Doğru müdahale kökten çözebilir

Güncelleme Tarihi:

Doğru müdahale kökten çözebilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2013 00:00

Horlama ve uyku-apne sendromu, bilinenin aksine sıkça karşılaşılan bir sağlık problemidir. Uzmanlar uyarıyor: "Bu problemi, sadece uykuda ses çıkarmak ve uykuda nefessiz kalmak şeklinde algılamak yanlış. Bunun toplumsal hayata ve kişinin genel sağlığına olan etkilerini iyice anlamak gerekli."

Haberin Devamı

Hastalığın tedavisinde en önemli aşamanın hangi hastaların ameliyattan fayda göreceğine karar vermek olduğunu söyleyen Anatomica Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Şenol Civelek, bunun için de iyi bir fiziki muayene yapılarak ve bütün dünyada uygulanan anket soruları (Epworth Skalası) kullanılarak fikir sahibi olunması, teşhisten sonra en önemli basamağın ise hastaya ne tür ameliyat yapılacağının planlanması olduğunu belirtiyor.

 

YANLIŞ BÖLGEYE MÜDAHALE BAŞARISIZ OLUR


Civelek, hastalıkla ilgili şunları belirtti: "Horlama ve apne uykuda meydana gelir. Bu nedenle, hastalığı uykuda izlemek en doğru yöntem olacaktır. Yapılan araştırmalarda horlama ve apne hastalarının ameliyatla yapılan tedavilerde başarı oranları %7 lere kadar düşmektedir. Bunun en önemli nedeni, yanlış bölgelere yapılan cerrahilerdir. Örneğin sadece damağa yapılan ameliyatlarla iyileşme görülmediğinde fark etmekteyiz ki, bu durumlarda çok seviyeli cerrahilere (damak, dil kökü, burun gibi) ihtiyaç duyuluyor. Ameliyat öncesi yapılan uyku endoskopisi sayesinde, hastalar, hastalığa neden olan bölgelerden ameliyat edilmektedir. Burada hasta, ameliyathane şartlarında anestezi uzmanı kontrolünde uyutularak izlenir. Bu esnada, hastanın burnuna girilerek fleksibıl endoskopiyle kayıt yapılır. Böylelikle, hastanın tam uykuya dalıp horladığı ve apnelerinin olduğu esnada üst solunum yollarının hangi bölgesinde daralma olduğu gözlenir ve buna göre ameliyat planlanır"

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!