GAZÜ'ye ödül getiren araştırma

Güncelleme Tarihi:

GAZÜye ödül getiren araştırma
Oluşturulma Tarihi: Mart 26, 2008 11:08

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Savaş, antioksidan özelliği olan ve bakır taşıyan bir madde olan seruplazmin maddesinin saplantı ve zorlantı bozukluğu olan hastaların kanlarında yüksek olduğunu gösteren araştırma çalışmalarının, Ulusal Anksiyete Kongresi'nde Genç Araştırmacı Özel Ödülüne layık görüldüğünü bildirdi.

Doç. Dr. Savaş, Çalışma-Obsesif-Kompulsif Bozukluk (hastanın zihninden saçma olduğunu bildiği düşünceleri atamaması veya bazı istemsiz davranışları tekrar etmek zorunda kalmasına yol açan hastalık, örneğin devamlı temizlik yapma hali titizlik hastalığı, takıntı saplantı-zorlantı bozukluğu) denilen psikiyatrik hastalığı olan 35 kişi ve 40 sağlıklı gönüllü ile bir araştırma yaptıklarını söyledi.

Hastalardan ve sağlıklı gönüllülerden alınan kan örneklerinde antioksidan (hücre içindeki yapıların oksijenle yıkılması sonucu oluşan zararlı bileşiklerin oluşmasını engelleyen madde) özelliği olan ve bakır taşıyan bir madde olan 'seruloplazmin' düzeylerine bakıldığını belirten Doç. Dr. Savaş, saplantı-zorlantı bozukluğu olan hastalarda, 'seruloplazmin' denilen maddenin düzeyinin sağlıklı gönüllülerden daha yüksek olduğunu tespit ettiklerini bildirdi.

Doç. Dr. Savaş, bu çalışmanın, daha önce yine kliniklerinde yapılan ve uluslararası hakemli dergilerde yayınlanmış olan diğer bir çalışmanın sonuçlarını doğrular nitelikte olduğunu açıkladı. Doç. Dr. Savaş, bu hastalarda hücre içindeki besinlerin ve diğer bazı maddelerin oksijenle birleşmesi sonucu ortaya çıkan, insan vücuduna zararlı bileşikler ve bu zararlı bileşiklerin etkilerine karşı koruyucu özellikleri olan antioksidanlar arasındaki dengenin bozulduğunu söyledi.

Doç. Dr. Savaş, araştırma görevlileri Mahmut Bulut, Salih Selek, Pamukkale Üniversitesi ve Harran Üniversitesi Tıp Fakültelerinden çalışma arkadaşları Hasan Herken, Hakim Çelik ve Özcan Erel'in katıldığı 'Serum Seruloplazmin Düzeyleri Obsesif Kompulsif Bozukluk İçin Tanısal Bir Belirteç Olabilir mi?” konulu araştırma çalışmasının, 5-9 Mart tarihleri arasında Bursa Uludağ'da yapılan 'Ulusal Anksiyete Kongresi'nde, Genç Araştırmacı Özel Ödülü'nü aldığını ifade etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!