Pastırma yazını bekleyen klasik müzik festivali

Güncelleme Tarihi:

Pastırma yazını bekleyen klasik müzik festivali
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2010 00:00

Dün yapılması gereken Uluslararası İstanbul Klasik Müzik Festivali iptal edilmiş... Ben bu festivalin varlığından iptal duyurusuyla haberdar oldum. ‘Çakma Klasik Müzik Festivali’ gibi bir durum söz konusu mu acaba diye şüphelenmedim değil

İstanbul, Avrupa Kültür Başkenti olmanın tadını tam anlamıyla çıkartıyor. Etkinliklerin biri bitmeden diğeri başlarken arada ne kadar festival kaçırdığınızın farkında bile değilsiniz anlaşılan.
Mesela ben birini kaçırmak üzere olduğumu iptal edildiğini duyunca anladım. Sizin var mıydı haberiniz, dün başlaması gereken Uluslararası İstanbul Klasik Müzik Festivali’nden?
Yaaa!
Ne kaçırdığımızı öğrenelim isterseniz önce...
“İstanbul 2010 Kültür Başkenti çalışmalarına destek olmak ve İstanbul’u aynı zaman da klasik müziğin de başkenti yapmak amacıyla düzenlenen Uluslararası İstanbul Klasik Müzik Festivali 16-20 Ekim 2010 tarihlerinde İstanbul Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek”ti!..
“Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı’nın katkılarıyla düzenlenen ve bu yılki teması Cross Over olarak belirlenen festival kapsamında Avrupa ve Amerika’nın önde gelen klasik müzik gruplarına yer verilirken festival aynı zaman da düzenlenecek alternatif etkinliklerle de toplumun klasik müzikle yakından içsel bir bağ kurmasına da katkı verilecek”miş!..
“16 Ekim 2010’da (yani dün) Amerika’nın önde gelen Quartetlarından Quartet San Fransisco ile başlayacak olan festivalde dünyanın en önemli piyanistlerinden kabul edilen klasik müziğin dahi prensi Maksim Mrvica, 1997 yılında ‘Titanik’ filmine yaptıkları müzikler nedeniyle tüm dünya da haklı bir şöhrete ulaşan I Salonisti, Klasik Müziğin altın kızları Ahn Trio ise festivalin en önemli sürprizlerinden”di!..
Bu önemli konserlerin bilet fiyatları da 50-250 bin lira arasında değişiyordu?
Neyse, geçen hafta festivalden haberi olup da Biletix’e girip bilet almak isteyenler bir erteleme yazısıyla karşılaştılar.

YENİ BİR ÇAKMA FESTİVAL Mİ

Beklenenden fazla yağış olduğu ve konserlerin gerçekleşeceği Aya İrini Müzesi nemden etkilendiği için festival ileri bir tarihe ertelenmiş. Konserler aralık ayında başka bir mekanda ya da mayıs ayında yine Aya İrini’de gerçekleştirilebilecekmiş. Ve açıklama daha sonra yapılacakmış.
Ekim ayında İstanbul’da havanın nasıl olacağı aşağı yukarı bellidir. Böylesine bir organizasyon yaparken pastırma yazına denk gelir mi gelmez mi diye bir hesap yapılmaz herhalde.
Uluslararası İstanbul Klasik Müzik Festivali’ni daha çok belediyeye iş yapan Efor Prodüksiyon üstlenmiş.
Daha önce patlak veren, ‘Çakma Klasik Müzik Festivali’ gibi bir durum söz konusu mu acaba diye şüphelenmedim değil.
Sanırım İstanbul 2010 Ajansı bu festival için ne kadar para ödediğini açıklayacaktır...

AK Parti, Fazıl Say’a İzmir’den el uzatıyor

Haber, Anadolu Ajansı’ndan. AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nın 31 Ekim’de düzenlenecek Cumhuriyet Konseri’ne besteci ve piyanist Fazıl Say’ı davet etme kararı almış.
AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Bülent Delican, yaptığı açıklamada, Fazıl Say’ın bir televizyon programında “AK Partililerin yüzde 90-95 oranında arabesk müzik dinlediği, başka müzik dinlemediği” şeklindeki röportajı sonrasında, sanatçıyı Ege Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek Cumhuriyet Konseri’ne davet etmeyi kararlaştırdıklarını belirtmiş. Hatta sanatçıya bir davetiye göndereceklerini belirterek, “Ülkemizin bir sanatçısıdır, isterse dinleyebilir, isterse, kendisi de kabul ederse konser verebilir” demiş.
Fazıl Say’a barış çubuğu uzatmak için seçilen bölge oldukça anlamlı. AK Parti’nin bir türlü adımını atamadığı İzmir. Böylelikle kırmızı bölgeleri sarıya boyama harekatını da başlatmış olacaklar demek ki.
Fazıl Say şimdiye kadar bir cevap vermedi bu teklife. Belli ki ciddiye bile almadı. Daha önce o kadar ağzı yandı ki, yoğurdu bile üfleyerek yiyordur doğal olarak.
Kültür Bakanlığı ile yaşadığı sıkıntıları, sansür girişimlerini, son anda iptal edilen konserlerini nasıl unutsun?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!