Bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir?

Güncelleme Tarihi:

Bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2016 11:15

Bir organın kendi sınırlarını aşıp, komşu organın alanına doğru yer değiştirmesi olayı tıpta genel anlamda 'fıtık' olarak adlandırılır. Bel fıtığı ve fıtığa bağlı bel ağrısı iş gücü kaybına neden olan önemli bir sağlık problemidir.

Haberin Devamı

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Yunus Aydın, bel fıtığını ve tedavi yöntemlerini anlattı.  

BEL FITIĞI SEVİYESİNE GÖRE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Bel fıtığı orta düzeyin altında olanlar için en ucuz ve etkin tedavi, tuvalet ve yemek dışında yerinden kalkmadan yapılan sıkı yatak istirahatidir. Bel fıtığı hastasında  fıtık seviyesi üstündeki vücut ağırlığı ayakta dururken ve otururken fıtıklanmayı arttıran , sinir üzerine baskı yaparak daha çok hasara yol açar. Örnek verirsek 80 kiloluk bir hastada 45-50 kilo yük hastanın diskine baskı yapar. Yatak istirahati, diski bu ağırlıktan kurtardığı için disk rahatlar, sinire baskı azalır. Bir süre sonra parça sinirden uzaklaşır ve hastanın yakınmaları geçer. 

 

Haberin Devamı

Bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir

 

EPİDURAL ENJEKSİYON NEDİR?

Nörolojik kaybı olmayan, yatak istirahati yapmaya sabrı ve zamanı olmayanlar için bir alternatiftir. Sinir hasarı olanlarda yapılması tercih edilmez.

Ağrı duymamız siniri koruyan refleks mekanizma sonucudur. Ağrıya yol açan nedeni ortadan kaldırmadan, ağrıyı ilaçla gidermek tedavi etmek demek değildir. Özellikle sinirinde kaybı olanlar epidural uyuşturma ve kortizon yaptırmışsa sorunlu sinirin görevli olduğu adale gurubunun sık sık muayenesi yapılmalı, güç kaybında kötüye gidiş varsa ağrı düzeyine bakmaksızın ameliyat yapılmalıdır. 

 

Bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir

 

ENDOSKOPİK CERRAHİ

 Bir cm. lik delikten çalışma imkanı vermekle avantajlı gibi gözükse de sadece dışarı çıkan parçayı aldığından, ileride yeniden fıtığın nüks etme ihtimali yüksektir. Bu tekniğin savunucuları, disk cerrahisi ile diş tedavisi arasında paralellik kurup, gerektiğinde tekrar cerrahi yapılabileceği savunulur. Mikrocerrahi yöntemine üstünlüğü yoktur, mikroskop ile üç boyutlu görüntü alarak çalışılması da mikrocerrahi yöntemini üstün kılar. Endoskopide kullanılan cerrahi aletler, mikrocerrahiye oranla daha zayıftır, bu nedenle temizlik tam yapılamaz. 

 

Haberin Devamı

LAZER VEYA RADYODREKANS İLE KISMİ DİSK AMELİYATI

Sadece omurgalar arasındaki diskin sınırlı bir alanda yakılarak basıncın düşürülmesini amaçlar. Avantajı; lokal anestezi ile yapılabilmesidir. Bu nedenle kesi küçüktür. Dezavantajı ise iyileştirme oranının düşük olmasıdır. Yatak istirahati ile düzelebilecek orta düzeyli fıtıklanmalara uygulanabilir. Mutlak ameliyat gerektiren ileri olgularda bu metot yetersiz kalır. 

 

Bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir

 

OMURGALARA VİDA VE METAL ÇUBUK TAKVİYESİ

Omurga eklemlerinin hareketini yok ettiğinden ileride "komşu mesafe hastalığı" na yol açar, doğaya aykırıdır. Nüks fıtık olmasın diye tercih edilir, ama uzun dönemde kendi içinde sorunlar taşır. Tercih etmediğimiz bir yöntemdir. Hareketsiz sistemlerin mahsurlarının ortaya çıkması üzerine " dinamik" denen hareketli sistemler geliştirilmiştir. Kemik erimesinin yaygın olduğu hastaların çoğunda bu da çözüm değildir. Duvarınız alçıpan ise çivinizin kuvvetli olmasının bir önemi yok! 

 

Haberin Devamı

BEL FITIĞI TEDAVİ EDİLMEZSE NE OLUR?

Fıtık baskı yaptında; sinirin görevini yapamaması, ayak bileği veya dizde güçsüzlük, yürürken topallama gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Fıtıklanma ani ve büyük olursa kanaldaki bütün sinirler zarar görebilir ve idrar kontrolü bozulur, dizlerde çift yönlü ağır güçsüzlükler gelişebilir. Bu durumda hasta acil olarak ameliyat edilmelidir. 

Omurga eklemleri arasındaki düzenin bozulması, diğer eklemlerimizden farklı olarak komşu sinirin hasar görmesi nedeniyle insanın yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Örneğin diz eklemi hasta olursa, ağrı duyarız, ama bu ağrı dizimizle sınırlıdır çünkü diz eklemi komşuluğunda etkilenebilecek hayati organ yoktur. Özellikle yaşlandığımızda hayat kalitemizi en fazla etkileyen eklem hastalığı omurga kaynaklı olanlardır. 

 

Haberin Devamı

Bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir

 

 

 

AMELİYAT SONRASI HASTALIK NASIL SEYREDER?

 

Ameliyattan üç saat sonra normal beslenen hasta yürütülebilir. Beş saat sonra hasta evine gidebilir. Iki gün sonra bana yapar. 15 gün süre ile ihtiyaçlar için her seferinde 20 dakikadan fazla oturmaz. 15 günden sonra normal hayatına dönebilir. 

 

BEL FITIĞINDAN NASIL KORUNABİLİRİZ ?

- Kilo kontrolü,

- Karın ve sırt adalelerini güçlü tutmak ( egzersiz , yüzme, pilates, bisiklete binme)

- Ağır kaldırmamak, kaldırırken kurallara uymak, 

- Bele dost olmayan sporlardan kaçınmak ( futbol, tenis, kayak , skuaş, basketbol vs.)

 

doktorsitesi.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

BAKMADAN GEÇME!