Hastalara oruç uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Hastalara oruç uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2007 11:49

DENİZLİ Devlet Hastanesi'nde görevli Endokrinoloji Uzmanı Dr. Nevzat Bilal, “Böbrek yetmezliği, akciğer yetmezliği, karaciğer yetmezliği, ağır hipertansiyonlular, şeker hastaları, kanser hastaları gibi ağır hastalığı olan kişiler oruç tutamazlar” dedi.

Ramazan ayının gelmesi nedeniyle kişilerin beslenme alışkanlıklarını bozmak yerine daha sağlıklı beslenebileceklerini söyleyen Dr. Bilal, “Böbrek yetmezliği, akciğer yetmezliği, karaciğer yetmezliği, ağır hipertansiyonlular, şeker hastaları, kanser hastaları gibi ağır hastalığı olan kişiler oruç tutamazlar. Çünkü bu gibi ağır hastalarda uzun süre aç kalmanın, susuz kalmanın vücuda zarar vereceği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Aynı şekilde insülin kullanan şeker hastalarının oruç tutmaları da sakıncalı olur” diye konuştu.

Oruç tutanların mutlaka sahura kalkmaları gerektiğini, bu şekilde aç kalınacak süre azalacağı için metabolizmanın daha sağlıklı işleyeceğini belirten Dr. Bilal, sahurda ve iftarda hafif, hazmı kolay ve az yağlı yiyecekler tüketilmesini önerdi. Ramazan ayının diyet ayı olmadığını söyleyen Dr. Nevzat Bilal, “Oruç tutanlar televizyon, gazete ve dergilerden duyduğu Ramazan diyetleri başlığı altındaki hazır diyetlere değil uzman diyetisyenlere başvurarak beslenmelerini ayarlamalıdır. Yemek pişirirken katı yağlardan kaçınılmalı, beyaz et tercih edilmelidir. Tatlı ihtiyacı sütlü tatlılar veya kompostolarla karşılanmalıdır. Özellikle hamur işleri ve hamur tatlılarından kaçınılmalıdır. İftardan sonra yatana kadar bol bol su içilmelidir” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!