B12 Ve Demir Eksikliği Sivilce Yapar Mı Ve Çıkarır Mı?

Güncelleme Tarihi:

B12 Ve Demir Eksikliği Sivilce Yapar Mı Ve Çıkarır Mı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 17, 2022 09:38

İnsan vücudu için önemli olan bazı vitamin ve minerallerin fazla alınması ya da hiç alınmaması cilt sağlığını doğrudan etkilemektedir. Yiyecekler ve içecekler yoluyla vücuda alınması gereken bu vitamin ve mineraller doğal yollardan alınmadığı taktirde ilaç yada iğne takviyeleri ile vücuda alınmaya çalışılmaktadır. Bazen bu durum cilt üzerinde çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Peki, B12 ve demir eksikliği sivilce yapar mı ve çıkarır mı? İşte, B12 ve demir vitaminin sivilceye neden olup olmadığı hakkında detayları derledik.

Haberin Devamı

B12 ve demir vitamini insan vücudu için çok önemli olmaktadır. Bu vitaminlerin eksikliği ya da fazla alınması bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. 

 B12 Ve Demir Eksikliği Sivilce Yapar mı ve Çıkarır mı? 

 B12 vitamini eksikliği kişilerde unutkanlık başta olmak üzere hafızayı olumsuz etkileyen pek çok olaya neden olmaktadır. Bu nedenle B12 vitamini eksikliği yaşayan kişilere bol bol et ve süt ürünleri tüketmeleri tavsiye edilmektedir. B12 vitamini eksikliğini doğal yollarla tamamlamak oldukça zor olmaktadır. Bu nedenle B12 vitamini için ilaç takviyeleri önerilmektedir. Ancak bu ilaçların yan etkisi olarak sivilce oluşumuna katkıda bulunduğu yapılan araştırmalar sonucunda ortaya konulmaktadır. Bu nedenle B12 vitamini alan kişilerin sivilce oluşumuna destek olacak yağlı ve hazır gıdalardan uzak durmaları tavsiye edilmektedir. 

Haberin Devamı

 Demir eksikliği kansızlık olarak bilinmektedir. Çok rastlanan bir vitamin eksikliği olarak belirtilmektedir. Demir vücut için önemli görevleri yerine getiren bir vitamin olmaktadır. Alyuvar kan hücrelerine kırmızı renk veren hemoglobin demir içermekte ve alyuvarlarda bulunan oksijeni akciğerden dokulara ulaştırmaktadır. Demir eksikliği sivilce oluşumuna neden olmamaktadır. Aksine demir eksikliği cilt yüzeyinde kuruluk ve çatlaklara neden olmaktadır. 

 B12 vitamini eksikliği giderilirken tüketilen hayvansal gıdaların yağ oranlarının düşük olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Yapılan araştırmalar B12 vitaminin cilt üzerinde bulunan bakterilerin davranışlarını değiştirdiğini ortaya koymaktadır. Bu durum sivilce başta olmak üzere farklı cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Sivilce oluşumuna etki eden bazı bakterilerin B12 vitamininde bulunmasından dolayı sivilce oluşumu bu vitamin kullanılması sırasında görülen cilt sorunlarından biri olarak ifade edilmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!