Dr. Servet Terziler yazdı: Saç tedavilerinde kök hücre dönemi

Güncelleme Tarihi:

Dr. Servet Terziler yazdı: Saç tedavilerinde  kök hücre dönemi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2023 07:00

Kök hücre tedavisinin kas-iskelet sistemi hastalıklarının tedavisinde ve doku-kıkırdak hasarlarının onarımında son derece başarılı sonuçlar verdiği biliniyor.

Haberin Devamı

Kök hücre son dönemlerde saçlarımızı güçlendirmek, dökülme sorunlarını önlemek ve kalitesini artırmak amacıyla da dünyada başarıyla uygulanan güncel saç tedavi yöntemlerinin başında geliyor. Diğer saç tedavi protokollerine göre zaman konusunda da çok daha fayda sağlıyor. Kök hücre ile saç tedavisi, incelmiş ve güçsüzleşmiş saçlarda hem kadınlara hem de erkeklere önerilebiliyor. Eğer saçlarınız ciddi anlamda dökülmüş ise saç ekimi operasyonları ile de eş zamanla uygulanabiliyor. Tedavinin sakal ve kaş ekimlerinde de başarılı sonuçları mevcut.

Sağlık Bakanlığı onaylı kök hücre bankalarından

Kök hücreler uzun zaman dilimleri boyunca çoğalma, kendilerini ve hasar görmüş dokuları yenileyebilme yeteneğine sahip hücrelerdir. Hücreler, Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ve yetkilendirilmiş kök hücre bankalarında elde ediliyor ve -196 derece özel tanklarda korunuyor. Ömürleri ise yaklaşık 30 yıldır.
Kök hücre tedavisinde öncelikle kişiden PRP (Platelet rich plasma) alınıyor. PRP, kişinin kendi kanı kullanılarak kanın santrifüje edilip trombositlerden zengin olan kısmını ayırarak bunu deri, saçlı deri veya doku içine verilerek uygulanan bir yöntemdir.

Haberin Devamı

Dr. Servet Terziler yazdı: Saç tedavilerinde  kök hücre dönemi
Tek seansta 20 milyon kök hücre

Kök hücre bankalarında elde edilen özel hücreler ile saça tek seansta 20 milyon kök hücre uygulanabiliyor. Ve bu 5 ay peş peşe ortalama ihtiyaca göre 5 seans sürebiliyor. Uygulanırken kişiden kan alınarak, 5cc PRP elde ediliyor. Kök hücre bankasından gelen 2 cc’lik kök hücre, PRP ile birlikte karıştırılarak 7 cc’lik sıvı saçlı deriye 3 mm derinlikte olacak şekilde enjekte ediliyor. Bu enjekte edilmenin başlangıcında da da anostel krem ile saçlı deri uyuşturuluyor. Yaklaşık 40 dakika sonra da minik iğnelerle en az 200 noktaya ağrı hissetmeden uygulanabiliyor.

Saç ekimi operasyonu ile kombin tedavİ

Kök hücre ile saç tedavisi ortalama bir saatlik bir işlem. Tedavi sonrası kişiler 2 ay boyunca fotoğraflarla takip ediliyor. Birkaç yıl koruyuculuğu olan bir tedavi protokolü olmakla birlikte genellikle hastalara 2 yılda bir tekrarlamayı öneriliyor. Saç ekimi sırasında da kullanılabilen tedavi protokolü ile hızlı iyileşme, ödem azlığı, donör sahanın hızlı iyileşmesi, mevcut saçlarda çoğalma, kalite artışı ve ekim alanlarında çıkacak saç oranının yüzdesi artıyor. Aynı zamanda tedavi, saçlı deride sedef ve egzamaya da iyi geliyor.

Haberin Devamı

Tıbbi öyküye göre tedavi belirleniyor

Kişinin kan tahlili sonuçları saç hekimi tarafından değerlendirilerek tıbbi öyküsüne bakılıyor. Kişinin kök hücre tedavisine uygun olması şartıyla 18 yaş üstü herkese uygulanabiliyor. Kök hücre ile saç tedavisi, kanser geçmişi olan hastalar ile hamile ve emziren kişilere önerilmiyor. Kök hücre tedavisi için saç ekimi ve saç tedavilerinde kök hücre bankasına sahip klinikler ve saç uzmanı hekimler tercih edilmeli.

Kök hücre sonrası saç ısıya karşı korunmalı

Kök hücre uygulamasında işlem sonrası 48 saat saçların yıkanmamasını, saç diplerine dokunulmamasını ve işlemden 72 saat sonra ürünlerin kullanılmasını öneriyoruz. İşlem sonrası güneşlenilmemesi, aynı gün spor, sauna, havuz, hamam gibi etkinliklerde bulunulmaması ve saçı ısıya maruz bırakacak işlemler yapılmaması gerekiyor. Jöle, sprey, saç boyama topik gibi uygulamaların doktora danışılmadan yapılmaması, varsa önerilen ev ürünlerinin düzenli kullanımı gerekiyor. İşlemden bir hafta önce ve işlemden bir ay sonra bitkisel içerikli boya tercih edilmeli.

Haberin Devamı

Tedavinin saça faydaları

◊ Kıl köklerini güçlendiriyor.
◊ Uykuda olan kıl foliküllerini büyüme fazına girmek üzere harekete geçiriyor.
◊ Mevcut aktif olmayan ve zayıf saç köklerini aktif hale getirerek büyümesine neden oluyor.
◊ Saç kalitesini artırıyor.
◊ Ekim yapılan bölgenin daha çabuk iyileşmesini sağlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!