10 günlük bebeğe açık kalp

Güncelleme Tarihi:

10 günlük bebeğe açık kalp
Oluşturulma Tarihi: Mart 03, 2008 11:34

İzmir'de erken doğumla dünyaya geldikten 2 saat sonra kalp ve solunum yetmezliği teşhisi konulan bebek, açık kalp ameliyatıyla sağlığına kavuştu.

İzmir'deki bir özel hastanede görev yapan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Faik Fevzi Okur,  32 haftalıkken erken doğumla dünyaya gelen Ilgın Kakız isimli bebekte, doğumundan 2 saat sonra Patent Duktus Arteriosus'a (PDA) bağlı kalp ve solunum yetmezliği tespit ettiklerini ve 10 günlükken ameliyata aldıklarını kaydetti.

Opr. Dr. Okur, Kalp Damar Cerrahisi'nden Prof. Dr. Alp Alayunt, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayliz Çalışkan ve ekibiyle başarılı bir operasyon gerçekleştirerek bebeği sağlığına kavuşturduklarını ifade etti.

Bebeğin ameliyat sonrasında prematüre servisinde 32 gün tedavi altına alınarak bakımının yapıldığını belirten Opr. Dr. Okur, 1 kilo 100 gram olarak dünyaya gelen minik Ilgın'ın şu anda 1 kilo 700 grama ulaştığını bildirdi.

PREMATÜRE BEBEKLERDE GÖRÜLÜYOR

Opr. Dr. Okur, Ilgın bebekteki rahatsızlığın, anne karnında kalpten çıkan iki büyük atardamar arasındaki açıklığın doğumdan sonra da kapanmamasından kaynaklandığını söyledi.

Prematüre bebeklerde bu tür rahatsızlıkların oranının yüksek olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Okur, şöyle konuştu:
“Birçok bebeğin damarı kapanırken bazen Ilgın bebeğinki gibi kapanmayan damarlar da olabiliyor. Bazı hasta bebekler ilaçla tedavi edilebiliyor. 10 gün boyunca Ilgın bebek için uyguladığımız ilaç tedavisinden sonuç alamayınca ameliyat yaptık. Damarlardaki açıklık nedeniyle vücuda gitmesi gereken temiz kanın bir kısmının akciğerlere gittiğini belirledik. Doğumunun ardından kalp yetmezliği nedeniyle solunum cihazından ayrılamayan Ilgın bebek, müdahaleden sonra düzeldi, solunum cihazından ayrıldı. Bebeği şimdi normal bir yaşam bekliyor. Ilgın bebek gibi bir bebeğe bakmak ve ameliyata hazırlamak çok zor. Çocuk ameliyatlarını yapmak ekip işi.”
On yıllık diyabet hastası olan ve ilk çocuğunu dünyaya getiren anne Nesra Kakız ise doğumdan önce bebekle ilgili hiçbir şikayetinin olmadığını, tansiyonunun yükselmesinden dolayı erken doğum yaptığını anlattı.
Kakız, bebeğinin sağlığına kavuşmasından büyük memnuniyet duyduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!