Gebelik öncesi çiftlere "balans ayarı"

Güncelleme Tarihi:

Gebelik öncesi çiftlere balans ayarı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2016 11:56

Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan: "Erkekte şişmanlık, stres, genetik yatkınlık, sigara, alkol gibi problemler spermin balanslamasını bozuyor. Kadında da yaş, yumurta rezervi, kilo, psikolojik durumlar yumurtanın gelişmesini etkiliyor. Bizler de kişiye özel diyetlerle iyi bir yumurta veya sperm sağlayarak balanslama yani dengeleme gerçekleştiriyoruz." dedi.

Haberin Devamı

Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan, erkek ve kadında gebeliğe engel olan faktörler üzerinde "balanslama" çalışması yaptıklarını söyledi.

KİŞİYE ÖZEL DİYETLE SPERMLERİ VE YUMURTALARI DENGELİYORUZ

Çeşme ilçesinde gerçekleştirilen 14. Akdeniz Ülkeleri Üreme Tıbbı Derneği Kongresine başkanlık yapan Prof. Dr. Gürgan, Türkiye'de son iki yıldır sağlıklı gebelik için "balanslama" bir diğer deyişle dengeleme çalışmaları gerçekleştirildiğini belirtti. 

Günümüzde daha çok faktörün gebeliği olumsuz etkilediğine işaret eden Timur Gürgan, erkeklerde en önemli etkenler arasında şişmanlık, genetik yatkınlık, stres, sigara ve alkol kullanımının yer aldığını ve spermin kalitesini olumsuz etkilediğini anlattı.

Gebelik öncesi çiftlere balans ayarı

Haberin Devamı

"DENGESİ BOZULAN SPERM NASIL DENGELENİR GÖRÜYORUZ"

Kadınlarda da yaş, yumurta rezervi, kilo, ilaçlara cevap verme, psikolojik durum gibi faktörlerin gebeliğin önünde engel oluşturabildiğini kaydeden Gürgan, "Bizler de kişiye özel diyetlerle iyi bir yumurta veya sperm sağlayarak balanslama yani dengeleme gerçekleştiriyoruz" dedi.

Gebeliği önleyen faktörü belirleyip kişiye özel tedavi yaklaşımının benimsendiğini ifade eden Prof. Gürgan, "Sağlıklı çocuğa ulaşabilmek için tedavide ne öngörülüyorsa, gebeliğe ne katkıda bulunuyorsa kişiye özel tedaviyle o alana yoğunlaşıyoruz. Mesela balanslaması bozulan sperm nasıl balanslanır onu görüyoruz" diye konuştu.

Kişiye özel tedavilerle iyi bir yumurta elde etmeyi amaçladıklarını, hatta son zamanlarda gelişmeyen yumurtaları aktive ettiklerini dile getiren Timur Gürgan, şu bilgileri verdi:

"Dengelenmiş yumurta ile dengelenmiş spermi bir araya getirip iyi dölleme sağlayıp embriyo elde ediyoruz. Bu embriyolar için özel laboratuvarlar kullanıyor ve gelişip gelişmediğine bakıyoruz. Son yıllarda bu embriyoların içinden 3. veya 5. günü hücre alıp genetik olarak iyi olup olmadığını belirliyoruz. İkinci önemli durum da doğurganlık aşısı. Aşı ile rahim içi zarının iyi dengelenmesi amaçlanıyor. Dengelenmiş embriyo, dengelenmiş rahimle birleştiğinde daha çok gebelik oluşuyor."

Haberin Devamı

Gebelik öncesi çiftlere balans ayarı

ÇEVRESEL FAKTÖRLERİN ÖNEMİ

Gebelik üzerine yapılan bilimsel çalışmaların çevresel faktörlerin önemini ortaya koyduğunu işaret eden Gürgan, global ısınma, hava kirliliği, stres, yorgunluk gibi unsurların insanın modern dünyada yaşamasını zorlaştırdığını anımsattı.

Çevresel faktörlerin kişinin kanser gibi bazı hastalıklara yakalanmasına neden olabildiği gibi yumurta ve spermi de kalitesiz hale getirdiğini söyleyen Timur Gürgan, kişilerin çocuk sahibi olamamasındaki en önemli etkenlerden birinin de "gıda" olduğunu bildirdi.

Obezite oranının her geçen gün yükseldiğine, insanların daha fazla genetiği değiştirilmiş gıda kullandığına dikkati çeken Timur Gürgan, "Son zamanlarda yeni bir yaklaşım duyacaksınız o da bağırsak sisteminin mikroorganizmalarını dengeleyerek beslenme ile daha sağlıklı sperm ve yumurta ile kısırlığın azaltılması hedefleniyor. 'Herkes tüp bebek, aşı ya da ilaçla hamile kalacak' diye bir şey yok. Kişilerdeki problemi önceden saptarsanız bazen çok büyük tedavilere gerek kalmaksızın gebelik elde edebilirsiniz" diye konuştu.
Sadece yumurta ve spermin değil, esas olarak çiftin dengelenmesinin büyük önem arz ettiğini aktaran Prof. Gürgan, sözlerini şöyle tamamladı:

Haberin Devamı

Gebelik öncesi çiftlere balans ayarı

"Çocuk sahibi olamayan çiftlerin büyük kısmı çevresel faktörlerden etkileniyor. Arkadaşlar, mecburiyetler, ekonomik durumlardan çocuk sahibi olamıyorlar. Zihin, beden ve psikolojilerini dengelersek tedaviye ihtiyaç duymadan gebe kalabilirler. Kişinin dengelenmesi, bedenin dengelenmesi dolayısıyla sperm ve yumurtanın da dengelenmesi anlamına gelebiliyor."

ERKEKTE ŞİŞMANLIK, SİGARA, ALKOL SPERMİN DENGESİNİ BOZUYOR

Dünya Kısırlık ve Tüp Bebek Derneği Başkanı Prof. Dr. Timur Gürgan: "Erkekte şişmanlık, stres, genetik yatkınlık, sigara, alkol gibi problemler spermin balanslamasını bozuyor. Kadında da yaş, yumurta rezervi, kilo, psikolojik durumlar yumurtanın gelişmesini etkiliyor. Bizler de kişiye özel diyetlerle iyi bir yumurta veya sperm sağlayarak balanslama yani dengeleme gerçekleştiriyoruz"

BAKMADAN GEÇME!