Makam değişir de kostüm değişmez mi

Güncelleme Tarihi:

Makam değişir de kostüm değişmez mi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2006 00:00

Mazhar Alanson ve Biricik Suden ile röportajımızın ikinci bölümünde, MFÖ için hazırlanan komplo teorilerini ve kostümler yüzünden grup içinde yaşanan krizi konuştuk. Kostüm krizi yüzünden kalbi kırık gibi gözüken Alanson, tartışmaya Zeki Müren’in "Makam değişir de kostüm değişmez mi?" sözüyle son noktayı koydu.

FÖ’de John Lennon-Yoko Ono vakasının yaşandığı kulaktan kulağa dolaşıyor...

Mazhar Alanson:
Allah korusun, John Lennon gibi trajik bir son hazırlama bize.

Biricik Suden: Birlikte çıplak fotoğraf vermeyi de düşünmüyoruz (Gülüyor)

n Komplo şöyle: Biricik Suden, Beatles’ı dağıtan Yoko Ono rolünde. Siz, (John Lennon) eşinizin hazırladığı cool kostümlerle öne çıktığınız için diğer grup elemanlarının tepkisini çekiyorsunuz. Olaylar büyüyor ve MFÖ, Beatles gibi dağılma noktasına geliyor.

B.S:
Sorun yok. Ben Fuat (Güner) ve Özkan’ı (Uğur) da giydiririm.

M.A: Karımın böyle bir mesleği varsa, kocası olarak ondan kostüm talep etmemin ne gibi bir anormalliği olabilir? Kaldı ki, o kostümler büyük emeklerle hazırlanıyor. Sahne şov işidir ve görsellik önemlidir. Ben de bunu yapıyorum. Aslında sorun şurdan çıkıyor; basın konserden çok kostümleri haber yapıyor. Ama kostümleri haber olması için giymiyorum. Beni bilen bilir. Karım beni giydirmeyi çok seviyor ve ben de onun zevkine hayranım. Diyelim ki uçuk bir
/images/100/0x0/55eab01af018fbb8f8905734
pantolon giydim. Benim o pantolonu Fuat ve Özkan’a teklif etme şansım yok. Zaten herkes her giysiyi üzerinde taşıyamaz. Ya da herkesin zevki farklıdır diyelim. Aslında ne yapacağım biliyor musun? Bir solo konser serisi düzenleyeceğim ve giymem yasaklanan kostümlerle sahneye çıkacağım. Bu duruma Fuat ve Özkan sanırım bir şey demezler. Zaten bir kostüm yüzünden grup dağılmaz. Ayrıca benim karım Yoko Ono kadar çirkin değil. İki, ben John Lenon kadar zengin değilim. Üç, Allah, bizi akıbetlerinden korusun.

n Niye sizin gibi marjinal bir sanatçıyı "Efendi Abi" kalıbına sokmaya çalışıyorlar?

B.S:
Mazhar Alanson, eserleri ve kişiliğiyle kendini bu topluma kabul ettirmiş. Bunca yıllık başarılı bir sahne hayatından sonra artık istediği kostümle sahneye çıkma özgürlüğüne sahip olmalı. Ki bu özgürlüğünü kullanıyor. Ama yeni yetme biri olur ve kostümle çıkış yapmak ister o zaman bu eleştiriler haklı olabilir.

M.A: Bu kostümleri seyircime önem verdiğim için giyiyorum. Yoksa ben de sahneye takım elbiseyle çıkıp, ağır abi modunda, başım önümde şarkı söylerim. Zeki Müren’in bir lafı var: "Makam değişir de kostüm değişmez mi?" (Gülüyor) Bu arada kendimi Zeki Müren ile bir tutmak için söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın.

B.S: Üstelik yüzünde maskeyle çıktığı konserin ilk şarkısı "Muaf". Şarkının sözlerini bilen bir kişiye o maske de yabancı gelmez. Üstelik şarkıda da "Bu sene böyle kalsam ne tuhaf" diyor Mazhar.

M.A: Şöyle noktalayım mı? Kimse karışamaz benim ne giyeceğime. Çok da büyük sürprizlerim var.

ARTIK DRINK’İ BIRAKTIM

n "MFÖ’yü yıllarca bir arada tutan şey; güzel bir anlaşma geliyor ve bu parayı kimse reddedemiyor. Bir anda birleşiyoruz." demiştiniz. Grubun durumu gerçekten bu mu?

M.A: Durum buydu ama şimdi üçümüzün anlaşması bana yetmiyor. (Gülüyor) Paranın üçe bölünmesi bana yetmiyor ve o yüzden tek anlaşma yapıyorum. Aslında ben son albüm için DMC ile tek başıma anlaşmıştım. Daha sonra "Hadi çocukları da işe katalım" dedik. Yoksa ben yine "Sarı Laleler"i kendi albümümde söyleyecektim. Ama ben yine birlikte olalım dedim. Zaten biz ne yaparsak yapalım, solo çalışsak da, ki bu saatten sonra yapmamız yakışır bize, o şarkıları zaten konserde hep birlikte icra ediyoruz.

n Hatırlarsanız Rock’n Coke’ta kapıyı kırıp Iggy Pop’un kulisine dalma olayınızı ben haber yapmıştım. Ancak o gece yaptığınız açıklama sanki biraz eksik kalmıştı.

M.A:
O olay drink’ten (Alkol) oldu. Bıraktım artık içmiyorum. Kafama tuğla düştü hidayete erdim (Gülüyor).

n Ciddi misiniz?

Yok canım. Bazen sahneye çıkmadan damar açıcı mahiyetinde bir-iki tek atıyorum. O da gece ikiye kadar süren konserlerde oluyor. Şimdi artık onu da içmiyorum.

n Dini açıdan mı içmiyorsunuz?

M.A:
Alkol her iki açıdan da zararlı bir madde. Bu arada bu sözlerden Mazhar alkolik lafı çıkmasın. İçkiyi bırakma olayı diye bir şey yok. Sadece içince sinirli oluyorum ve Iggy Pop vakası gibi bir olayın bir daha yaşanmasını istemiyorum.

B.S: Aslında gerçekleri dile getirmek lazım. Mazhar o gece konserin son şarkısı "Yandım Yandım"ı söylediği sırada Iggy Pop’un menajeri ses tesisatının fişini çekti. Bunun üzerine Mazhar da bu terbiyesizliğin nedenini öğrenmek için Iggy’nin kulisine gitti. Iggy, bir iki anlamsız laf edince Mazhar da kapıyı tekmeleyip içeri daldı.

M.A: Zaten "Yandım Yandım" şarkısının ortasında ses tesisatının fişi çekilince benim kafa atmıştı. Durum şu; bizim şarkılarımız orada binlerce kişi hep bir ağızdan söylüyordu. Iggy de "Ne oluyor lan bitirin artık" diyor. Sanki biz amatör bir grupmuşuz gibi şarkının ortasında fişi çektiriyor. Iggy gibi bir punk efsanesine bu hareket hiç yakışmadı. Ama iyi ki o tekmeyi atmışım. Atmasaydım da ülser mi olsaydım (Gülüyor). Bunları şov için yapmıyorum. İçimden geldiği için yapıyorum. "Kaşar" olayında da aynı durum söz konusu. Bana oğlum, "Baba niye kaşar dedin?" dedi. Oğlan sorunca dondum kaldım, cevap veremedim. "İçinden mi geldi?" dedi, "Valla içimden geldi" dedim, tutamadım kendimi. Çok üzüldüğüm bir olaydı ama hiçbir art niyetimin olmadığına herkesin inanmasını isterim.

Arkadaşım Fuat beni basına şikayet etti

A.G.U albümünün kapağı için Özkan Uğur ile Fuat Güner’i havada uçan balon şekline sokmayı istemek biraz ağır olmadı mı?

M.A:
Bu tür esprili kapaklar her yerde yapılıyor. Sadece bir öneriydi. Zaten Fuat ben bunu yapmak istemiyorum dedi. Biraz tartıştık, zaten 35 yıldır tartışırız biz. (Gülüyor) Arada benim de huysuzluk kabul etmediğim öneriler olur. Gruplarda böyle fikri tartışmalar olur. Ama bunun basına taşınması yanlış. Zaten 35 senelik grubu nasıl dağıtabilirsin ki? Ne yazarlarsa yazsınlar, istedikleri kadar Fuat ile beni kapıştırsınlar MFÖ dağılmaz.

Eşinizle yeni bir projeniz var mı?

M.A: Baktık ki, kostümler yüzünden sahneye çıkmam istenmiyor, solo konserler veririm.

Yasak edilen kostümler derken...

M.A: O işin şakası. Çünkü Fuat kostümler yüzünden beni medyaya şikayet etti. 40 yıllık arkadaşımı kırmaktansa giymem daha iyi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!