35 yaş üstüne dikkat

Güncelleme Tarihi:

35 yaş üstüne dikkat
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2013 00:00

Down Sendromu Derneği öncülüğünde, 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü dolayısıyla Çırağan Sarayı'nda konferans düzenlendi.

Haberin Devamı

Konferansta konuşan Stanford Üniversitesi Araştırma Laboratuvarı Başkanı Doç. Dr. Ahmad Salehi, 15 yıldır down sendromuna ilişkin çalışmalar yapıldığını söyledi.


Salehi, “Fare deneyleriyle ortaya çıkardığımız çalışmalar var ki hangi genin down sendromuna sebebiyet verdiğini anlayabiliyoruz. Farelerin beyinlerinde gelişen değişimlere hangi genin sebep olduğunu gözlemleyebildik. Bu geni belirledikten sonra sayılarını azaltabilirsek down sendromundan kaynaklanan sorunları azaltabileceğiz. Bu araştırmalarla insanlara yardımcı olabileceğimizi umut ediyoruz” diye konuştu.


Down Sendromu Derneği Başkanı Gün Bilgin de down sendromunun, hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer almasıyla meydana geldiğini kaydetti.

Haberin Devamı


Bilgin, down sendromuna sebep olduğu belirtilen tek etmenin hamilelik yaşı olduğunu ve genellikle 35 yaş üstü gebelerde riskin arttığını vurguladı.
Bu hastalıkta ülke, milliyet, sosyo-ekonomik sınıf farkı olmadığını dile getiren Bilgin, ortalama her 800 doğumda bir görülen down sendromunun tedavisine
ilişkin önemli çalışmalar yapıldığını söyledi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!