Bu köyde 160 kişi aynı hastalığa yakalandı

Güncelleme Tarihi:

Bu köyde 160 kişi aynı hastalığa yakalandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 09, 2013 13:07

Bingöl’ün Karlıova İlçesi’ne bağlı Taşlıçay Köyü’nde, İstanbul’da kot taşlamasında çalışırken rahatsızlanan 160 silikozis hastasından son olarak 50 yaşındaki Sait Gündoğdu hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

Köyde Gündoğdu’nun ile birlikte silikozis hastalığından ölenlerin sayısı 10’a yükselirken, bu ölüm diğer hastalar arasında moral bozukluğu yaratmaması için gizli tutuldu.

OKSİJEN TÜPÜNE BAĞLI YAŞIYORLAR AMA ELEKTRİK KESİLİYOR



İstanbul’ta çeşitli tarihlerde kot taşlama fabrikalarında çalışırken silikozis hastalığına yakalanan Taşlıçay Köyü’nde yaşayan 160 kişi, hayatta kalma mücadelesi veriyor. Köyde son olarak oksijen tüpüne bağlı olarak yaşayan 6 çocuk babası Sait Gündoğdu, yaşamını yitirdi. Gündoğdu ile sadece Taşlıçay’da bu hastalıktan ölenlerin sayısı 10’a ulaştı. Köyde bulunan silikozis hastalarının bir çoğu belirli sürelerde oksijen tüpüne bağlı bir yaşam sürdürüyor. Ancak köyde elektriklerin sık sık kesilmesi nedeniyle hastalar evlerinde jeneratör bulundurmak zorunda kalıyor.

Haberin Devamı

"ÖLÜMLERİ HASTALARDAN GİZLİYORUZ"



Taşlıçay Köyü Muhtarı Atik Oral, bugün kadar 10 kişinin silikozis hastalığından yaşamını yitirdiğini belirterek, "Yaşanan ölümlerden dolayı diğer silikozis hastaları, ’sıra bizde’ diye olumsuz etkileniyor. Bu yüzden psikolojileri bozulmasın diye bu ölümleri onlardan gizliyoruz. Silikozis hastalığından dolayı ölen diğer arkadaşlarımızın ailelerine her hangi bir devlet güvencesi verilmediği için geçimlerini sağlalamıyorlar. Daha önce 2011 yılındaki torba yasasında silikozis hastalarının malulen emeklilik ve ölen hastaların ailelerine maaş bağlanıldığı açıklanmıştı. Fakat hiçbir aile bu haklardan şu an yararlanmıyor. Bu hastalar zaten maddi durumları iyi olmadığı için batıdaki şehirlerde kot taşlama atölyelerinde çalışıyordu. Şimdi ölen bu hastaların aileleri çok mağdur durumdadır. Devlet yetkililerin yardım etmesi gerekir" dedi.

MALULEN EMEKLİ OLDU, AYLIK 100 LİRA MAAŞ ALIYOR



Silikozis hastalığının tek bir çaresinin akciğer nakli olduğunu ifade eden silikozis hastası Ensar Köylü de herkesin uyumlu akciğer bulamadığını kaydederek, "Köyümüzde bir çok hasta nakil için sırada bekliyor. Silikozis hastalığından dolayı malulen emekli oldum ve ayda 100 lira maaş alıyorum. Bizler bu hastalıktan dolayı öleceğimizi biliyoruz. Biz öldükten sonra bari arkamızda kalan ailelerimiz güvence altında olmasını devletten bekliyoruz. Bir zamanlar kontrolsüz bir şekilde çalışmalarımıza göz yumulan kot taşlama fabrikalarında hayatımız nasıl karardıysa, bizi devletin güvence altına alınmasını da devletten bekliyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı



Karlıova ve köylerinde şu anda toplam 300’e yakın silikozis hastası bulunduğu, bugüne kadar aynı hastalıktan dolayı il genelinde 20 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Silikozis hastası 22 yaşındaki Bilal Bilgiç’in bir ay önce Malatya’da akciğer nakli olduğu ancak ameliyat sırasında yaşamını yitirmesi, silikozis hastalarını da akciğer nakli olma konusunda tedirginliğe sürükledi. Slikozis hastalarının, ölüm riski nedeniyle ameliyat olmaya çok sıcak bakmadıkları kaydedildi. Bu yüzden ameliyat olmaktan korkan bir çok silikozis hastası, uygun akciğer bulunmasına rağmen, ameliyat olmaktan vazgeçtiği öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!