Bugün Dünya Engelliler Günü

Güncelleme Tarihi:

Bugün Dünya Engelliler Günü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2007 12:39

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yurtta çeşitli etkinlikler yapılıyor.

Adana'da, Atatürk Anıtı'nın önündeki “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” törenine katılan işitme engelliler, işaret dili öğretmeninin yönlendirmesiyle İstiklal Marşı'nı coşkuyla okudular.

Atatürk Parkı'nda düzenlenen etkinlikte, saygı duruşunda bulunulmasının ardından İstiklal Marşı okundu.

Çukurova İşitme ve Konuşma Engelliler Derneği Başkanı ve Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Burcu Pişkin, tören alanındaki işitme engellilere işaret diliyle İstiklal Marşı'nı aktararak konuşma engeli bulunmayan diğer katılımcılarla birlikte okumalarını sağladı.

Pişkin, daha sonra, işaret diliyle yaptığı açıklamada, engellilerin eğitiminde çok önemli sorunların yaşadığına dikkat çekerek, çözüm için çaba gösterdiklerini söyledi.

Sorunları çözmekte sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Pişkin, Adana Valisi İlhan Atış ve Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak'tan destek istedi.

Türkiye Sakatlar Derneği Adana Şube Başkanı Halis Kassap ise Türkiye nüfusunun yüzde 13'ünün engelli olduğunu belirterek sadece belirli günlerde hatırlandıklarını bildirdi.

Engellilerin yaşamının kolaylaştırılması, topluma kazandırılması, sosyalleşmelerinin sağlanması amacıyla çıkarılan yasalarda eksiklik olduğunu iddia eden Kassap, şunları kaydetti:

“Ülkemizdeki engelli nüfusunun sadece yüzde 3'ünün eğitim alabildiği göz önünde bulundurulursa ve yine özürlülüğün nedenleri arasında sağlıktan gelen eksikliklerin en ön sırada yer aldığı ortadaysa sosyal adaletten bahsedemeyiz. Özürlüyü eve hapsederek kaderine terk etmek, işe yaramaz bir varlık gibi görmek ve toplumdan dışlamak sorunları asla çözmez. Toplumun her kademesinin bakış açısının değiştirilmesi, yaşam şartlarının engellilerin durumuna göre düzenlenmesi, kamusal alanların yeniden dizayn edilmesi gerekir.”

KONYA

Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi Başkanı Veli Özağan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 8 milyonu aşkın engelli bulunduğunu, 500 bini tamamen görmeyenler olmak üzere 1,5 milyona yakınını görme engellilerin oluşturduğunu söyledi.
Türkiye'deki engellilerinin yüzde 95'inin ekonomik hayata katılamadığını belirten Özağan, bunlar arasında görme engellilerin başı çektiğini ifade etti.

Bedensel engellilere oranla görme engellilerin iş bulma şansının daha az olduğunu ifade eden Özağan, “özellikle özel sektörde, görme engellilerin neler yapabileceği tam olarak bilinmediği için iş verilmiyor. Oysa bugün görme engelliler bilgisayar kullanıyor, web sayfası bile hazırlayabiliyor. Bugün normal kişilerin yapabildiği birçok şeyi yapabiliyorlar” dedi.

Türkiye'de kamu kurumlarında çalışanların yüzde 3'ü oranında engelli personel istihdam edildiğine dikkat çeken Özağan, engellilerin dışarıda iş bulamaması nedeniyle kamu kurumlarında sağlanan bu oranın da yetersiz kaldığını bildirdi.

Doğuştan görme engellilerin çoğunun fazla korumacı yaklaşım nedeniyle eğitim fırsatı yakalayamadığını ifade eden Özağan, şöyle devam etti:
“Aileler, görme engelli çocuklarını koruma düşüncesiyle okula göndermiyor. Böylece iyi bir eğitim alma, sonrasında iş hayatına katılabilme şansını baştan yitiriyor. Özellikle ailelerin bu konuda çocuklarına destek olmaları gerekiyor. Ancak okula gitmekle de her şey bitmiyor. Üniversite bitiren engelliler iş sorunuyla karşılaşıyor. İşi olmayınca evlenme şansı da bulamıyor.”

Türkiye'de engellilerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi için alınan önlemlerin yetersiz kaldığını belirten Özağan, “2022 Sayılı Özürlü Yasası var. Kendi başına ihtiyacını gideremeyen engellilere evde bakım ücreti de veriliyor. Ancak yüzde 70 engelli olan bir kişiye devletin sağladığı destek ayda sadece 220 YTL civarında. Bu, kira parası bile değil” diye konuştu.

Türkiye'nin AB sürecinde, en fazla engellilerin yaşam koşullarının düzeltilmesi konusunda zorlanacağını savunan Özağan, “AB ülkeleri ve gelişmiş ülkeler, engellilerle ilgili her sorunu çözmüş. Türkiye'de engellilere bakıştan, sosyal ve ekonomik hayata yeteri derecede katılımlarını sağlamaya kadar çözülmesi gereken birçok sorun var” dedi.

KAYSERİ

Kayseri'de, Anadolu Sakatlar Derneği üyeleri ve engelliler, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'nın önünde toplandı.

Engelli derneklerin yöneticileri tarafından anıta çelenk konulmasının ardından katılımcılar saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okudu.
Anadolu Sakatlar Derneği Genel Başkanı Osman Kılıç, burada yaptığı konuşmada, dernek üyelerinin eğitim ve istihdam konusunda sıkıntıda olduklarını söyledi.

Fiziksel yetersizliği olan ancak kendisini zihnen geliştiren engellilerin topluma katkıda bulunacağına işaret eden Kılıç, şöyle konuştu:
“Resmi ve özel iş yerlerinde engelli çalıştırma oranı yüzde 3'tür. Yetersiz olan bu oran gerektiği gibi uygulanmamakta. Bu konuda işverenlerin desteğini ve hassasiyetini bekliyoruz. Engelli insanlara ayrıcalık değil destek verilmeli. Sadece 3 Aralıkta gündeme gelmek istemiyoruz.”

Kılıç, daha sonra, bir grup engelliyle Vali Yardımcısı Uğur Aladağ'ı ziyaret etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!