Musa Eroğlu: Facebook'ta kedim aç kaldı diye ağlamıştım

Güncelleme Tarihi:

Musa Eroğlu: Facebookta kedim aç kaldı diye ağlamıştım
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2015 01:16

Türk halk müziğinin usta ismi Musa Eroğlu için hazırlanan “Gelenekten Geleceğe Musa Eroğlu ile Bir Asır” projesi, pop müziğin ünlü isimlerini bir araya getirdi. Popçular, projede Eroğlu’nun türkülerini seslendirdi. Eroğlu’yla çalışmanın detaylarını ve içindeki pop müzik sevdasını konuştuk.

Haberin Devamı

* Yeni albümünüz hayırlı olsun diyerek başlayalım röportajımıza. “Geçmişten Geleceğe Bir Asır” nasıl bir albüm oldu?
- Teşekkür ederim. Bugüne kadar 36 albüm yaptım. Bu albüm de müzikle iç içe olduğum 50 yılın bir yansıması oldu...

* Albümde sizin eserlerinizi ünlü popçular seslendiriyor. Bu fikir nereden çıktı?
- Şarkılarımı popçuların söylemesi fikri, müzik yönetmenimden çıktı. Benim de hoşuma gitti. Bir de “Dilli Turna”, “Mihriban” gibi beğenilen türkülerim artık unutulmaya yüz tutmuştu. Bu noktada bir ifade eksikliği olduğunu fark ettim. Popçular günümüze uyarlar dedim ve işte bu albümle karşınızdayız.

* Şarkıları seslendiren o isimleri siz mi seçtiniz?
- 30’a yakın isme teklif götürdük. Görüştüğümüz kimse “hayır” demedi. Hemen hepsi olağanüstü şekilde heveslendiler. Bazıları “Acaba yapabilir miyiz?” diye sordu. Bense “Türkücülerden daha iyi yapabileceğinizi biliyorum” dedim. Türkücüleri kötülediğimden değil tabii. Ama onlar gelenekçi, ben de öyleyim. Bizim söylediğimiz şekilde türküleri bir yere taşıyamayız. Şimdi bu sözlerimi okuyanlar “Aşık Veysel 2 bin yıldır nasıl var?” diyecek belki. Ama Aşık Veysel günümüzde olsaydı, böyle mi olurdu?

* Kimin, hangi şarkıyı söyleyeceği nasıl belirlendi?
- Önlerine bestelerimi serdim, “İstediğiniz sizindir” dedim, seçtiler. Mesela Candan Erçetin, 200-300 bestenin içinden seçim yaptı ve stüdyoya girdi.

Musa Eroğlu: Facebookta kedim aç kaldı diye ağlamıştım


KENAN DOĞULU’NUN TOHUMUNDA TÜRKÜ VAR

* Kenan Doğulu, ilk kez sizin albümünüz için türkü söyledi...

- Rahmetli babası Yurdaer Doğulu benim dostumdu. Oğlu da benim için söyleyecek tabii! (Gülüyor)

* “Halil İbrahim”i onun sesinden ilk dinlediğinizde ne düşündünüz?

- Kenan popçu ama tohumunda türkü var. Hakkını verdi bestenin.

* Bestelerinize kıyamama durumu oldu mu hiç? “Ya güzel okuyamazlarsa” diye bir tereddüt yaşamadınız mı?

- Kesinlikle tereddüt yaşadım ama cesur davrandım ve neticede başardık. Geleneksel müziği, günümüze uydurdular. Kabı ayrı olanın, tadı da ayrı olur. Hepsi de ayrı güzel oldu.

İKİNCİ ALBÜM HAZIR AMA İSİMLER SÜRPRİZ

* İlk klibi hangi şarkıya çekeceğiniz belli mi?
- Bu projeyi iki albüm olarak planladığımız için, ikinci albümün çıkışını bekliyoruz. İlk klip için, katkıda bulunan tüm dostlarımızı sırayla çekip bir kolaj yapacağız. Sonuna da ben bir sözcük bulup ekleyeceğim.

* İkinci albümde yer alacak isimler belli mi?
- Albüm hazır ama isimler sürpriz. Sözleşmemiz var, albüm çıkana kadar kimse çıt çıkarmayacak. Sanatçılarımız da bunun için heyecanlanıyor.

* Müziğinizle her kuşağa ulaşmayı başarıyorsunuz, bunun sırrı ne sizce?

- Mütevazılığı sevmem ben. Açıkça söyleyeceğim; insanları tanıyorum, onlara göre müzik yapıyorum. Hangi eve gitsem, bir Musa Eroğlu albümü görüyorum. Popçular da beni seviyor, dinliyor.

Musa Eroğlu: Facebookta kedim aç kaldı diye ağlamıştım


FACEBOOK’TA KEDİM AÇ KALDI DİYE AĞLAMIŞTIM

* Orhan Gencebay gibi müzik dünyasından birçok usta isim, bu tarz proje albümler yaptı. Onları nasıl buluyorsunuz?

- Orhan Gencebay iyi bir müzisyen. Ama şarkılarında toplamda 50 kelime kullanıyor. Bizim 60’a, 70’e, hatta “lambada titreyen alevin üşümesine” ihtiyacımız var. 50 kelime yani, yok mu başka bir şey? Bunlarla albüm yapılsa ne olur? “Senin için yanıyorum,
ölüyorum”dan başka kelime yok mu? Müzik bu değil...

* Bestelerinize bakarak duygularınızı çok yoğun yaşadığınızı anlıyoruz. Günlük hayatınızda da duygusal mısınızdır?
- Çok... Bir kedi aç diye ağlarım ben. Mesela Facebook’ta oynadığım kedi besleme oyununda kedim aç kaldı diye ağlamıştım. Bu adamdan bu sözler, şarkılar işte böyle çıkıyor.

* Arif Sağ sizin için zamanında “Issız bir adaya düşsem yanıma Musa Eroğlu ve sazını alırdım” demiş. Bunu duymuş muydunuz?

- Kelaynak gibidir o. (Gülüyor) Bir gün bir biletçi geldi yanıma, bilet satmaya. “Vallahi 1 tane kaldı” dedi. “Sana çıkarsa ne yaparsın?” dedim. Cevabı, “Ne yapacağım, Musa Eroğlu’nu çağırırım, 1 ay saz çaldırır dinlerim” oldu. Ben ise dayanamadım, “Ben de seni kurtarmak için Kanarya Adaları’na götürür, benden uzak tutarım” dedim. (Gülüyor) Bu adamı severim, sağ olsun. Onun da bana olan sevgisini bilirim.

Musa Eroğlu: Facebookta kedim aç kaldı diye ağlamıştım

Haberin Devamı

GİZLİ GİZLİ POP BESTELERİ YAPTIM

Haberin Devamı

* Türkülerinizi popçulara okuttunuz. Peki siz pop şarkısı okur musunuz?
- Kimse bilmez ama ben hep pop okumak istedim. Gizli gizli beste bile yaptım! Yeniliğe çok açık biriyim. Sadece şehirde kalan bir olay da değil bu. Dağ başına konsere gittiğimde bile oradakilere gitar dinletiyorum. Artık benim düşüncemde insan kalmadı. Türkücüler “Özümüz bozulur” diye korkuyor. Ama “Mihriban” şarkımı anneanneniz de dinlemiştir, torununuz da duyacak, eminim!


KARACAOĞLAN’IN ÜTOPYALARINI GERÇEKLEŞTİRİYORUM

* Sizin için “Çağımızın Karacaoğlan’ı” deniyor. Bu benzetme için ne düşünüyorsunuz?
- Ben Karacaoğlan’ın ütopyalarını gerçekleştiriyorum diyebilirim. Karacaoğlan üzerine çok çalıştım. Şiirlerinin hepsini ezbere biliyorum. Onu özümsediğim için bana öyle diyorlar. Karacaoğlan çok önemli bir ozan. Çok duru şiirler yazmış ve çağını çok iyi yansıtmış. Bu yakıştırmaya layık olmak kolay değil.

BAKMADAN GEÇME!