Demir nedir? Demir minerali ne işe yarar?

Güncelleme Tarihi:

Demir nedir Demir minerali ne işe yarar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 08, 2015 10:52

Vücudumuz için en gerekli minerallerden biri demir mineralidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, hastalıklardan korunmaya katkıda bulunan demir mineralinin eksikliğinin nelere sebep olacağını biliyor musunuz? İşte demir minerali…

Haberin Devamı

Vücutta oksijenin taşıması için önemli bir mineral olan demir insan vücuduna katkıları nedeniyle vazgeçilmez bir mineraldir. Hem bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmaya yardımcı olan demir minerali çocukların gelişmesiminde de oldukça önemlidir.

Demir nedir Demir minerali ne işe yarar

Vücudumuz demiri kanda oksijeni taşıyan kırmızı kan hücrelerinde bulunan hemoglobin üretimi için kullanır. Eğer vücudunuzda yeterli demir minerali yoksa  daha az kırmızı kan hücresi üretilir, hemoglobinin de azalmasıyla birlikte organlar ve dokular için hayati önemi bulunan oksijen de azalır. Bunun sonucu olarak demir eksikliği anemisi oluşur. Bu eksikliğinizi demir takviyesi ya da bol demir içeren gıdalarla beslenerek yükseltebilirsiniz.

Haberin Devamı

Demir nedir Demir minerali ne işe yarar

Eğer demir eksikliğiniz varsa kronik yorgunluk, nefes darlığı, halsizlik, baş ağrısı, konsantrasyon problemleri, aşırı sinir, baş dönmesi, yutkunma zorluğu gibi problemler karşılaşabilirsiniz. Küçük çocuklarda özellikle bebeklerde demir eksiklği yüzünden konuşma, yürüme, dikkat eksikliği görülebilir.

Demir nedir Demir minerali ne işe yarar

Kırmızı et, karaciğer, tahıllar, pekmez, yumurta, fasulye, lahana, patates, pancar, badem, fındık, hurma, kabak, şeftali, armut, kuru kayısı, kuru üzüm demir minerali açısından zengin besinlerdir.

Demir nedir Demir minerali ne işe yarar

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!