Anneliğe kalbi yetmiyor

Güncelleme Tarihi:

Anneliğe kalbi yetmiyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2007 12:44

İzmir'de kalp kapakçıkları değiştikten bir süre sonra ileri derecede kalp yetmezliği teşhisi konulan Gülsüm Demirci'nin annelik isteğine sağlığı ve ekonomik durumu elvermiyor.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 9 yıl önce kalp kapakçıkları ameliyatla değiştirilen 34 yaşındaki Gülsüm Demirci, operasyondan 5 yıl sonra evlendiğini, anneliği çok istemesine rağmen doktora gittiğinde konulan ileri derecede kalp yetmezliği teşhisi nedeniyle bu hayalini gerçekleştiremediğini söyledi.
Hastalığının yanında özel yaşamında da sorunların çıkması nedeniyle çok sıkıntı çektiğini ifade eden Demirci, şöyle devam etti:

“Evlenmeden önce kalp ameliyatı olduğumu eşim biliyordu. Evliliğimizin ilk yılları ekonomik durumumuz iyi olduğu için kendime dikkat ediyordum. Sonradan eşimin işleri bozuldu. Evimizin kirasını bile ödeyemez hale geldik. Evden atıldık. İlk zamanlar parklarda yattık. Sonra komşumuzun biri acıdı ve bir oda verdi, ancak burada da bir hafta kalıp çıkacağız. Doktor kontrollerine düzgün gidemedim. Geçtiğimiz aylarda fenalaştım. Gittiğimiz doktor, ileri derecede kalp yetmezliği teşhisi koydu. Anne olmak istiyorum. Bunun için tedavi gerekiyor ama ekonomik koşullarımız buna uygun değil.”

Ayakta durmakta bile zorlandığını, bacakları şiştiği için yürüyemediğini ifade eden Demirci, yeşil kart sayesinde hastanelere gidebildiğini, ancak destek verici tedaviden yararlanamadığını, iyi beslenemediğini söyledi.

Demirci, “Eşim günlük işler bulunca gidiyor. Ancak bu bir ev tutmamıza yetmiyor. Parklarda kaldığımız dönemlerde beni bir yere bırakamadığı için çalışamadı. Ev tutacak paramız da yok, bize yardım eden bir yakınımız da” dedi.
Gülsüm Demirci'nin 31 yaşındaki eşi Ozan Demirci ise çalışmayı çok istediğini, ancak şu anda eşini bırakıp gidecek bir evi olmadığını, bulduğu işlerden ise ev tutacak kadar para kazanamadığını ifade etti. Ozan Demirci, “Bir süre barınacağımız bir ev olsa iş bulurum. Ev sahipleri depozitosuz, kaporasız ev vermiyorlar. Eşimin tedavisini yaptıramadığım, ona iyi bakamadığım için çok üzgünüm” diye konuştu.

UZMANLAR NE DİYOR?

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Şahin Bozok ise kalp kapakçığı ameliyatı geçirenlerin kullanmak zorunda oldukları ilacın, bebekte anomaliye (gelişim bozukluğu) yol açtığını, bunun kesilmesinin annenin sağlığı için sorun meydana getirdiğini belirtti. Hamileliğin kalbin yükünü ve yetmezliği daha da artıracağını ifade eden Dr. Bozok, “Bu sorunu taşıyan anne adayları, hamileliğin ileri dönemlerinde normal yaşamını sürdüremez, hem annenin hem de bebeğin hayatı tehlikeye girer” dedi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bülent Gülekli, yetmezliğin ileri derecede olması durumunda, kalbin hamileliği ve doğumu kaldıramayacağını belirterek, “Kalbin gücü yeterli değilse vücuda yeterli kan pompalayamaz. Kanın volümü arttığında, kalp bunu kaldıramaz. Dolayısıyla hamilelikte kalp sağlığı çok önemlidir” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!