"Çevre Dostu Et" üretilecek

Güncelleme Tarihi:

Çevre Dostu Et üretilecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2007 00:00

Hollandalı bilim adamları, çevreyi korumak ve hayvanları kesilmekten kurtarmak için laboratuvar ortamında et üretme çalışmaları yapıyorlar.

Utrecht üniversitesi veterinerlik profesörü Bernard Rölen, tüketim amacıyla hayvanların beslenmesi, nakliyatı, toprak kullanımı ve hayvanların çıkardığı metan gazı gibi faktörlerin, çevreye zarar verdiğini hatırlattı.
Rölen, "Sadece yemek için hayvan beslemek aslında çevre açısından pek iyi değil" diyerek hayvanların yenilmeyecek başka pek çok şey ürettiğini söyledi.
Laboratuvar ortamında üretilmiş ete talebin olup olmayacağının sorulması üzerine Rölen, zaten halen tüketilen etlerin, hayvanların beslendiği yemlerden yetiştirildikleri koşullara, kesimden sonra etin
hazırlanmasına kadar doğal olmayan süreçlerden geçtiğini hatırlattı. Laboratuvar
ortamında et üretilip bunun piyasaya sunulmasının yıllar alacağı belirtiliyor. Rölen ve ekibi, şu ana kadar sadece ince hücre tabakaları elde etmeyi başardılar.

Yapay et üretim sürecinde, araştırmacılar ilk önce kas hücrelerine dönüşme yeteneği bulunan kas kök hücrelerini ayrıştırdılar. Daha sonra hücrelerin gelişmesini sağlamak için besin verdiler. Ancak bilim adamlarının, hakiki ete benzeyen et elde etmeleri için daha çok araştırma yapmaları gerekiyor.

ABD'de de uzay araştırma kurumu NASA'nın desteğiyle, astronotların uzun uzay seyahatlerinde tüketmeleri için et üretilip üretilemeyeceği konusunda araştırma yapılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!