Cüzzam Bulaşıcı Mı Ve Nasıl Bulaşır? Cüzzam Bulaşma Yolları Ve Süresi

Güncelleme Tarihi:

Cüzzam Bulaşıcı Mı Ve Nasıl Bulaşır Cüzzam Bulaşma Yolları Ve Süresi
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2022 18:33

Cüzzam aynı zamanda diğer ismi ile lepra olarak da bilinmektedir. Bir bakterinin sebep olduğu rahatsızlık olarak öne çıkan cüzdan, aynı zamanda tedavi bulan kişinin adıyla, yani Hansen hastalığı olarak da ifade edilir. Peki, cüzzam bulaşıcı mı ve nasıl bulaşır? Cüzzam bulaşma yolları ve süresi hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

Orta çağ ile beraber 19. yüzyıla kadar çok ciddi sorun yaratan en önemli hastalıklar içerisinde cüzdan gelmektedir. Ölümcül olması ile beraber fiziksel açıdan kişinin hayatını sürdüremeyecek noktaya getirmesine sebep olur. Ancak Orta Çağ’dan sonra yaşanan teknolojik ve tıp gelişmeleri eşliğinde, bu sorun günümüzde önemli oranda ortadan kalkmış durumda. Tabii bunun yanı sıra cüzzamın bulaşıcı olup olmadığı merak edilen konulardan biridir. 

 Cüzzam Bulaşıcı mı? 

 Bir bakterinin sebep olduğu enfeksiyon hastalıkları içerisinde cüzzam gelir. Özellikle orta çağ dönemi ile beraber 19. yüzyıla kadar ciddi anlamda pek çok ölümü yarattığını söylemek mümkün. Üstelik fiziksel olarak kişinin günlük hayatını devam ettiremez noktaya getirmektedir. Bu noktada cüzdan hastalığının bulaşıcı olup olmadığı merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Damlacık yolu ile bulaşan bir hastalık olmasının yanı sıra, cüzdan çok hızlı bulaşan bir hastalık değildir. Ancak yine de cüzzam tedavisi görmeyen biri ile uzun süre ve tekrarlı şekilde temas, cüzzamın ulaşmasına sebep olabilir. Çünkü cüzzama sebep olan bakteri çok yavaş bir şekilde çoğalır. Bu da doğal olarak yavaş bir biçimde bulaşmasına sebep olur. 

Haberin Devamı

 Cüzzam Nasıl Bulaşır? 

 Genel olarak cüzzam bir kişi öksürdüğünde ya da hapşırdığı zaman dolaşır. Aynı zamanda solunum yolu ile birlikte, damlacık yolu üzerinden bulaşma özelliğine sahip olduğunu ifade etmek gerekir. Bu sebepten dolayı enfekte olmuş kişiyle uzun sürede bir temas, cüzzam hastalığının yaşanmasına sebebiyet verebilir. O yüzden dolayı cüzdan olan kişilerle fiziksel temastan mümkün olduğu kadar uzak durmak önemli ter taşıyor. 

 Cüzzam Bulaşma Yolları ve Süresi 

 Cüzzam hastalığı birçok farklı yöntem üzerinden bulaşma özelliğine sahip önemli hastalıklar içerisinde gelir. Özellikle öksürme ve hapşırma ile birlikte ulaşabilir. Bu doğrultuda hava yoluyla damlacıklar üzerinden kişiye geçer. Her ne kadar çok fazla salgın oluşturmayan bir hastalık olsa bile, bulaşıcı özelliği olduğunu ifade etmek mümkün. Bununla beraber bulaşma süresi ise kuluçka dönemi kapsamında değişkenlik gösterir. Genel olarak 2 ila 4 yıl arasında bir sürenin ön plana çıktığını ifade etmek mümkün. Ancak aynı zamanda bunun haftalar ya da aylar üzerinden de ifade edilebileceğini söylemek gerekir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!