(Gen) Kemik erimesine karşı "Türk halk

Güncelleme Tarihi:

(Gen) Kemik erimesine karşı Türk halk
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2013 13:43

Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Klinik Şefi Prof. Dr. Füsun Toraman, "Türk halk dansları özellikle Karadeniz, Ege ve Teke yöresi oyunları kemik erimesi başlaması ya da kemik erimesinin ilerlemesini önleyebilir" dedi.

Haberin Devamı

Toraman, kemik erimesinin en yaygın hastalıklardan birisi olduğunu söyledi. Özellikle belli bir yaştan sonra ortaya çıkan hastalığın, kemiklerde mineral kaybı ve kemik karaktenin bozulmasıyla kırılganlığa yol açtığına dikkati çeken Toraman, özellikle kalça ve omurga kırıklarının yaşam kalitesini bozduğunu ifade etti. Toraman, bu durumu önlemek için doğru beslenme ve fiziksel aktivitenin önemine işaret etti.


Hasta olduktan sonra da beslenme ve fiziksel aktivitenin son derece önemli olduğunu anlatan Toraman, şöyle konuştu:


"Kemik erimesini önlemek ve ilerlemesini yavaşlatmak için insanın hareketlilik düzeyini artırması gerekiyor. Bunu da zevk alarak yapması gerekiyor. Fiziksel aktiviteden zevk almanın en güzel yolu da dans. Türk halk dansları, özellikle Karadeniz, Ege ve Teke yöresi oyunları, kemik erimesi başlaması ya da kemik erimesinin ilerlemesini önleyebilir. Önümüzdeki zamanda hangi yörenin hangi figürlerinin hastalığı önleme ya da ilerlemesini durdurma yönünde nasıl bir faydası var diye çalışma yapacağız. Karadeniz oyun havaları çok hareketli. Teke yöresi de yüksek tempolu ve yüksek enerji sarfettiriyor. Buradaki figürleri tek tek inceleyerek net sonuç elde edeceğiz ve bazı figürleri çıkartıp o oyunları hastalarımıza bol bol oynatacağız."

Haberin Devamı


"TÜRK HALK DANSLARI DÜNYADAKİ HASTANELERDE DE TEDAVİ AMAÇLI KULLANILABİLİR"


Toraman, dansın kemik erimesinin yanısıra kalp ve akciğer kondisyonunu geliştirdiğini, kassal ve kemiksel performansı da artırdığını vurguladı. Kemik erimesi olan hastaların çok dikkatli dans etmesi gerektiğini kaydeden Toraman, "Kalça, diz ve belinde problem olan hastalar için dans içindeki bazı figürleri azaltmak gerekiyor. Dans sırasında kırık riski yüksek olabilir. Hastalar bu dansı tedavi öncesinde fizik tedavi merkezinde hastalığın ne seviyede olduğu, kas ve kemik kalitesi mutlaka değerlendirilmeli" dedi.


Türk halk danslarını dünyadaki hastanelere de tedavi amaçlı önereceklerini belirten Toraman, "Türk halk dansını dünyaya tanıtmak istiyoruz. Nasıl Uzak Doğu tanınıyorsa bizde de Ege, Karadeniz, Akdeniz, Güneydoğu oyunları tanıtılabilir. Dünyadaki hastanelerde tüm danslarımız olmasa da bazı figürlerimiz fizik tedavi için kullanılabilir" diye konuştu.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!