Chia tohumu nedir? Chia tohumunun faydaları neler?

Güncelleme Tarihi:

Chia tohumu nedir Chia tohumunun faydaları neler
Oluşturulma Tarihi: Eylül 15, 2018 18:44

Son zamanlarda sıklıkla tüketilen chia tohumunun ne olduğu ve faydaları merak konusu oldu. Gluten içermemesi, yüksek lif içeriği, kaliteli protein ve aminoasit kaynağı olması nedeniyle en çok tercih edilen besinler arasında giren chia tohumunun sağlığa bilinen pek çok faydası var. Peki, chia tohumu nedir? Chia tohumunun faydaları neler?

Haberin Devamı

Aztek ve Mayaların dayanıklılık sırrı olarak bilinen bbu mucize gıda, salatalar, pudingler, yumurtalı yiyecekler gibi pek çok farklı şekilde tüketilebiliyor. A, E ve D vitaminleri ile iyot ve magnezyum gibi çeşitli mineraller bakından da zengin olduğu bilinen chia tohumu, tokluk hissi verdiği için diyet yapanların da vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. İşte, son dönemlerin popüler yiyeceği chia tohumu hakkında merak edilen tüm detaylar...

"Salvia Hispanica" olarak da adlandırılan, nane ailesinin bir cinsi olan de Chia tohumu hem besin değeri açısından hem de sağlığa yararları açısından doğal bir mucize olarak görülüyor. Meksika ve Guetemala topraklarında yaygın olarak rastlanılan bu tohumunun kilo vermede de yardımcı olduğu söyleniyor.

OMEGA 3 DEPOSU: Chia tohumları mükemmel bir omega-3 deposudur. 30 gram chia tohumunda 120-140 kalori, 4-5 gram protein, günlük ihtiyacınızın yüzde 30’unu karşılayacak kadar magnezyum ve manganez, yüzde 15’ine yetecek kadar tiamin yani B1 vitamini var.

Haberin Devamı

TANSİYON VE ŞEKER HASTALIKLARINA İYİ GELİYOR: İçerdiği besin kalitesiyle tansiyonu ve kan şekerini düşürücü etkisi olan bu tohumlar şeker hastaları için de ideal bir besin kaynağı. Ayrıca kanser ve kalp hastalıkları gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu bir etkisi olduğu biliniyor.

MİNERAL VE KALSİYUM ZENGİNİ: Mineral olarak çok zengin olan chia tohumu, günlük kalsiyum ihtiyacının %18 ini, fosfor ihtiyacının %35 ini, magnezyum ihtiyacının %24 ünü, manganez ihtiyacının %50 sini karşılıyor. Tüm bu mineraller sağlıklı bir kemik yapısı için gerekli.

TOKLUK HİSSİ VERİYOR: Aynı zamanda yenildiği zaman midede şişen chia tohumu, tokluk hissine neden olduğu için kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilen bir besin türü. Glutensiz olduğundan çölyak hastaları ve gluten hassasiyeti olan kişiler tarafından rahatlıkla tüketilebilir.

YÜKSEK PROTEİN İÇERİYOR: Bir porsiyon chia tohumunda, yüzde 20 oranında protein bulunur. Bu oran, bir kişinin günlük protein ihtiyacının ortalama yüzde 10'unu karşılar. Yüksek miktarda protein içermesine rağmen kolesterol içermemesi ise diğer protein içeren besinlere göre tercih sebebidir.

Haberin Devamı

DİŞLERİ VE KEMİKLERİ KUVVETLENDİRİR:  28 gram chia tohumunda günlük kalsiyum ihtiyacının yüzde 18'ini karşılayacak kadar kalsiyum vardır. Bu da, diş ve kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar ve kemik erimesini önler.

KALP SAĞLIĞI İÇİN BİRE BİR: Kan basıncını düzenleyici ve iyi kolesterolü yükselten özelliğiyle kalp sağlığı için de oldukça faydalı bir besindir.

UYKU PROBLEMLERİ KARŞI ETKİLİ: Hindide bulunan triptofan adlı amino asit, aynı zamanda chia tohumunda da vardır. Triptofan daha kolay doymanızı, daha rahat uyumanızı, ve daha iyi hissetmenizi sağlar.

BAKMADAN GEÇME!