Mürekkebi Kurumadan

Güncelleme Tarihi:

Mürekkebi Kurumadan
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2008 00:00

Aklın Uçuşları

Leonardo Da Vinci


Charles Nicholl

Çev. Sabri Gürses

Everest Yayınları

Rönesans döneminin en önemli sanatçılarından Leonardo Da Vinci’nin hem hayatı hem de eserleriyle ilgili pek çok sır ortaya atılır bildiğiniz gibi. 1495’te yapmaya başladığı bir duvar resmi olan Son Akşam Yemeği’nin sırrı üzerine onlarca roman yazıldı. Tablonun yeni bir sırrının keşfedildiği yönünde bir haberin çıkmadığı gün yok neredeyse.

Ya o ünlü tebessümüyle Mona Lisa tablosu? Mona Lisa’nın kimliğinden, başından geçenlere kadar pek çok şey hep merak konusu.

Charles Nicholl, Aklın Uçuşları adını verdiği bu biyografisinde kurgu romanlardan dekikodulara kadar söz konusu edilen, akıl karıştıran pek çok şeye cevap veriyor, gerçeği ortaya çıkarıyor.

Nat King Cole’ün "Ayağına bir sürü düş serildi" dediği Mona Lisa şüphesiz dünyanın en ünlü resmi.

Yazar Giorgio Vasari tarafından konmuş Mona Lisa ismi. Ona göre 1503 yılında Pisa seferine katılan Leonardo’nun komutanının karısı Mona Lisa’nın resmi bu. Ressam, üzerinde dört yıl çalışıp yarım bırakmış.

Resmin 1911’de çalınışıyla, bugünkü ününe kavuşmasının ilk adımı atıldı. Otuz yaşında bir ressam olan hırsız Vincenzo Perugi resmi iki yıl saklamış, sonra ülkesi İtalya’ya götürmek için çaldığını söylese de foyası kısa sürede ortaya çıkmış, adi bir suçlu olduğu belgelenmişti. Ama bu kaçırılış öyküsü onun ününe ün kattı, üzerine pek çok film çekildi, roman yazıldı. Bütün bunlar resmin küresel bir pop-ikon olmasının da işaretleriydi.

Leonardo ve eserlerine ait en kapsamlı çalışmalardan biri olan kitapta ilk defa söylenmiş pek çok söz var.

Biyografi okumaktan vazgeçmem diyenlere ve Leonardo efsanesini merak edenlere.

Yaz Masalları

Derleyen ve Çeviren: Tarık Demirkan

Resimleyen: Feridun Oral

YKY

Masala en çok yakışan mevsimin kış olduğu öğretildi bize hep. Uzun kış gecelerinde sobanın başında evin yaşlıları tarafından anlatılan birbirinden güzel masalların kendisi kadar o atmosfer de ayrı bir çekicilik taşıyordu.

Devir değişti, o sobalı, şömineli evler artık yok. Yaşlı masal anlatıcılarının yerini çoktan televizyon ve bilgisayar aldı.

Ama masallar yaşamaya devam ediyor, kitaplarla, çizgilerle.

Tarık Demirkan da bunun en büyük emekçilerinden biri. Kış ve Bahar Masalları’yla başlattığı Mevsim Masalları dizisini Yaz Masalları ile sürdürüyor. Kitabı Feridun Oral resimlemiş.

Çocuk edebiyatının vazgeçilmezi masallar. Hayal güçlerini geliştirecek tek tür.

Tarık Demirken, dünyanın dört bir yanından derlediği masalları bir araya getiriyor bu kitabında da.

Kızılderili, Türk, Çeçen, Alman, Rus vb. milletlerin masalları.

Herkesin sevgilisi küçük sevimli bulutun susuzluk çeken ağaçların, otların ve buğdayların yardımına koşarken kendi yaşamını hiçe sayışının hikayesinden, haylaz bir çocuğun yardımına koşan sevgili hayvan dostlarıyla ilişkisine kadar farklı kültürlerden evrensel değerleri işleyen, öğreten örnekler.

Masal okumak için illa karın yağmasını beklemeye gerek yok, sıcak tatil günlerinde serin bir gölge de size yetecektir.

Yeter ki okumayı ve hayal etmeyi sevin.

Üç yıl sonra Deniz Yıldızı

Sezen Aksu’nun üç yıl aradan sonra çıkardığı "Deniz Yıldızı" isimli yeni albümü çok satanlar listesine bir numaradan girdi. 15 şarkıdan oluşan albümün A1 şarkısı, çalışmaya adını da veren Aksu’nun küçük yeğenini yazdığı Deniz Yıldızı. Bu şarkıyı Yol Arkadaşım ve Hala Haber Bekliyorum Senden isimli parçalar takip ediyor. Albüm ağırlıklı olarak bildik Sezen şarkılarından oluşuyor. Müzikleriyle sizi adeta Ege’nin şirin kasabalarına götürüyor. Fakat yaz aylarında hareketli parçalara aşina olanlar için de kıpır kıpır şarkılar eksik değil. İzmir’in Kızları, Menajer ve Roman gibi... Bu şarkılardan Menajer yaz aylarında, sahil kasabalarının plajlarında, gece kulüplerinde sık sık çalınacak gibi. Sözlerini dinleyince insan "Sezen acaba bu şarkıyı kendi menajerine mi yazdı" diye düşünüyor. Deniz Yıldızı pek çok Sezen Aksu albümünde olduğu gibi dinlendikçe kulağa daha da güzel gelecek şarkılara sahip. Sezen Aksu, albümüyle ilgili yaptığı açıklamalarda "İlk kez bu kadar kişisel bir albüm yaptım" dedi. Öyle ki, albüm kapağındaki çiçek desenleri anneannesinin annesinden kalan bir yatak örtüsüne ait.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!