Sağlık ana karnında başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Sağlık ana karnında başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sağlığımız, ana rahminde programlanıyor. Bilimadamlarına göre, insanın ileride yaşayacağı hastalıkların önemli bir bölümü hamilelik sırasında belirleniyor.

Bilimadamları yakın zamanlara kadar oburluk, kalp, şeker, kanser gibi hastalıkların sağlıksız yaşam tarzı ya da kötü genlerden kaynaklandığına inanıyordu. Ancak yeni veriler, bu problemlerin köklerinin doğum öncesine uzandığına işaret ediyor. Amerikan dergisi Newsweek'e göre, Cornell Üniversitesi'nden Dr.Peter Nathanielsz'in ‘‘Rahimdeki Hayat’’ adlı kitabı, ‘‘cenin programlanması’’ denilen şaşırtıcı tezi anlatıyor.

EN ÖNEMLİ SÜREÇ

İncelemeler, anne karnındaki gelişimimizin sağlığımızın rotasını çizdiğini gösteriyor. Ciğerimiz, kalbimiz, böbreklerimiz, özellikle de beynimizin nasıl çalışacağı, ne zaman, ne tür hastalıklarla karşılaşacağımız dokuz aylık süreçte belli oluyor. Örneğin bir annenin hamilelikte yetersiz beslenmesi, bebeğine gelecekte hastalıklara davetiye çıkartıyor. Binlerce Amerikalı kadının incelenmesi, zayıf doğan kız çocuklarının erken yaşta meme kanserine yakalanma riski olduğunu ortaya koyuyor. Doğumda karnınız ne kadar küçükse ileride kolestorel seviyeniz de o kadar yüksek oluyor.

Çığır açacak nitelikteki sonuçlarla ilgili olarak Harvard Tıp Fakültesi'nden Dr.Matthew Gillman, halk sağlığında yeni bir kriter oluştuğunu vurguluyor. Bu tez, gen faktörünü, pizzalarla, pastalarla sağlıksız beslenme, riskli yaşam tarzı etkenini de gölgeliyor. Bebeklik fotoğraflarınıza dikkatli bakmanızı ve ölçülerinizi gözden geçirmeniz öneriliyor. Doğum kilonuzu, boyunuzu, göbek bağını ve kafa ölçüsüne dikkat ederek tehlikelere karşı önlem alabileceğiniz söyleniyor.

Cenin programlanması tezinin önderi İngiltere'nin Southampton Üniversitesi'nden Dr.David Barker. 1984'te ülkesindeki bebek ölümleri, bölgeleri, doğum kilolarını kalp hastalıklarıyla karşılaştıran Dr.Barker, hamilelik sürecinin ömürboyu sağlığımızı planladığını keşfediyor. 1996'da Hindistan'da benzer incelemeler yapıp benzer sonuçlar alıyor. ABD'de iki yıldır konu üzerinde kapsamlı araştırmalar yapılıyor. Yıl başında Ulusal Sağlık Enstitüsü'nde rahimdeki koşullar ve meme kanserine dair bir konferans düzenlendi, önümüzdeki kasım ayında da Harvard'da ‘‘cenin programlanması’’nın ele alınacağı haber veriliyor.

Bu teze dair ilk ipucunu veren oburluk konusu. İkinci Dünya Savaşı sırasında Hollanda'da Nazilerin zulmü yüzünden aç kalan ve hamileliğinin özellikle ilk üç ayında yeterli beslenemeyen annelerden dünyaya gelen bebeklerin obur oldukları dikkati çekiyor.

Anneler ne yapabilir?

Hamile iseniz, son araştırmadan yararlanarak bebeğinizi hayata en iyi şekilde başlatabilirsiniz. Daha sonra size minnettar olacaklardır.

Hamilelik öncesinde hazırlık: Doktorunuz cenine zarar verecek ilaçlardan kaçınmanıza yardımcı olabilir. Hamileliğinizi karmaşıklaştıracak tüm rahatsızlıklarınızı ve koşullarınızı doktorunuza anlatınız. Sinir, omuriliğin sağlıklı gelişimi için yapraklı, yeşil sebzelerden ve portakal suyundan günde en az 400 mikrogram folik asit almalısınız.

Beslenme planı: Hamile olduğunuzda günde yaklaşık 300 fazla kalori almalısınız. Öğünlerinizi artıramıyorsanız, ara öğünlerde atıştırabilirsiniz.

Doğru beslenme: Bol karbonhidrat tüketin, ancak meyva, sebze, az yağlı süt ürünleri ve yağsız et yemeyi de ihmal etmeyin. Protein, vitamin ve mineraller içeren bu besinlerle bebeğini kanı, kemikleri ve kasları gelişecektir.

Kilo: Normal kilodaysanız 11-16 kilo almaya çalışın. Zayıfsanız daha çok, şişmansanız daha az kilo almalısınız. Bebeğiniz düzgün gelişimi için fazladan besin gerekli.

İlaçlar: Alacağınız her ilaç için doktorunuza danışın. Akne ilaçları, bazı sakinleştiriciler, ağrı kesiciler bebeği etkileyebilir.

Kafein: Hamilelikte kan hacminiz iki misline çıktığından aşırı kahve tüketimi susuz kalmanıza yol açabilir.

Egzersiz: Kendinizi fazla yormayın, karnınızı zorlamayın, yüzün ve yürüyün.

Stres: Kronik ve ani stres, stres hormonunuz kortisolu artırıp erken doğuma neden olabilir. Çalışma saatlerinizi azaltın ve yoga kurslarına katılın. İyi uyuyun.

Emniyet kemeri: Kullanın. Kemer, iki göğüs arasından karnınızın altından geçebilir. Rahim ve sıvısı, bebeğin bu kemerden zarar görmesini önler.

Alkol: Hamilelikte uzak durun. Aşırı alkol, yüz, kalp deformasyonlarına, zeki geriliğine neden olabilir.

Sigara: Derhal bırakın. Düşük kilolu bebeklerin yüzde 25'inin annesi tiryakidir. Düşüğe ve erken doğuma da yol açabilir.

Testler: HIV, bel soğukluğu, frengi testi yaptırmaktan sakın çekinmeyin.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!