Lades kemiğinin sırrı

Güncelleme Tarihi:

Lades kemiğinin sırrı
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2005 00:00

Bizim, oyun olarak bildiğimiz ladesin kökeni Etrüsk kahinlerine dayanıyor. Bu kahinler, geleceği öğrenmek için tavukları kullanırlarmış.Etrüsk kahinleri bir daire çizip içine tavuk yemi serpiştirerek öğreniyorlarmış geleceği. Çünkü tavuğun yemi yerken, gagasıyla çizdiği harfler, gelecekten haber veriyormuş inanışa göre. Romalılar da bu alışkanlığı sürdürmüşler ancak bir dönem kemik kıtlığı yaşayınca tavuğun kemiğini oyun aracı olarak kullanmaya başlamışlar. Bizim gibi onlar da kemiği iki ucundan çekiyorlarmış. Kemiğin kimde kalacağını belirleyen şey ise uzun parçayı hangi tarafın kapacağıymış. Yemek tarihçilerinin bazıları lades oyununun kökenini İran’a dayandırırlar. Benim için lades demek ise hep kaybetmek demektir. Fındık bedeni ve zihni yorgunluğu giderir, hastalıkların nekahet devresinin çabuk atlatılmasını sağlar.Hindili yufka tiriti6 kişilikHazırlama süresi 15 dakikaPişirme süresi 45 dakikaMalzeme listesi4 adet hazır yufka ekmeği (ince lavaş veya gözleme)3 adet hindi göğüs eti4 su bardağı su1 su bardağı iri dövülmüş ceviz içi1 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı tuz, karabiberYufka ekmeklerini tezgaha yayıp üzerlerinde iki ya da üçer yemek kaşığı su gezdirerek yumuşatın. Yumuşamış ekmekleri rulo yapıp dilimleyerek 5 santim eninde parçalar meydana getirin. Diğer taraftan, hindi etlerini bir tencereye aktarıp su ve tuzu da ekleyerek 25 dakika kadar haşlayın. Rulo şeklindeki ekmek parçalarını hindinin suyunda ıslatıp orta boy bir fırın tepsisine yan yana sıralayın. Üzerlerine kuş başı doğradığınız hindi etlerini yerleştirip dövülmüş ceviz içini de serpiştirin. Tereyağını küçük bir tavada kızdırıp üzerinde gezdirin. 175 dereceye ayarlı fırında 15-20 dakika pişirip sıcak sıcak servise sunun.Parfe dumanlı dağlar12 kişilikHazırlama süresi 35 dakikaMalzeme listesi8 adet kedi dili bisküvi 4 adet yumurta1 adet limon kabuğunun rendesi ve limonun suyu1 su bardağı toz şeker1 su bardağı toz şeker1 paket vanilya2 poşet krem şanti2 su bardağı sütÖnce kedi dili bisküvilerini uzun kek kalıbına sıralayıp bir kenarda bekletin. Krem şanti ve sütü derin bir kapta 5 dakika, koyulaşıncaya kadar çırpıp, buzdolabında bekletin. Yumurtaların sarılarını bir kaba aktarıp üzerine toz şeker, limon suyu, vanilya ve limon kabuğu rendesini ekleyip mikserle 2-3 dakika kadar çırpın. Ayırdığınız yumurta aklarını da başka bir kapta mikserle en az 5 dakika, kar haline gelinceye kadar çırpın. Çırpılmış yumurta sarıları ve dolapta bekleyen krem şantiyi karıştırıp üzerine kar haline getirdiğiniz yumurta aklarını ekledikten sonra kaşık yardımıyla bütün malzemeleri karıştırın. Bu karışımı uzun kek kalıbındaki bisküvilerin üzerine aktarıp buzlukta bir gece kadar bekletin. Servis yapmadan 10 dakika önce kalıbı buzluktan çıkarıp servis tabağına ters çevirin ve dilimleyerek servise sunun.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!