Çoban salatası mı marul salatası mı?

Güncelleme Tarihi:

Çoban salatası mı marul salatası mı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2023 07:00

Okurlarımız bu hafta sosyal medyada çoban salatası ve marul salatasını kıyasladı, evde nasıl hazırladıklarını da paylaştı. Yazarımız, şef Deniz Yoldaç ise iyi bir salata için bilmemiz gerekenleri anlattı.

Haberin Devamı

Bu hafta Instagram hesabımızda (@hurriyetlezzetlihayat) “Tercihiniz çoban salatası mı marul salatası mı” diye sorduk. Anketimizi oylayan okurlarımızın yüzde 70’i çoban salatasını seçti. Biz de şu ayrıntıları istedik: “Çoban salatasını hangi yemeklerin yanına yakıştırıyorsunuz? Malzemelerini küçük mü doğrarsınız, yoksa iri mi tercih edersiniz? Bol soğanlı mı olmalı, soğanını tuzla ovar mısınız? Daha lezzetli hale getirecek önerileriniz var mı? Marul salatasını nasıl yapar, hangi yeşillikleri katarsınız? Meyve de ekler misiniz? Sosunu nasıl hazırlarsınız; hardallı veya yoğurtlu soslarla da yapar mısınız? Sirkeli mi daha çok seversiniz, nar ekşili mi?” İşte, gelen yorumlardan bazıları...

@ayenkmu: “Tercihim yanındaki yemeğe göre değişir. Çoban salatasında her şeyi küçük doğrarım, kaşıkla yemek büyük zevk. Soğanlı olması (özellikle mor soğan) tercihim. Sosuna balsamik sirke ve zeytinyağı koyarım sadece.”

Haberin Devamı

@kayaciogluesendemir: “Yazın çoban, kışın marul salatası. Çoban salatasının ilk önce sosunu hazırlarım, üzerine de diğer malzemeleri... Küçük küçük doğranmış domates, salatalık, biber, soğan ve maydanoz... Marul salatamdaysa havuç veya kırmızı pancar rendesi olur. Turp çeşitleri, kırmızı lahana veya peynir kırıntıları... Evde ne varsa içine katarım.”

@arzugi: “Çoban salatasında soğanları tuzla, sonra da doğranmış domatesle ovarım. Aynı kâseye doğranmış salatalık, biber, maydanoz ve taze naneyle birlikte sumak, nar ekşisi, az limon suyu ve zeytinyağı ilave eder, karıştırırım. Ciğer, kuru fasulye, nohut, taze fasulye, bamya ve köfte yanına yakıştırırım. Marul salatasını ana öğün gibi yediğim de olur. Eldeki tüm yeşillikleri doğrarım. Soğan, sarımsak, domates, salatalık, az limon, az sirke, bol zeytinyağı... Balık ve et yanında yerim. Ceviz, badem, kuşüzümü, portakal, elma, nohut, kırmızı fasulye, mısır kattığım da olur. İçindekilere göre sosuna yoğurt ve sarımsak ekler, keten tohumu ya da susamla süslerim.”

@isinirakk: “Tercihimi mevsim belirliyor. Yazın pembe Çanakkale domatesleri gerçek tadını bulduğunda çoban salatası her öğünümün eşlikçisi. Kabuğu soyulmuş domates, bol soğan, sivri biber, salatalık, maydanoz ve taze naneyle yaparım. Sosunda zeytinyağı, az limon suyu, tuz ve az nar ekşisi olur. Marul salatası içinse kıvırcık marul ve taze soğan ana malzemem. Kuzukulağı, roka, tere, maydanoz, nane, dereotu gibi yeşillikleri eklerim. Turp, havuç, kırmızı lahana ve bazen de ekşi elma ve mevsime göre ayva ya da nar taneleriyle yaparım.”

PÜF NOKTALARI

Haberin Devamı

Vegan yazarımız, Limonita’nın sahibi ve şefi Deniz Yoldaç’tan...

ÇOBAN SALATASI

-Soğanları doğradıktan sonra tuzla güzelce ovun. Tatlı beyaz soğan kullanmanızı öneririm.

-Domates, salatalık ve biberi birbirine yakın boyda küp küp doğrayın.

-İyi bir zeytinyağı, deniz tuzu ve taze sıkılmış bir limonla yapılan sos, benim favorim. Ama sumak ve isot eklemeyi de deneyebilirsiniz. Pilavların ve bakliyat yemeklerinin yanına çok yakıştırıyorum. Çobanların doğada kendiliğinden yetişebilen sebzelerle oluşturduğu bu salataya çoban azığı da deniyor.

MARUL SALATASI

-Hangi malzemeyi katarsanız katın, yıkadıktan sonra güzelce kurulayıp kullanın. Yeşillikleriniz de mutlaka taze, çıtır çıtır olsun.

Haberin Devamı

-Marul salatasını daha iyi yapan şey, sosunu en son koymaktır. Diğer türlü yeşillikler pörsüyecektir. mSirke, zeytinyağı ve tuzla yaptığınız sosa dilerseniz biraz da hardal ekleyebilirsiniz.

-Beyaz soğan yerine mor soğan tercih edilebilir. Bu salataya havuç ve salatalığı da yakıştırıyorum.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!