Limonatası en lezzetli 10 mekan

Güncelleme Tarihi:

Limonatası en lezzetli 10 mekan
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 30, 2004 00:00

GüneÅŸin, denizin, sandaletlerin, bir de limonatanın mevsimidir yaz. Sıcaktan bunalmışken serinlemek için birebirdir, her evin buzdolabında bulunması gerekir. Limon, su ve ÅŸeker karışımından ibaret basit bir içecek gibi görünse de, lezzetli bir limonatanın reçetesi daha karmaşıktır. Kimi içine zencefil, kimi nane, kimi ise portakal kabuÄŸu ekler. Tahtını bir ara kola, meyveli maden suyu gibi içeceklere kaptıran limonata ÅŸimdi yine çok popüler. Pek çok mekanın kendi adıyla anılan bir limonatası bulunuyor. Biz de bu hafta jüri üyelerimize Türkiye’nin en lezzetli limonatalarını yapan on adresi sorduk. Listemizde bol minderli popüler kafelerden, köklü bir geçmiÅŸe sahip pastane ve ÅŸekercilere kadar pek çok mekan bulunuyor.EN Ä°YÄ° 101. Zencefil - Ä°stanbul2. Kantin - Ä°stanbul3. Hacıbekir - Ä°stanbul4. House Cafe - Ä°stanbul5. Baylan Pastanesi - Ä°stanbul6. Kuki - Ankara7. Mennan - Ä°zmir8. Tunalı Sandy - Adana9. Reyhan Pastanesi - Ä°zmir10. Kuruköprü ViÅŸnecisi - AdanaZENCEFÄ°LYanında mutlaka limonlu turtaBeyoÄŸlu’nda 11 senedir hizmet veren Zencefil, sebze yemekleriyle meÅŸhur. Ama limonatasıyla da ilk sıraya yerleÅŸti. Ä°ÅŸletmecisi Ferda Erdinç ve ortağı SerdaÄŸ Yurtkuran. Zencefil’de limon kabuÄŸu, az ÅŸeker ve taze nane birlikte bekletilip, robottan geçiriliyor. Bu karışım limon suyuna konulduktan sonra süzülüp, üstüne su ilave ediliyor. Büyük bardaklarda servis edilen limonatanın fiyatı dört milyon lira. Yanında limonlu turta ve balkabağı turta mekanın tavsiyesi. 60 kiÅŸilik mekan öğle saatleri bir hayli kalabalık oluyor. Mekanın müdavimleri arasında Atıf Yılmaz ve Murathan Mungan bulunuyor. Pazar hariç her gün, 10.00-24.00 saatleri arasında açık olan Zencefil’in minik bir bahçesi de var. Tel: (0212) 243 82 34KANTÄ°NKendine has bir aroması varJüri üyelerimizden Gönül Paksoy Kantin’in limonatası için, ‘Hafif ve kendine has bir aroması var. DoÄŸal limon kullanıldığı belli’ diyor. Mekanın sahibi, aynı zamanda aşçısı olan Åžemsa Denizsel Atilla. Limonata eski usulle yani ÅŸekerle dövülerek yapılıyor. Servis ederken de içine taze nane ve bol buz koyuyorlar. Bir bardak limonatanın fiyatı 2.5 milyon lira. Kantin pazar hariç her gün 11.30-19.00 saatleri arası açık. 40 kiÅŸilik mekan, 17 Temmuz’da tatile çıkmıştı. 2 AÄŸustos’ta NiÅŸantaşı’nda aynı adreste müdavimleriyle tekrar buluÅŸacak. Tel: (0212) 219 31 14 HACIBEKÄ°R227 senedir deÄŸiÅŸmeyen lezzetBeyoÄŸlu’nda 1777 yılında kurulan Hacıbekir’i, bugün 3. ve 4. kuÅŸak bir arada yönetiyor. Sahibi Mahmut DoÄŸan. Limonatasının sırrı, senelerdir geleneksel yöntemleri kullanmalarında saklı. Limon ve limon kabuÄŸu çok ince rendelenerek kesiliyor. Ardından ÅŸekerle yoÄŸrulan karışım sekiz saat bekletiliyor. Bu iÅŸlemden sonra tülbentle sıkılan karışıma, tekrar ÅŸeker ilave ediliyor. Bir gece buzdolabında bekletilen limonata, ertesi gün müşteriye sunuluyor. Bir bardak limonatanın fiyatı bir milyon lira. Yanında tatlı olarak acıbadem yemenizi öneriyoruz. Haftanın yedi günü 8.00- 21.00 arası açık. 24 kiÅŸilik oturma kapasitesi var. Müdavimleri arasında Hüsamettin Cindoruk ve Mehmet Ali Alabora bulunuyor. Te: (0212) 244 28 04HOUSE CAFEBahçede limonata keyfiTeÅŸvikiye’deki House Cafe bahçesini bu yaz açtı. En popüler içeceÄŸi çilekli ya da naneli limota. Ancak limonataların reçetesini vermek istemediler. Ortancalar, ıhlamur ve dut aÄŸaçları ile çevrili bahçenin ortamı samimi. Bir bölümü eski çay bahçelerine, diÄŸer bölümü ise yazlık evlerin bahçesine benziyor. Ferforje sandalyeleri Büyükada’daki bir evden getirmiÅŸler. Yayılmak isteyen kendini ya sedire ya da ahÅŸap salıncaÄŸa atıyor. House Cafe’nin mönüsü hafif ve saÄŸlıklı yiyeceklerden oluÅŸuyor. Kahvaltısı ise tam aksine oldukça kuvvetli. İçki servisinin olmadığı mekan, 8.00-23.00 arası açık. Hava kararınca bahçe renkli ampullerle aydınlatılıyor. KiÅŸi başı yemek 15-25 milyon lira. Tel: (0212) 259 23 77BAYLAN PASTANESÄ°Portakallı limonatayı deneyinCumhuriyet’le yaşıt olan Kadıköy Baylan Pastanesi, kup griye’siyle ünlüdür. Ama kendine has bir reçetesi olan limonatasıyla en iyi 10 listemizde. Sahibi Harry Lenas. Limonatada portakal kabuÄŸu ve suyu kullanılıyor. Rendelenen portakal ve limon kabukları mikserden geçtikten sonra, limon ve portakal suyu ilave ediliyor. Elekten geçen bu karışım, çok hafif ısıtılıyor. Bir gece bekletilen limonata özüne ertesi gün belli oranda su ilave ediliyor. Limonatanın bardağı 2.5 milyon lira. Yanında elbette kup griye tavsiye edilir. Haftanın yedi günü 09.00-20.00 saatleri arası açık olan Baylan Pastanesi’nde, 70 kiÅŸilik oturma grubu bulunmakta. Müdavimleri arasında Enis FosforoÄŸlu, Ata Demirer, Yıldız Kenter, Haldun Dormen, Perran Kutman gibi isimler bulunuyor. Tel: 0216-346 63 50KUKÄ° HOUSEKadınlar için light limonataLimonata, iÅŸletme sahibi Gamze Ãœner’in annesine ait reçeteye göre yapılıyor. Limon ve portakal ÅŸekerde iki gün bekletildikten sonra, suyu sıkılarak limon kabuklarıyla karıştırılıyor. Buz ile karıştırıldıktan sonra servis ediliyor. Bol buzlu olması nedeniyle serinletici bir etkisi olan limonataya zencefil ve nane de katılıyor. Limonata her sabah Ä°ÅŸletme Müdürü Ferhat Kılıç’ın kontrolünden geçiyor. Kuki House’da tarifi Kılıç’a ait olan diyet limonata da bulunuyor. Light limonata adı altında sunulan içecek, yapay tatlandırıcılarla beraber düşük kalorili olarak hazırlanıyor. Büyük bardaklarla servis edilen içecek, 5 milyon 500 bin lira. Günde ortalama 80 kiÅŸi bu lezzeti tadıyor. Cafe, pasta ve tatlı olmak üzere üç alanda hizmet veren Kuki House, 8.00 - 24.00 arası açık. Tel: (0312) 427 14 00MENNAN PASTANESÄ°Günde 100 litre satıyorÄ°zmir’in tarihi Hisarönü Camii önünde, 1936 yılından beri hizmet veren Mennan Pastanesi, limonatası ile meÅŸhur. Limonatanın özelliÄŸi içinde hiç katkı maddesi kullanılmamasından geliyor. Adnan Aygen’in sahibi olduÄŸu Mennan’da limonata Mersin yöresinden gelen yatak limon, toz ÅŸeker, çeÅŸme suyu ve limon tuzuyla hazırlanıyor. 50 cc’lik bardakta ikram edilen limonatanın fiyatı 1 milyon lira. Limonatanın yanında Mennan’ın peynirli poÄŸaçasını tatmanızı tavsiye ediyoruz. Mekan 60 kiÅŸilik. Pazar hariç her gün saat 07.00-20.30 arası açık olan Mennan Pastanesi’ne, özellikle turistler büyük ilgi gösteriyor. Mennan’da günde 100 litreye yakın limonata tüketiliyor. Mekanın müdavimleri arasında Bülent Ersoy ve Zuhal YorgancıoÄŸlu var. Tel: (0232) 425 36 89TUNALI SANDYDalından taze limonataAdana’da 44 yıldır hizmet veren Tunalı Sandy büfe, 18 yıldır günlük hazırlanan limonatası ile kent halkını serinletiyor. Ä°ÅŸletmecisi Alper Canan. Limonatada kendi bahçelerinde yetiÅŸtirdikleri limonları kullanıyorlar. Yaz başına kadar dalından kopartılan limonlarla limonata hazırlıyorlar. Kabukları soyulan limonun bir bölümü kıyılıyor. Åžeker ilave ederek dinlendiriliyor. Åžekerini alan kıyılmış limonu elde ovuÅŸturarak kıvamını ayarlıyorlar. Süzgeçte suyunu süzdükten sonra mayhoÅŸ olması için bir miktar limon tuzu ilave ediyorlar. Herhangi bir boya veya kimyasal katmadan tamamen doÄŸal haliyle satışa sunuyorlar. Bardak fiyatı 500 bin lira. . Tel: (0322) 457 47 88 - 458 51 33REYHAN PASTANESÄ°Kışın servis yokÄ°zmir’in merkezi Alsancak’ta 13 yılı geride bırakan Reyhan Pastanesi’nin sahipleri Hüseyin Albay, Ali Albay ve Tuncay Reyhan. Mekanın ünlü limonatasında Mersin’den özel olarak getirtilen yatak limonu, kaynak suyu ve toz ÅŸeker kullanılıyor. Reyhan’da kışın limonata servisi yok. 33 cc’lik bardağın fiyatı 2 milyon lira. Ä°ncir ve cevizli miralan kurabiyesi, Reyhan Pastanesi’nin tavsiyesi. Gün içinde 60 litreye yakın limonata satılmakta. Mekan 160 kiÅŸilik. Haftanın her günü saat 07.00-01.30 arası açık. Mekanın müdavimleri arasında Burcu GüneÅŸ ve UÄŸur Dündar bulunuyor. Tel: (0232) 463 64 86KURUKÖPRÃœ VÄ°ÅžNECÄ°SÄ°Limonlar maÄŸarada saklanıyorAdana’nın 41 yıllık meÅŸrubatçısı Kuruköprü ViÅŸnecisi, doÄŸal depo olarak kullanılan maÄŸaralarda sakladığı limonlardan limonata hazırlıyor. Güney illerinde hasat edilen limonlar, nisan ayından itibaren NevÅŸehir’in Ãœrgüp Ä°lçesi’ndeki doÄŸal maÄŸaralarda depolanıyor. Kuruköprü ViÅŸnecisi’nde Ãœrgüp’teki maÄŸaralarda serin ortamda muhafaza edilen yatak limonlardan geleneksel usullerle limonata hazırlanıyor. İçine katkı maddesi veya renklendirici konmuyor. Kuruköprü ViÅŸnecisi’nde viÅŸne, kayısı, portakal, greyfurt, muzlu süt ve ÅŸalgam da satılıyor. Tel: (0322) 363 41 02Gurmelerden ve gaztecilerden oluÅŸan büyük jüri seçtiYemek Kültürü yazarıHülya  EkÅŸigilÄ°zmirli  tarihçi, gazeteci, yazarYaÅŸar AksoyGazeteci, yazar DonetellaPiattiDoÄŸal beslenme kitapları yazarıTijen Ä°naltongGastronom  ve tasarımcıGönül PaksoyAdanalı gurme ve iÅŸletmeciTayyar ZaimoÄŸluAntalyalı gurmeServet SönmezAnkaralı gurmeOÄŸul TürkanÄ°stanbul Life dergisi Gen.Yay. YönetmeniNur ÇintayÄ°zmirli gurmeAhmet GüzelyaÄŸdökenÂ
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!