Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2008 00:00

Kara Çığlık

Hıfzı Topuz

Remzi Kitabevi

Yazar Hıfzı Topuz’un inanılmaz zenginlikte bir Afrika maskları koleksiyonu olduğunu bilirdim. Pek çok kez de haber yapılmıştı. Bu ilginin masklarla sınırlı olmadığını gösteren bir roman Kara Çığlık.

Topuz, UNESCO’da çalıştığı dönemlerde Afrika’ya sık sık gitmişti. Hatta bir yıl Kongo’da kaldı. Orada yaşadıkları, Afrika’nın çalkantılı döneminde tanık olduğu olaylar şimdi bu yarı belgesel romana konu oluyor.

Menderes Hükümeti’nin medya patronları ve yazıişleri müdürleriyle arasını iyi tutmak için düzenlediği toplantılar döneminde romanın kahramanı Vedat, Menderes’e eleştirilerle dolu bir soru sorar. Bunun üzerine kara listeye alınan Vedat hem tehdit almaya başlamıştır, hem de artık Türkiye’de rahat yüzü görmeyeceğinin farkındadır (Tarih tekerrürden ibaretti değil mi). Yıllardan beri merak ettiği, büyük ilgi duyduğu Afrika’ya gitmeye karar verir. Hem Türkiye’den uzak kalarak kendini unutturacaktır, hem de bütün Afrika’yı etkisi altına alan anti emperyalist hareketleri yerinde gözlemleyecektir. Fransa üzerinden Dakar’a oradan da Lumumba’nın ülkesi Kongo’ya geçer. Romanda sevgilisi Kumru’yu İstanbul’da bırakıp Afrika’ya giden Vedat, Afrika’da bu aşk acısı yüzünden arayış içindedir ve orada da bazı aşk acıları yaşayacaktır. Ancak Vedat tüm bu aşklara ve aşk acılarına rağmen Lumumba’yı, Kongo’nun meselelerini yakından takip etmeyi de ihmal etmez.

Hıfzı Topuz, Afrika’da anti emperyalist liderler kuşağının bulunduğu dönemde, bu dönemin sembol isimlerinden belki de en etkilisini, öyküsü en trajik olanını, yani Lumumba’yı ve onun mücadelesini tüm çıplaklığıyla sergiliyor.

Kara Çığlık, Afrika’da başkaldırının ve aşkın romanı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!