1 milyar kadının umudu Türk

Güncelleme Tarihi:

1 milyar kadının umudu Türk
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 00:00

ABD’nin Chicago şehrindeki Northwestern Üniversitesi Kadın Doğum Bölümü Anabilim Başkanı Prof. Dr. Serdan Bulun, 50 uzmanın çalıştığı kendi laboratuvarında, dünyada 1 milyar kadını etkileyen miyomları (rahim içi urları) yok etmek için çalışıyor.

Haberin Devamı

Miyomlarda, kök hücre bulunduğunu, geçen yıl ispatlayan Bulun, şunları anlattı: “Miyom, kök hücresi çevresindeki olgun hücrelerden progesteron etkisiyle büyüyor. Amacım bu kök hücreleri hedefleyip miyomları can damarından vurmak ve tamamen yok etmek. Böylece milyonlarca kadın histerektomi olmaktan veya diğer ameliyatlara maruz kalmaktan, kansızlıktan ve düşük yapmaktan, basit ve az yan etkisi olan yöntemler ile kurtulacak.”

50 YILIN EN İYİSİ

Endometrioz (rahim iç zarının karın içi organların ve yumurtalıkların üzerinde ve içinde büyüyüp iltihaba yol açması) hastalığı için de son 50 yıldaki en etkili tedavi yöntemini bulan Bulun, hastalara şu önerilerde bulundu: “Çok sancılı adet gören genç kızlarda endometrioz olması ve ilerlemesi çok olasıdır. Bu hastalar hemen bir jinekoloğa görünmeli. Aşırı, uzun veya çok düzensiz adet gören, arka arkaya düşük geçiren ve kansızlıktan mustarip kadınlar, en az bir jinekolojik muayene veya ultrason ile taranmalılar. Bu şikâyetleri olan hastalarda erken miyom tanısı, tedavi seçenekleri açısından yararlı olacaktır.”

Haberin Devamı

40 MİLYON $ FON

PROF. Dr. Serdar  Bulun, Türkiye’de tıp öğrenimi görüp ABD’de ana bilim dalı başkanlığına yükselen tek Türk doktor. İÜ Çapa Tıp Fakültesi mevunu Prof. Bulun, ABD’de Ulusal Sağlık Enstitüsü’nden aldığı 6 milyon dolar destekle, 2009’da ABD’nin en başarılı ve büyük dördüncü kadın doğum araştırma merkezini kurdu. ABD’de dalında en fazla araştırma fonu (40 milyon doların üstünde) ve ödül alan doktor olan Bulun, geçtiğimiz ay Amerika Endometrioz Vakfı’nın  “Onursal Başarı” ödülüne layık görüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!