Bebeklerde diş çıkarma

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde diş çıkarma
Oluşturulma Tarihi: Mart 23, 2016 13:52

Hamileliğin 3. ve 6. ayları arasında anne karnında şekillenmeye başlayan dişler, doğum sonrası genellikle 7. aydan itibaren alt ön kesici dişlerin belirmesiyle ağızda yerlerini almaya başlarlar. Tüm dişlerin tamamlanması ise bebeğin 6 ile 30 aylık dönemi arasında belirli periyotlarla diş çıkarması ile tamamlanır.

Haberin Devamı

Diş çıkarmanın kalıtsal faktörlerinde etkisi var. Anne ve babanın ilk diş çıkarma süreçleri de bebeklerin diş çıkarma döneminde göz önünde bulundurulmalı.

BELİRTİLERİ NELER

Bebeklerde diş çıkarma döneminin başlaması, diş etinin açılmasından 3 ay önce başlar. Bu süreçte bebeklerde salya artışı, hafif ateş, ağlama-huzursuzluk, ağız çevresinde hafif döküntü, ellerini ısırması, uyku düzensizliği, iştahsızlık gibi belirtiler görülebilir. Bu belirtiler görülmeye başladığında anne babalar özellikle bazı belirtilerde dikkat etmeli. İlk görülen belirti ise genellikle salya artışı. Diş çıkarma dönemi bebeklerde çene ve ağız çevresinde kızarıklık ve döküntüye yol açabilir. Bu dönemde bebeğin yüzü temiz ve yumuşak bir bezle silinerek uygun bir nemlendiricili kremle desteklenebilir.

Haberin Devamı

Bebeklerde diş çıkarma

ATEŞE DİKKAT

Diş çıkarma döneminde 37 derece civarında hafif bir ateş normal kabul edilir. Daha yüksek görülen ateşlenmelerde bebeğin diş çıkarma sürecinde bağışıklığının azalmasından kaynaklı viral bir enfeksiyon olabileceği unutulmamalı. Bu durumda çocuk doktoruyla mutlaka konuşulmalı ve uygun tedaviye başlanmalı.

Bebeklerde diş çıkarma

DİŞ ETLERİ ÇOK HASSAS OLUR

Diş çıkardığı dönemde bebeğin diş etleri çok hassaslaşır, bir şeyler yemeyi reddedebilir bu sebeple kilo alımı bile yavaşlayabilir. Besinleri reddeden bebeğe sadece anne sütü ve mama takviyesi yeter. Bu durumda telaşlanmamak ve bebeği yemek yemesi için zorlamamak gerekir. İştahsızlık yaşayan bebeğe soğuk meyve püreleri ve su vererek  ağrı hafifletilebilir ve besin ve su kaybının önüne geçilmesi sağlanabilir. Yoğun salya varlığında bir kısmının bebek tarafından yutuluyor olması dışkıda sulu bir form yaratabilir.

Bebeklerde diş çıkarma

Haberin Devamı

DİŞ ETLERİ ŞİŞEBİLİR

Dişin çıkacağı bölgede dişetinde şişme ve kızarıklıklar olabilir. Bunu diş etinde beyazlaşma daha sonra dişin ağızda görülmesi takip eder. Dişin ağızda belirmesiyle bu bölgede kanama olabilir. Genelde kendi kendine iyileşir fakat iyileşemediği noktada mutlaka diş hekimine başvurmak gerekir.

Bebeklerde diş çıkarma

 Bu dönemde:

- Oyun oynayarak, bebeğin dikkatini dağıtacak aktivitelerle ya da kucağa alıp güvende olduğunu hissettirerek onu rahatlatabilirsiniz.

- Doktor kontrolünde olmak şartıyla ağrı kesici şurup kullanabilirsiniz. Diş çıkarma sürecinde ilaç verirken çok dikkatli olmak gerekir. Vereceğiniz ilaç altta yatan başka bir hastalığın yarattığı ateşi düşürebileceğinden sizi ve doktorunuzu o hastalıktan habersiz bırakabilir.

Haberin Devamı

- Bebeğin sıkıntısı geçmiyorsa, çocuk diş hekimine danışarak anestezik madde içeren diş jelleri kullanılabilir. Ancak bunların düzensiz ve sık kullanımının bebeğinizin çeşitli organları, özellikle karaciğeri üzerine olumsuz etkileri olabileceği unutulmamalı.

- Diş etine hafif basınç uygulayarak, temiz ve soğuk bezle masaj yapılabilir. Ayrıca diş kaşıyıcılardan da yardım alınabilir. Plastik ve boya diş kaşıyıcılarını, buzdolabında bir süre beklettikten sonra bebeğe vererek dişetlerini kaşıması sağlanabilir. Kaşıyıcılar buzlukta bekletilmemeli. Aksi takdirde bebeğin diline, yanağına ya da dudağına yapışabilir. 

Bebeklerde diş çıkarma

BAKMADAN GEÇME!