Hastaneden yapılan açıklamaya göre, dünyada, tip 2

Güncelleme Tarihi:

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, dünyada, tip 2
Oluşturulma Tarihi: Ekim 20, 2012 10:54

Metabolik Cerrahi Ünitesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Alper Çelik, Türkiye'de her yıl yaklaşık 32 bin kişinin diyabet ya da diyabete bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğini bildirdi.

Haberin Devamı

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, dünyada, tip 2 diyabet hastalarını ameliyatla tedavi edebilen 8 doktordan biri olan Doç. Dr. Çelik, geçen yıl ameliyat ettiği hastalarıyla birlikte basın toplantısı düzenledi.
Toplantıya, Hindistan'da metabolik cerrahi ameliyatlarını gerçekleştiren Dr. Suren Ugale de katılarak, dünyada yapılan metabolik cerrahi uygulamalarıyla ilgili bilgi verdi.


Doç. Dr. Alper Çelik, toplantıda yaptığı konuşmada, geçen yıllarda yaklaşık 300 ameliyat yaptığını, hastalarının insülin tedavisini bıraktığını, hap kullanmadıklarını, karaciğer, böbrek gibi organlarını ve gözlerini kaybetmekten kurtulduklarını, ayak yaralarının iyileştiğini belirtti.


Yapılan ameliyatın hastalarda yüzde 95 oranında başarılı olduğuna, hastaya faydasının ise yüzde 100 oranında olduğuna dikkati çeken Çelik, şunları kaydetti:
“Ameliyatta başarının ne olduğunu çok iyi tanımlamak gerekiyor. Yüksek ünitelerde insülin ve yüksek miktarlarda ilaç kullanmak zorunda olan hastanın, ameliyat sonrasında insülin ve ilaç kullanma miktarlarında ciddi oranlarda düşüş oluyor. Bazı hastalar insülini bırakarak çok düşük miktarlarda ilaç ile hayatını sürdürebiliyor. Bunu da başarılı sayarsak, başarı oranı yüzde 100'dür. Bu ameliyatın riski ise herhangi bir sindirim sistemi ameliyatından daha fazla değildir.”

 

Haberin Devamı

"TEDAVİ İÇİN HER YIL YAKLAŞIK 13 MİLYAR LİRA"

 

Şeker hastalığının artık kader olmadığını ifade eden Çelik, şu bilgileri verdi:
“Dünya Sağlık Örgütü rakamlarına göre, çağın vebası olarak adlandırılan diyabet hastalığından dünyada her yıl yaklaşık 4 milyon insan, tip 2 diyabet hastalığı yüzünden hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise son 10 yıl içerisinde şeker hastalığı yüzde 50 oranından fazla bir şekilde arttı. Türkiye'de her yıl yaklaşık 32 bin kişi diyabet ya da diyabete bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu rakam günde yaklaşık 87 kişi gibi çok yüksek bir seviyede. Ancak bu ameliyat sayesinde, şeker hastalığı bir kader olmaktan çıkmıştır.

Haberin Devamı


Türkiye'deki kamu kurum ve kuruluşları, diyabet hastalığının tedavisi için her yıl yaklaşık 13 milyar lira harcıyor. Tip 2 diyabet hastalarına uyguladığımız tedavi sayesinde artık kilo problemleri, şeker hastalığına bağlı organ kayıpları ve ilaç-insülin ihtiyacını sona erdirmek mümkün. Ayrıca şeker hastalarında ileriki yıllarda ortaya çıkması muhtemel diyaliz tedavileri, göz ameliyatları, kalp ameliyatları gibi pek çok ameliyatın da yapılmasına gerek kalmayacak. Bu ameliyat ile ülke ekonomisine katkı sağlanırken, adı geçen diğer ilave tedavi yöntemlerine olan gereksinimin de önüne geçilerek kamunun sağlık hizmetlerinde bir rahatlama yaratılacak.”
Tedavi olduktan sonra sağlığına kavuşan Çelik'in hastaları da şeker hastalığı nedeniyle yaşadıkları sıkıntılardan, ameliyat sonrasında değişen ve kalitesi artan yaşamlarından kesitler sundu.
Basın toplantısına, metabolik cerrahi ameliyatı olan sunucu-oyuncu Erhan Yazıcıoğlu, tiyatro sanatçısı İlyas İlbey, İzmir Çiğli Belediye Başkanı Metin Solak ve İzmir Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı da katıldı.

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!