BLW nedir? BLW beslenme ne demektir?

Güncelleme Tarihi:

BLW nedir BLW beslenme ne demektir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2018 13:05

Baby Led Weaning (BLW), ebeveynlerin araştırdığı konulardan birisi olmaya devam ediyor. 'Bırakın Çocuklar kendi beslensin' kavramını ifade eden BLW, mama sandalyesinde oturabilen ve besinleri ağzına götürebilen bebekler için kullanılmaktadır. Peki, BLW tam olarak ne demektir? İşte, ebeveynlerin merakla araştırdığı konuyla ilgili detaylı bilgiler

Haberin Devamı

‘Baby Led Weaning’ (BLW)- ‘Bırakın çocuklar kendi beslensin’ yaklaşımı mama sandalyesinde oturabilen, besinleri yakalayabilen ve çiğnemek için besinleri ağzına götürebilen çocuklarda, püreyle beslenmek yerine çocuğun kendisinin seçebileceği “fingerfoods” denilen, parmaklarıyla kavrayabilecekleri besinlerle beslenmesini öneren ve son dönemlerde tartışılan alternatif bir beslenme şeklidir. Bu şekilde bebekler kendileri, istedikleri miktarda, istedikleri yiyecekleri tüketirken, Rapley ailelere kaşıkla ağzına beslemeyi önermemektedir. Bu beslenme biçiminin bebek sağlığı üzerine etkileri konusunda araştırmalar henüz çok yeni ve az sayıda olup, araştırma grubunu genelde sosyoekonomik düzeyi yüksek anneler oluşturmaktadır. Araştırma sonucunda annelerde beslemeye bağlı oluşan anksiyetenin azaldığı, klasik şekilde beslenen bebeklere göre daha sağlıklı besinlerle beslendikleri ve yine bu grupta anne sütü alma süresinin klasik beslenenlere göre daha uzun olduğu görülmektedir. Ancak bu konu hakkında daha geniş kapsamlı araştırmalara gereksinim vardır.

Haberin Devamı

BLW NASIL UYGULANMAKTADIR?

BLW (ingilizce açılımı Baby Led Weaning) Bebek Önderliğinde Ek Gıdaya geçiş olarak tanımlanabilir. 6 ay boyunca sadece anne sütü veya formül mamayla beslenen bebeklere, bazı doktorların önerdiği gibi bir anda günde 3 öğün ek gıda sunarak bunları YEDİRMEYE çalışılmamalıdır. Günde bir kez, bir öğün mevsim meyveleri ve sebzeleri, fırında veya buharda pişirerek bebeğin kavrayabileceği gibi parmak şeklinde kesip verilir ve bebeğin o yiyeceği dokunarak kavramaya çalışması, ağzına götürmesi, bir süre sonra parça kopararak çiğnemeye çalışması takip edilir.

Bu yapılırken ebeveynin boğaza kaçma gibi durumlara karşın mutlaka dikkatli olması gerekmektedir. Sıvı gıdaların ( yoğurt. çorba gibi) bardakla veya kaseyle içilmesine yardımcı olunur. Kaşık ağız hizasında tutulup kendinin yönlenmesini ve kendi istediği miktarda içmesi beklenir. Tüm bunları yapılırken amaç, bebeğin yiyeceklerin tadını keşfederek, el - kol kaslarını ve göz koordinasyonunu geliştirerek kendi kendine beslenmeyi öğrenmesine yardımcı olmaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!