Kuğu Gölü katkılı Şöhretler

Güncelleme Tarihi:

Kuğu Gölü katkılı Şöhretler
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2001 00:00


Pınar YILMAZERLER
Haberin Devamı

Bir zamanlar sahnede bir kuğu edasıyla süzülen genç balerin ve baletler, çeşitli nedenlerden dolayı baleye veda edip kamera önüne geçiyorlar. Onlar artık, parmak uçlarında havalanan balerinler değil, ekranlarda şöhret kazanan ünlüler...

Hepsi aynı noktada buluşuyor; bale. İlkokul çağlarında kimi ailesinin ısrarları sonucu, kimi de o bembeyaz elbiseyle kuğu gibi dansetmenin sihrine kapılıvererek kendini sahnenin ortasında dansederken bulmuş. Zamanla bu güzel düş sona ermiş. Baleyi bırakma sebebi genellikle sakatlanmadan doğan rahatsızlıklar oluyor. Dizinden sakatlananlar, boyun fıtığı geçirenler... Fakat balenin büyüsüne kapılıp sanattan, sahneden bir türlü kopamayanlar da kendilerini diğer sanat dallarının kollarına atıyorlar. Kimi oyuncu oluyor, kimi şarkıcı... Gerek ülkemizdeki ünlüler arasında, gerekse Hollywood yıldızları arasında bir çok isim ‘pointshoes’larını ayağından çıkarıp, dansettiği sahnenin ortasına bıraktı. Onlar şimdi kamera karşısında...

Yonca Evcimik

Eski bir balerin olan Yonca Evcimik, adını çeşitli müzikallerin dans ekiplerinde rol alarak duyuran isimlerden. Asıl büyük patlamayı ise ‘‘Aboneyim Abone’’ adlı şarkısıyla yapan Evcimik, yıllardır ‘‘Çılgın Bediş’’ dizisinde oyunculuk yapıyor. Dans eğitiminin faydalarını fazlasıyla gördüğünü söyleyen Yonca Evcimik, ilerleyen yaşına rağmen formda ve sıkı vücudu ile beğeni topluyor.

Çiğdem Tunç

Yonca Evcimik'in dans arkadaşı Çiğdem Tunç. Yıllarca birlikte baleye giden iki eski dosttan Çiğdem Tunç, bu arada bir de Marmara Üniversitesi Basın Yayın'ı bitirdi. O da baleden sonra şarkıcılık, sunuculuk, oyunculuk gibi bir çok dalda boy gösterdi. Uzun yıllar Mehmet Ali Erbil ile ikili olarak ekranlarda yer aldı. Şimdi ise yine Evcimik ile birlikte ‘‘Çılgın Bediş’’te oynuyor.

Şebnem Güleç

Yaklaşık 8 aydır Kanal 6 ekranlarında sunuculuk yapan Şebnem Güleç eski bir balerin. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bale Bölümü'nü bitiren Güleç, rahatsızlığı nedeniyle profesyonel bale yaşamına son verince sunuculuk yapmaya başladı. Boyun fıtığı yüzünden baleden kopan Güleç, ilk olarak Eko Tv'de VJ'lik yapmış. Ardından Kanal 6'da önce ‘‘Aç Kazan’’ isimli yarışma programını sunmuş. Şimdi ise ‘‘Pop-Stop’’la ekranlara geliyor.

Çağla Şikel

Baleyi istemeden bırakanlardan biri de Çağla Şikel. Boyunun 1.80 olması nedeniyle baleyi bırakmak zorunda kalan Şikel, güzellik yarışmasına katıldıktan sonra mankenlik yapmaya başladı. Balenin yararlarını defileler sırasında fazlasıyla gördüğünü söyleyen Şikel, hareketli koreografilerin vazgeçilmez ismi. Zarif dansları, hareketleri ile ülkemizin önemli mankenlerinden biri Çağla Şikel.

Lale Mansur

Lale Mansur'u birçok insan oyuncu olarak tanır. Halbuki sanatçı eski bir balerin. Uzun yıllar bale ile uğraşan Mansur, dansı bıraktıktan sonra sinemaya yöneldi. Bir çok önemli sinema filminde rol alan Lale Mansur, son dönemlerde televizyon kanallarında boy gösterip önemli dizi filmlerde başarılı bir oyunculuk sergiliyor.

Selin Toktay

İşte bir balerin-manken daha. Uzun yıllar balerinlik yapan Selin Toktay, Elite Model Look yarışmasında ikinci olduktan sonra mankenlik kapıları önünde açılıverdi. O da tıpkı Çağla Şikel gibi podyumda balenin faydasını görenlerden. Zaten kendi de bunun farkında, ‘‘Bale sayesinde oturup, kalkmasını, vücut dilini kullanmasını öğreniyorsun’’ diyor.

Yağmur Kaşifoğlu

İstanbul Devlet Konservatuvarı'nın Bale Bölümünü bitiren Kaşifoğlu, sakatlandığı için baleye 19 yaşında veda etmiş. Ardından Med Yapım'da çalışırken keşfedilmiş. Yapımcılar, ‘‘Yağmur hem güzel, hem de huyunu, suyunu bildiğimiz biri. Şunu bir reklam filminde oynatıverelim’’ demişler ve Yağmur kendini kameraların karşısında koymuş. Bir çok dizi filmde rol alan Yağmur, Akdeniz Film Festivali'nin ödüllü filmi ‘‘Gülün Bittiği Yer’’de de oynadı.

Alev Baymur

Altı yaşında baleye başlayan Alev Baymur, ilkokuldaki kurslar sayesinde sanatın bu dalıyla tanışmış. Konservatuvarı bitirdikten sonra birçok dizi filmde rol alıp oyunculuk yapan Alev Baymur, adını baleden çok oyunculukla duyurdu. Baleyi insanın kendine yatırımı olarak değerlendiren Baymur, ‘‘En büyük kazanç zarafet’’ diyor. Şimdi ise 6 sene önce kurduğu AB Sanat'la uğraşıyor. AB, Türkiye'deki tüm dans tekniklerini içinde barındıran bir okul olma özelliğini taşıyor.

Yaprak Özdemiroğlu

Konservatuvarın bale bölümünden mezun olan Özdemiroğlu, İlyas Salman'ın teklifi üzerine ‘‘Hababam Sınıfı’’nda rol almış. ‘‘Hem eğlenirim, hem de biraz para kazanırım diye kabul ettim’’ diyen Yaprak Özdemiroğlu'na bu filmden sonra teklifler gelmeye başlamış. 12 yıllık bale hayatını bir çırpıda bırakma sebebini, ‘‘Tıp eğitimi gibiydi. Çok sıkılmıştım’’ şeklinde açıklıyor Özdemiroğlu. 50'ye yakın başrolde oynayan Özdemiroğlu, 1993'te İskender Paydaş'la evlenince müzik dünyasının içine prodüktör girmiş.

Sanem Çelik

İkinci sinema filmi ‘‘Filler ve Çimen’’ ile Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ‘‘En İyi Kadın Oyuncu’’ ödülünün sahibi olan Sanem Çelik'te eski bir balerin. Bale yaşamına son verdikten sonra ilk çıkışını ‘‘Kara Melek’’le yapan Sanem Çelik, televizyonda yakaladığı başarıyı sinemada da kanıtlamaya kararlı. 25 yaşındaki genç oyuncu, balenin hayatına çok şey kattığını söylemeden edemiyor.

Ebru Akel

Ebru Akel'i de balerin olmasından çok Kenan Doğulu'nun sevgilisi olarak tanıdık. Konservatuvar mezunu olan Akel, sunuculuk, oyunculuk yaparak, ablası ünlü yönetmen Deniz Akel'in bazı kliplerinde oynayarak ve reklam filmlerinde rol alarak adını duyuruyor.

Hülya Aksular

En kıdemli balerinlerden biri Hülya Aksular. Uzun yıllar baleden kopmayan Aksular bir çocuk annesi olmasına rağmen ince ve zarif vücudu ile dikkatleri üzerine çekiyor. Bu arada sunuculuk yapmaya başlayan Aksular, Tv8'de kültür-sanat programıyla ekranlara geliyor.

Tan Sağtürk

Bu kadar ünlü balerinden söz edip de, Tan Sağtürk gibi ünlü bir baletten söz etmemek olmaz. O da Türkiye'nin en ünlü baleti. Uzun yıllar yurtdışında adımızı duyuran Sağtürk, ülkemize döndükten sonra paylaşılamadı. Baleden kopmayan Tan Sağtürk oyunculuk da yapıyor.

Hollywood'un eski balerinleri

Penelope Cruz

24 yaşındaki İspanyol yıldız Penelope Cruz, şöhret basamaklarını son sürat tırmanan isimlerden. Küçük yaşlarda bale yapmaya başlayan yıldız, önceleri ünlü bir manken olmayı düşlerken, kendini ünlü bir oyuncu olarak buldu. İspanyol yönetmen Almodovar'ın ‘‘Annem Hakkında Herşey’’ ve Amerikalı yönetmen Stephen Frears'in ‘‘Hi-Lo Country’’ filmleri ile dikkatleri üzerine çeken Penelope Cruz son olarak ülkemizde de gösterilen ‘‘Üstteki Kadın’’ filminde rol aldı.

Charlize Theron

Güney Afrika doğumlu yıldız, sanılanın aksine New York'a oyuncu olmak için değil, balerin olmak için gitmiş. Dizinden sakatlanınca tüm balerinlik hayalleri suya düşen Theron'un oyunculuğa başlaması da çok ilginç. Bir bankada para çekmek için kuyrukta beklerken Rene Russo'yu da keşfeden ünlü menajer John Cosby tarafından keşfediliyor. 25 yaşındaki genç kadın en büyük çıkışını, Al Pacino ve Keanu Reeves ile birlikte oynadığı ‘‘Şeytanın Avukatı’’ ile yaptı.

Elizabeth Hurley

Dünyanın en meşhur fotomodellerinden biri Elizabeth Hurley. Özel yaşamı, mesleği, kıyafetleri ile her zaman magazin basınının ilgi odağı olmayı başarıyor. İngiltere'de dünyaya gelen Hurley, çocukluğundan beri dansçı olma hayalleri kurarak büyümüş. Tutku derecesindeki bu ilgi onu Londra'ya kadar götürmüş ve London Studio Center'da eğitim almış. Ama güzelliğinden dolayı kendisine götürülen oyunculuk ve fotomodellik teklifleri Hurley'nin gözlerini kamaştırınca dans hayatı da sona ermiş. Estee Lauder'ın yüzü sayılan Elizabeth Hurley, bir yandan da oyunculuğa devam ediyor.

Yaprak Özdemiroğlu ve Çağla Şikel, uzun boy avantajlarını ne yazık ki balede tam olarak kullanamamışlar ve baleyi bırakmaya karar vermişler.

Ünlü balet Tan Sağtürk, sunuculuk, oyunculuk derken asıl mesleği olan baleye pek de fazla vakit ayıramamaktan şikayetçi bu aralar...

Sunucu Şebnem Güleç ve manken Selin Toktay da, şöhret olmadan önce uzun bir süre balerinlik yapmışlar ve sanatla o zamanlar tanışmışlardı...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!