanıyorsa, bu bir endişe nedeni olabilir. Hematokezya nedir? Belirtileri ve sebepleri nelerdir sizler için derledik.

Haberin Devamı

Hematokezyaların bazıları geçici olabileceği gibi bazıları da kendi kendine durabilir.

Hematokezya Nedir?

Rektal kanama ya da hematokezinin tanımı, kanın dışkı ya da diğer kan pıhtıları ile karıştırılan anüsten geçişini gösterir. Kan anüsten geçmesine rağmen, kanın asıl kaynağı ise, gastrointestinal sistemden anüs astarına kadar da değişebilir. Kanamanın nereden kaynaklandığı ise, bunun tedavisi ile birlikte durumun ciddiyetini de önemli ölçüde belirler.

Bazı hastalar silerken kağıt üzerinde sadece birkaç damla kan görebilirken, bazıları ise, klozetin kendisinde kan görebilir. Rektal kanamanın şiddeti ise, birkaç damladan çok daha şiddetli bir kanamaya göre de değişiklik gösterebilir. Bu genellikle daha parlak ve daha belirgindir. Rektal kanama, kestane rengi, parlak kırmızı ya da siyah bir dışkı şeklinde görünebilir. Bazıları için dışkıdaki kan insan gözü ile bile görülemez.

Haberin Devamı

Hematokezya Belirtileri ve Sebepleri Nelerdir?

Hematokezinin ciddiyetine ve önemine göre değişen birkaç farklı sebebi vardır. Dışkıda bulunan kan, sindirim sisteminin oldukça farklı bölgelerinden kaynaklanabilir. Fakat bazıları diğerlerinden çok daha ciddidir. İyi bir şekilde muayene edilerek ve hematokezya nedeninin tam olarak ortaya çıkarılması gerekir. Bu sayede komplikasyon riskinin büyük ölçüde azaltılması ve tedavinin reçete edilebilmesi de çok önemlidir.

Rektal kanamanın en sık görülen belirtisi ve semptomu kişinin dışkısında ortaya çıkan kandır. Görülen kanın rengi ise, parlak kırmızıdan siyaha kadar da değişebilir. Bu nedenle de bazen görmek ve dikkat etmek zor olabilir. Rektal kanama ile ilgili diğer belirtiler ise, bu sorunun altında yatan sağlık durumu ile yakından ilgilidir. Örneğin, dışkıda bulunan kan iltihaplı bir bağırsak hastalığından kaynaklanıyorsa, diğer kabızlık, karın ağrısı, ishal ve sürekli şişkinlik belirtilerini kolaylıkla fark edebilirsiniz. Sağlığınızla ilgili kanla birlikte herhangi bir değişiklik fark ederseniz, hemen doktorunuz ile görüşmeniz gerekir.

Hematokezya Nasıl Tespit Edilir?

Haberin Devamı

Dışkıda kanın nedenini doğru bir şekilde tespit ederek uygun bir tedavi seçeneğini seçmek için doktorunuzun isteyebileceği çok sayıda test vardır. Rektal kanama için de teşhis testleri de şunları içerir:

Nazogastrik lavaj, doktorun üst sindirim sisteminden kan gelip gelmediğini tespit etmesine yardımcı olan bir süreçtir.

Özofagogastroduodenoskopi (EGD) ise, yemek borusunu detaylı bir şekilde kontrol etmek için kişinin ağzına bir endoskop yerleştirilir.

Radyonüklid taraması ise, kanamanın nereden geldiğini tespit etmek ve damarlara küçük miktarlarda radyoaktif materyal enjekte etmektir.

H-pylori, pıhtılaşma sorunları ve anemi için kan çalışmasını kontrol etmek.

Haberin Devamı

Baryum Röntgeni ve Kolonoskopi kullanılır.

Laparotomi ise, diğer tüm testler kanama bölgesini kolay bir şekilde belirleyemezse doktor karnı açabilir.

Hematokezya Nasıl Geçer?

Hematokezi tedavisi, rektal kanamanın altında yatan asıl nedene bağlı olarak gelişir. Hematokezya tedavisi ise, reçeteli ilaçlardan ameliyata kadar oldukça değişebilir. Büyük ihtimalle hematokezi tedavileri içinde kan kaybı önemli ise, anemiyi tedavi etmek, düşük kan hacmi, aktif kanamanın devam etmesini durdurmak ve tekrar kanamayı önlemek, bilinen polipleri çıkarmak, diyetinizdeki lifleri arttırmak, antibiyotikler almak, antienflamatuar ilaçlar almak, rahatlamak için ılık bir banyo yapmak da bulunur. Rektal kanamanın en sık görülen nedenine doğrudan yardımcı olmak için fissürler ve başka herhangi bir spesifik tedavi şekli de uygulanabilir. Bu sayede kanamanın geçirilmesi ve kontrol altına alınması amaçlanır.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!