Çikolata kisti nedir, belirtileri neler?

Güncelleme Tarihi:

Çikolata kisti nedir, belirtileri neler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2021 13:27

Çikolata kistleri yumurtlamayı engellediğinden tedavide erken teşhis oldukça önemlidir. Eğer aile hikayesinde çikolata kisti olan kişiler varsa bu oranlar çok daha artabilir. Çikolata kistinin belirtileri ve yarattığı şikayetlerin şiddeti farklı olsa da bazı bulgular bu hastalığa işaret edebilir. Peki, çikolata kisti nedir, belirtileri neler?

Haberin Devamı

Endometrioma, çikolata kisti endometriosis hastalığının yumurtalıklarda oluşturduğu kistik yapıya verilen isimdir.

Endometriosis kadınlarda özellikle 35 yaşından sonra ortaya çıkan, ağrı, yumurtalık kistleri ve gebe kalamamayla birlikte giden bir hastalıktır. Çikolata kisti (endometriyoma) endometriozisin en sık görülen şekillerinden birisidir. Bu düzgün duvarlı koyu siyah over kistleri çikolata görünümlü sıvı ile doludur. Kistler tek veya birçok cepten oluşabilir. Aynı şekilde tek veya çift overde bulunabilir.

Bu kistlerin yumurtalık kanserine dönüşme riskleri %1’in altındadır.

Çikolata kisti en çok hangi yaş grubunda görülüyor?

Çikolata kisti dünyada çok sık görülen bir hastalık. Ülkemizde rastlanma oranı ise her 5 kadından 1’idir. En çok 18 – 45 yaş arası daha önce hiç hamile kalmamış kadınlarda ortaya çıksa da üreme çağındaki kadınlarda görülme oranı % 5 ila 10, gebe kalamayan kadınlarda ise %50 civarındadır. Eğer aile hikayesinde çikolata kisti olan kişiler varsa bu oranlar çok daha artabilir.

Haberin Devamı

Çikolata kistinin belirtileri neler?

pBu anlamda çikolata kistinin en tipik belirtisi adet döneminde yaşanan normal olmayan durumlardır. Öncelikle adet dönemi çok ağrılı ve şiddetli kanamalarla geçiyorsa bu durum ciddiye alınmalıdır. Örneğin bir kadının adet döneminde bel ve kasık ağrısı çekmesi normaldir ancak bu durum birkaç günden fazla sürüyorsa uzman bir doktora gitmek hastalığın erken teşhisinde çok önemlidir.

Söz konusu kronik yorgunluklar olduğunda çok yoğun geçen bir günü değil olası hastalıkları düşünmekte yarar vardır. Sürekli yorgun hissetmek, stresli olmak ve konsantrasyon zorluğu çekmek gibi sorunlar, çikolata kisti sebebiyle yaşanıyor olabilir. Tüm bunların yanı sıra;

Bel, sırt ve karın ağrısı yaşamak
Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı hissetmek
Tuvaletini yaparken çok zorlanmak ve acı duymak
Kanlı idrar
Hamile kalmada güçlük çekmek
Kısırlık çikolata kistinin belirtileri olarak değerlendirilmelidir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!