EGE Kemik İliği Ünitesi, Avrupalı oldu

Güncelleme Tarihi:

EGE Kemik İliği Ünitesi, Avrupalı oldu
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2008 11:38

EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik (Çocuk) Kemik İliği Nakil Ünitesi, Avrupa Transplantasyon Birliği tarafından akredite edildi. Merkez, son beş yıldır süregelen istikrarlı nakil sayısı ve donanımıyla Avrupa'dan onay alırken, haber üniversite camiasında sevinçle karşılandı.

Türkiye'de bu onayı alan üniversitelerin sadece Akdeniz Üniversitesi ve Ege Üniversitesi olduğunu kaydeden Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Nakil Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy, “Akraba dışı verici tarama yetkisi, akredite olmuş merkezlere veriliyor. Bu sayede merkezimiz, hem yurtiçi hem de yurtdışında akraba dışı verici tarama imkanına kavuşmuş olacak. Yurtdışındaki ilik bankalarına başvurup uygun verici bulma şansını daha da arttırmış olacağız” dedi.

Merkezlerinde kuruluşundan bu yana 98 kemik iliği nakli gerçekleştirildiğini açıklayan Prof. Dr. Savaş Kansoy, halen kliniklerinde 60 hastanın nakil için uygun donör beklediğini söyledi. Her geçen gün ilik nakli için yeni hastaların kliniklerine başvurduğunu kaydeden Prof. Dr. Kansoy, “Gerçekleştirdiğimiz nakillerin yüzde 81- 82'sini kardeşten, geri kalan yüzde 18'ini de hastanın kendisinden gerçekleştirdik. İkinci yöntemde hastadan alınan ilik temizlendikten sonra tekrar kendisine veriliyor. Kardeş dışında anne-baba da uygun donör olabiliyor” diye konuştu.

Lenfoma, talasemi (Akdeniz Anemisi), İmmün yetmezlik (bağışıklık sistemi yetersizliği) gibi durumlarda kemik iliği nakline ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Prof. Dr. Kansoy, ünitelerinde başarı oranı yüzde 85 dolayında olduğunu, 18 yaşına kadar değişik yaş gruplarından hastaları bulunduğunu kaydetti.

EKSİ 174 DERECEDE DONDURULUYOR

Hastalığın durumuna göre naklin çeşidine karar verildiğini belirten Prof. Dr. Kansoy, şunları söyledi:

“Nakil hastanın kendi kök hücreleri kullanılarak gerçekleştirilecekse, bir takım testlerden geçirilen kök hücreler bir süre eksi 174 derecede dondurulup hazır hale gelince yeniden hastaya veriliyor. Kardeşten ya da uygun vericiden yapılacak nakillerde ise kök hücreleri dondurma işlemine tabi tutmadan naklediyoruz.”

Kliniklerinin şu anda üç yatakla hizmet verdiğini kaydeden Prof. Dr. Savaş Kansoy, “Yakın zamanda bu sayıyı altıya, daha sonra 10'a çıkarmayı hedefliyoruz. Bu sayede daha fazla hastaya hizmet verebileceğiz” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!