Felç geçirdikten sonra sedye ile geldi yürüyerek çıktı

Güncelleme Tarihi:

Felç geçirdikten sonra sedye ile geldi yürüyerek çıktı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2014 16:07

Beyin damarlarındaki tıkanıklık sebebiyle felç geçiren 52 yaşındaki Şükran Şeniz, sedye ile geldiği hastaneden yürüyerek ayrıldı.

Haberin Devamı

Şükran Şeniz 52 yaşında. Beyin damarlarındaki tıkanıklığa bağlı felç geçiren Şeniz, 12 gün boyunca yoğun bakımda kaldı. Ardından rehabilitasyon için Bursa Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’ne sedye ile getirilen Şükran Şeniz’in, sol kol ve bacağında tam güç kaybı vardı. Hekim tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilen Şükran Şeniz’e “hastaya özel” tedavi planı oluşturuldu. Şükran Şeniz’in tedavisini yürüten Uzman Dr. Serap Latif Raif, hastanın rehabilitasyon programında egzersizler, denge ve koordinasyon çalışmaları, ayakta durma ve yürüme eğitimleri, iş ve uğraşı terapisi, konuşma terapisi, yutkunma rehabilitasyonu, mesane ve bağırsak rehabilitasyonunun yer aldığını kaydetti.

Hastaya özel planlanmış egzersizler fizyoterapistler yardımı ile ve robotik rehabilitasyon cihazları (Lokomat, Armeopower) ile yaptırıldığını belirten Raif, “Lokomat (yürüme robotu) ile hasta bir yürüme bandı üzerinde askı ile yukarı alınarak bacakların iki yanına robotik kısımlar yerleştirilerek yürüme çalışması yapıldı. Karşısındaki bilgisayar ekranından sanal gerçeklik ortamında kendisini izleyerek normal yürüme şeklinde hareketler yaptı. Armeopower (robotik kol) cihazımız ile omuz, dirsek, el ve el parmaklarında tüm hareket yönlerinde çalışma gerçekleştirildi. Sık tekrarlama hareketleri ile beyine daha fazla ileti göndererek iyileşme hızlandırıldı. Denge eğitim cihazı ile denge egzersizleri yaptırıldı. Ayrıca tedavi havuzlarında su içi egzersiz çalışmaları, iş ve uğraşı terapisi çalışmaları yapılmaktadır.” diye konuştu

Dr. Serap Latif Raif, felç tedavisi ve felç rehabilitasyonunun başarısının hastaya, oluşan lezyonun durumuna, hastanın aile desteğine, hekime ve rehabilitasyon ekibine ve planlanan rehabilitasyon programının yeterliliğine bağlı olduğunu ifade etti.

Dr. Serap Latif Raif şöyle devam etti: “Rehabilitasyon programına mümkün olan en erken dönemde başlamak tedavi başarısında son derece önemlidir. Hastanın psikolojik durumu ve motivasyonu tedavi başarısında çok önemlidir. Depresyon açısından mutlaka değerlendirilerek gerekli tedavisi başlanmalı, hafıza sorunları, dikkat eksiklikleri, tedavi isteksizliği gibi durumlar da değerlendirilerek motive olması sağlanmalıdır. ”

Dr. Serap Latif Raif, Şükran Şeniz’in beynindeki etkilenme alanının çok büyük olmasına rağmen, hastanın tedaviye çok iyi uyum sağladığını ve durumunda düzelme olduğunu dile getirdi. Raif, “Hastamız tedavi programına alındıktan sonra öncelikle fizyoterapist eşliğinde egzersiz çalışmalarına başlandı. İkinci haftadan itibaren oturma dengesi gelişti ve sonrasında paralel barda ayakta durma çalışmalarına geçildi. Birinci ayda tripod ile adımlama aşamasına geldi. Şu anda (ikinci ayda) kısa mesafede bağımsız, uzun mesafede tek bilezikli baston ile yürüme aşamasındadır.” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!