Ablasının hücreleriyle sağlıklı 9 yıl

Güncelleme Tarihi:

Ablasının hücreleriyle sağlıklı 9 yıl
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 11, 2008 11:51

Henüz iki aylıkken ağır kombine immün yetmezliği (bağışıklık sisteminde ağır eksiklik) teşhisi konulan Berk Kulak, ablasından nakledilen hücrelerle 9 yıldır sağlıklı yaşıyor, geçtiğimiz günlerde sünnet olan Berk, derslerinde de son derece başarılı.

Güler Kulak, iki aylıkken kusma, halsizlik gibi sıkıntıları bulunan Berk'i, Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalına götürdüklerini, burada ağır kombine immün yetmezliği teşhisi konulduğunu söyledi.

Burada kendilerine (bağışıklık sisteminin bakterilere karşı mücadele edemediğini, naklin zorunlu olduğunu) söylediklerini ifade eden Kulak, o tarihte üç yaşında olan kızı Tuğba Kulak'tan ilik alınarak kardeşine nakledildiğini kaydetti.

Güler Kulak, ilk çocuklarını iki aylıkken kaybettikleri için çok korktuklarını belirterek, “Kızımın iliğinin uyması için çok dua ettim. Oğlum 9 yıldır gayet sağlıklı, ancak 9 yıldır sürekli doktor kontrolünde. Herhangi bir aksilik yaşanmaması için doktorlarımız çok hassas davranıyor” diye konuştu.

Çocuğunun yaşamasından endişe ederken, 9 yıldır onun sağlıklı bir yaşam sürdürmesinden dolayı çok mutlu olduğunu belirten Kulak, “Oğlum geçtiğimiz günlerde sünnet oldu. Bunu hayal etmek bile çok zordu. Çok mutluyum” dedi.

EÜ Tıp Fakültesi Pediatrik Kemik İliği Nakil Ünitesi Sorumlusu Prof. Dr. Savaş Kansoy, Berk Kulak'ın ağır kombine immün yetmezliği tanısıyla Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalından kendilerine yönlendirildiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

“Berk'in bağışıklık sisteminde ağır eksiklik söz konusuydu. Bakterilere karşı mücadele edemiyordu. Hastalıklara karşı antikor geliştiremiyordu. Eksik olan hücreleri ablasından alarak naklettik. Eksik olan hücreler yerlerine sorunsuz olarak oturdu, yerleşti. O zamandan beri Berk kontrolümüzde şimdiye kadar ciddi bir enfeksiyonla karşılaşmadan yaşamını devam ettirdi. Ailesi en son 'Sünnet olabilir mi?' diye danıştı. Normal bağışıklık sistemine sahip biri ne yapabilirse Berk, bunları hepsini yapabilir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!