Ölümsüz Bruce

Güncelleme Tarihi:

Ölümsüz Bruce
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2013 00:00

Mavi Ay’da yaramaz bir dedektif, ‘6. His’te sempatik bir hayaletti. Ama Bruce Willis’i ‘Die Hard-Zor Ölüm’ ölümsüz yaptı. Serinin son filminin şerefine Bruce’u tehlikenin zirvesindeki çarpık gülüşlü, atletli anlarıyla hatırlayın!

Haberin Devamı

Bruce Willis’in 1988’de başlayan Die Hard-Zor Ölüm maratonu, sinemanın aksiyon kültürünü değiştirdi. Sylvester Stallone ve Arnold Schwarzenegger tek kişilik orduları, epik aksiyon tanrılarını oynarken Bruce Willis, John McClane adında sıradan bir NYPD dedektifiydi. İnsanlık dışı kasları, korkunç silahları, bacak açma hareketi, Uzakdoğu dövüş sanatı hakkında en ufak bir bilgisi yoktu. Dünyayı değil, kendi kıçını kurtarmanın peşindeydi. Zor Ölüm, destansı kurtuluş anlarını değil sefil başarıları yücelterek aksiyon sinemasını gökten yere indirdi. Ve aşağıda yukarıdakinden çok daha fazla hareket olduğunu kanıtladı. Bir de tabii ‘Mavi Ay’da tanıştığımız ‘Bruce Willis gülüşünü’ bir fenomene dönüştürdü.

DIE HARD (1988)

En iyi aksiyon sahnesi: Kötü adamımız Hans Gruber, Nakatomi binasının çatısını uçurma emri verir. McClane rehineleri zamanında kurtarmayı başarır ama binadan patlamadan önce çıkmalıdır. Havaya uçmak üzere olan bir gökdelenden nasıl kaçılır? Yangın söndürücü hortumunu beline bağlayıp binanın tepesinden atlayarak tabii ki!
Akılda kalan replik: McClane’in imza repliği “Yippee-ki-yay motherfucker”la ilk kez Hans Gruber pencereden uçarken tanıştık.
İkonik Bruce anı: Peşindeki adamlardan havalandırma borusunda elinde Zippo’suyla sürünerek kaçması, Bruce gülüşü, Bruce atleti, V yaka teri ve Zor Ölüm panik anları klişesinin toplu şenliğiydi.

Haberin Devamı

DIE HARD WITH A VENGEANCE (1995)

En iyi aksiyon sahnesi: Zor Ölüm serisi McClane’in saçma sapasan fikirleriyle dolu ama bu birinciliğe oynayabilir. Kötü adamlar altın dolu gemiyle kaçmak üzeredir. McClane tepedeki köprüde arabasındadır. Arabasını gemiye bağlayıp aşağı atlamak o anda müthiş bir fikir gibi görünse de tabii ki tepeden aşağı düşerler ama neyse ki kablo kötü adamı ortadan ikiye ayırır. McClane şansı.
Akılda kalan replik: Bu filmden hemen önce Pulp Fiction’da bir araya gelen Samuel Jackson ve Bruce Willis şu replikle Butch karakterine selam çakar: “Bundan önce mis gibi uzaklaştırma parasıyla yaşıyordum. Sigara içip Kaptan Kangru izliyordum.”
İkonik Bruce anı: Gruber’ın helikopterini pervanesine doladığı elektrik kablosuyla indirdikten sonraki Bruce bakışı.

Haberin Devamı

LIVE FREE OR DIE HARD (2007)

En iyi aksiyon sahnesi: 12 yıl sonra dönen McClane artık saçsız. Ama bu onun aksiyon krallığında bir şey kaybettiğini göstermez. Dördüncü film McClane’in üzerine kurşunlar yağarken kullandığı polis arabasından son hızda giderken atlayıp, sonra da arabayı tepesindeki helikoptere çarptırması gibi çılgın bir aksiyon sahnesine sahip.
Akılda kalan replik: Matt Farrel: “Az önce arabayla helikopter düşürdün!” John McClane: “Kurşunum bitmişti.”
İkonik Bruce anı: McClane’in, tabii aslında Bruce’un, binlerce akrobasiden sonra, “Arabalardan atlamak için fazla yaşlıyım” demesi.

DIE HARD 2: DIE HARDER (1990)

En iyi aksiyon sahnesi: Serinin en zayıf halkası olmasına rağmen, havaalanında geçmesi sayesinde fantastik aksiyon sahnelerinden mahrum kalmadık. Uçakta, etrafı el bombaları atan kötü adamlarla sarılı sıkışıp kalan McClane’in pilot koltuğuna oturup kendini kızıl patlamalar eşliğinde kokpitten havaya fırlatması ortamın sağladığı bir güzellik.
Akılda kalan replik: İkinci film de bir “Yippe-ki-yay” anına sahip olsa da unutulmaz replik yine bir Christmas günü belaya bulaşan McClane’in homurdanışıydı: (Yine bir havalandırma sisteminin içinden sürünmek zorunda kalınca) “Bir kere de normal bir Christmas geçireyim. İçki, Allah’ın belası yılbaşı ağacı, biraz hindi. Ama hayır, bu lanet tenekede sürünmek zorundayım!”
İkonik Bruce anı: Ölümle burun buruna olsa da uçan koltuktan çocuk gibi heyecanlanan Bruce’un ‘vu-huuu!’ coşkusu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!