Erken öldürüyor

Güncelleme Tarihi:

Erken öldürüyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 13, 2012 11:25

Her gün kırmızı et tüketmek, erken ölüm riskini artırıyor.

Haberin Devamı

 

Harvard Üniversitesinde 120 bin insan üzerinde yapılan, 30 yıldan fazla süren araştırmaya göre, düzenli kırmızı et tüketimi, özellikle kanser ve genç yaşta kalp krizi riskini yükseltiyor.

Araştırmada 37.698 erkek 22 yıl boyunca gözlenirken, 83.644 kadın 28 yıl boyunca izlendi.  

 

Sonuçları tıp dergisi JAMA'da yayımlanan araştırma, her gün işlenmemiş et tüketenlerin ölüm riskinin yüzde 13 fazla olduğunu gösterdi. Her gün, salam, sosis gibi işlenmiş et tüketenlerde risk yüzde 20 daha fazla.

 

Araştırma, beyaz etin ise ölüm riskini düşürebildiğini de teyit etti. Düzenli olarak balık tüketenlerin ölüm riskinin yüzde 7, kümes hayvanları tüketenlerin yüzde 14, fındık yiyenlerin ise yüzde 19 oranında düştüğü görüldü.

 

Haberin Devamı

Araştırmayı yürütenler eğer kırmızı et tüketimi azaltılmış olsaydı, bu sebepten ölümlerin büyük oranda azaltılabileceğini belirtti. Tehlikenin daha büyük olduğu, işlenmiş kırmızı et ise doymuş yağ oranı yüksek, sodyum, nitrit  ve bazı kanserojenleri içerdiği için kronik kalp hastalıkları ve kanserle ilişkilendirildi.

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!