1.5 YTL'lik iplik yoktu, öldü

Güncelleme Tarihi:

1.5 YTLlik iplik yoktu, öldü
Oluşturulma Tarihi: Mart 06, 2008 14:56

SAĞLIK Bakanlığı'nın anne ve bebek ölümlerine özel önem verip, Sivas'ta 8 ay önce sezaryen sonrası bir vakayı şüpheli bulup inceletmesi, dördüncü çocuğuna hamile Fatma Ayan'ın, hastanede 1.5 YTL'lik ameliyat ipliğinin bulunmaması yüzünden yaşamını yitirdiğini ortaya çıkardı. Sivas Sağlık Müdürlüğü'nce bu doğrultuda hazırlanan rapor bakanlığa gönderildi. Şimdi Sağlık Bakanlığı'ndan gelecek müfettişler olayı soruşturacak.

Sivas'ta geçen temmuz ayında 26 yaşındaki Fatma Ayan'ı ölüme götüren olaylar, iddiaya göre şöyle gelişti:

Merkeze bağlı Gazi Köyü’nde 11 yıl önce 32 yaşındaki Şahin Ayan ile evlenen Fatma Ayan, 4’üncü çocuğuna hamile kaldı. Doğuma 10 gün kala rahatsızlanan ve yeşil kartı bulunan Fatma Ayan, 7 Temmuz 2007 tarihinde eşi İstanbul’da olduğu için kayınbiraderi Yıldıray Ayan tarafından bir otomobille saat 05.00 sıralarında Numune Hastanesi Doğum Servisi’ne götürüldü.

Hastanede yapılan ilk muayene ve incelemeler sonucunda, anne karnında kordonu kopan bebeğin öldüğü anlaşıldı. Doktor M.B. tarafından yapılan sezaryenle ölü bebek alındı. Operasyon sonrasında kanamanın devam ettiğini gözleyen doktor, kanamanın durmaması halinde rahmin de alınabileceğini hastanın yakınlarına iletti. Doktor M.B., bu operasyon için hastayı doktor L.K.'ya teslim ederek ayrıldı. Hastanın yapılan incelemelerinde kanamanın durmadığı belirlenince rahminin alınması için ikinci bir operasyon yapılmasına karar verildi.

AMELİYAT İPLİĞİ BULUNAMADI

Operasyonun yapılabilmesi için iddiaya göre hastane içerisinde bir süre ‘sütür 1’ denilen ameliyat ipliği arandı, ancak bulunamadı. Hasta bir süre bekletildikten sonra, acil olarak Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edildi.
Bu kez sevk evrakı eksik olduğu gerekçesiyle hasta iddiaya göre bir süre de orada bekletildikten sonra ameliyata alındı, ancak yapılan tüm müdahalelere rağmen, aşırı kan kaybettiği için saat 12.30 sıralarında yaşamını yitirdi.

ÖNCE ‘KUSUR YOK’ RAPORU

Olay sonrasında Fatma Ayan'ın yakınları Cumhuriyet Savcılığı’na başvuruda bulunarak her hangi bir doktor hatası olup olmadığının belirlenmesini istedi.

Savcılığın yaptığı soruşturma kapsamında Numune Hastanesi’nden, hastanenin kusuru olmadığı, hastanın durumunun ağır olması nedeni ile kurtarılamadığı yönünde rapor geldi. Bunun üzerine savcılık takipsizlik kararı verdi.

BAKANLIK İNCELETİNCE ORTAYA ÇIKTI

Türkiye’de anne ve bebek ölümlerini derinlemesine inceleyen Sağlık Bakanlığı, Fatma Ayan'ın ölümünün araştırılması için Sivas Sağlık Müdürlüğü’ne talimat verdi.

Sağlık Müdürlüğü’nce başlatılan soruşturmada, iddiaya göre Fatma Ayan'ı ölüme götüren ihmaller dizisi ortaya çıktı. Savcılığa daha önce verilen doktor ifadelerinin aksine, müdahale yapılamamasının nedeninin, ‘sütür 1’ adlı ameliyat ipliğinin bulunmaması olduğu öne sürüldü.
Soruşturma kapsamında başhekim başta olmak üzere, hasta kabulu yapan doktorlar ile satınalma birimi görevlilerinin ifadeleri alındı. Görevlilerin ifadelerinden, ameliyat ipliğinin yokluğu nedeni ile müdahale yapılamadığı kanaatine varıldı. Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden de hastanın sevki ve sonrasında yaşananlarla ilgili bilgi alındı.

İHMALLER ZİNCİRİ

Yapılan soruşturma kapsamında, hastanede bulunması gereken ‘sütür 1’ adı verilen ameliyat ipliğinin, geçen yıl mayıs ayında Sağlık Bakanlığı tarafından ‘Çin malı’ ve ‘uygun ürün olmadığı’ gerekçesiyle toplatıldığı, hastane yönetiminin de zamanında yeni ihale açmayarak bu tıbbi malzemenin alımını geciktirdiği iddia edildi.

O dönemde hastanede doktorlar arasında, ameliyat ipliği bulma yarışı yaşandığı ve bir çok doktorun ise hastalardan iplik temin etmeleri talebinde bulunduğu ileri sürüldü.

Hazırlanan raporlarda, ‘Böylesine önemli bir eksiklik bulunmasına rağmen, hastanenin hasta kabulüe devam etmiş olması, ödünç bulma ve geçici olarak temin etme tercihi kullanmaması ve hastanın sevkini geciktirmesinin önemli kusur olduğu’ kayda geçti.
Fatma Ayan'ın ölümünden bir gün sonra hastanenin, başka bir hasta için gerekli olan malzemeyi, ilde bulunan başka bir hastaneden temin ettiği de soruşturma raporlarına yansıdı.

KARARI SAĞLIK BAKANLIĞI VERECEK

Sivas Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, olay ciddi buldukları için hazırlanan soruşturma raporunun Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu'na gönderildiğini söyledi. Şimdi Sağlık Bakanlığı’ndan gelecek müfettişlerin olayı tüm yönleriyle aydınlatması bekleniyor.
Yaklaşık 3 ay önce Numune Hastanesi’ndeki doğum bölümü kapatılarak, doktor ve personeliyle birlikte Sivas Devlet Hastanesi bünyesine alındı. Ölüme neden olduğu iddia edilen ameliyat ipliğinin, operasyon yapıldıktan sonra kendi kendine eriyerek kaybolan bir malzeme olduğu kaydedildi.

BAŞHEKİM: BİZ DE SORUŞTURMA AÇTIK

Olayda adı geçen doktorlar konuşmazken, Numune Hastanesi Başhekimi Ahmet Çakır ise olay tarihinde malzeme eksikliği nedeni ile kendilerinin de bir soruşturma açtıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Sağlık Bakanlığı bu malzemeleri o dönemde toplattığı için eksiklik vardı. Geçiş dönemi yaşandı. Ancak ölüm olayı malzeme eksikliğinden kaynaklanmıyor. Bu konuda bilirkişi raporları var. Uzmanlar hastaneye gelmeden önceki genel durumundan kaynaklanan bir ölüm olayı olduğunu belirtiyorlar. Zaten ölüm olayı bizim hastanemizde değil, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleşti. Bu konuda değişik şeyler söylemeye çalışanlar var. Malzeme ile ilgili hem bizim, hem de Sağlık Müdürlüğü’nün soruşturması devam ediyor. Konu soruşturma sonrasında netlik kazanacak.”

AİLE OLAYI ÖĞRENİNCE ŞOKE OLDU

Sağlık Müdürlüğü'nün açtığı soruşturma kapsamında ifade vermek için çağrılan Fatma Ayan'ın eşi Şahin Ayan ve kayınbiraderi Yıldıray Ayan, ölüme neden olan ihmalleri yeni öğrendi. Olay tarihinde yengesini hastaneye getiren Yıldıray Ayan şunları anlattı:

“Yengem hastalanınca hemen otomobille hastaneye götürdük. Sabahın çok erken saatleriydi. Hastaneye vardığımızda yengem arabadan inip yürüyerek hastaneye girdi. Yapılan incelemede doktorlar bebeğin öldüğünü ve sezaryenle alacaklarını söyledi. Ameliyat yapıldı ve bebeği aldılar. Daha sonra ise kanamanın durmadığını belirttiler. Aradan belirli bir zaman geçtikten sonra hastayı Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edeceklerini söylediler. Sevk işlemini yaparken, yengemin perişan bir halde olduğunu gördüm. Fakülte Hastanesi’ne gittiğimizde sevk evrakı olmadığı için bir süre daha bekledik. Sonra acilen ameliyata aldılar. Ameliyata girerken yengem yine çok perişan haldeydi. Gözlerini açıp bana iki kez ‘Abi’ diyebildi. Ancak bir süre sonra öldüğünü söylediler. Savcılığa, herhangi bir ihmal olup olmadığının belirlenmesi için şikayette bulunduk. Ancak sonrasında bir gelişme olmadı. Bir süre önce Sağlık Müdürlüğü bizi arayınca bizim bilmediğimiz yaşanan ihmalleri öğrendik ve üzüntümüz katlandı.”

Olay tarihinde eşinin yanında olamayan Şahin Ayan ise, “Biz savcılıktan bir sonuç çıkmasını beklerken, Sağlık Müdürlüğü beni aradı ve ifade vermem için çağırdı. Oraya gittiğimizde gerçekleri öğrendik. Koskoca bir hastanede nasıl olur da 1.5 YTL’lik bir iplik bulunamaz. Geride 3 tane öksüz çocuğumuz kaldı. Sorumluların gereken cezayı almalarını istiyorum. Biz bu acıyı yaşadık, bari başka insanlar yaşamasın” dedi. Şahin Ayan, sorumlular hakkında dava açacaklarını da söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!