Küçük memeliler göğüs dekoltesi versin büyük memeliler sırtlarını açsın

Güncelleme Tarihi:

Küçük memeliler göğüs dekoltesi versin büyük memeliler sırtlarını açsın
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2011 00:00

Türkiye’de her geçen gün yükselmekte olan moda dünyasına gireli henüz üç yıl oldu. Ama ilk günden beri iddialı abiyeleri, neon renkleri, kullanmaktan zevk aldığı pul ve payetleriyle dikkat çekti. 40 yıllık terzileri ekibine kattı ve işçilikte iddialı elbiseler üretti.

Nurgül Yeşilçay, Azra Akın, Begüm Şen, Ayşegül Aldinç, Ayşe Kucuroğlu ve son olarak Türkiye’ye gelen Victoria Secret meleği Karolina Kurkova tasarımlarını giyince iyice sivrildi. Duyduk ki Roman’ın kış koleksiyonu için bir abiye line’ı da hazırlıyormuş. Begüm Salihoğlu’na zoom yapmanın vaktidir dedik

Begüm Salihoglu 1983 yılında İstanbul’da doğdu. Sainte Pulcherie Fransız Kız Ortaokulu ve Saint-Benoit Fransız lisesinde okudu. Daha sonra, Fransızca işletme okumak üzere Boston’a gitti. Gitti gitmesine ama işletmeye bir türlü ısınamıyor, içten içe bunun onun işi olmadığını hissediyordu. Hayatı, kredi doldurmak için öylesine aldığı çizim dersinde değişti. İlk derste hoca önlerine dergiden bir sayfa koparıp koydu ve gördüklerini aynen resmetmelerini istedi. Kötü çizdikleri zaman kafalarına silgi, kalem ve kalem kutusu fırlatan lise resim öğretmeninin derslerini saymazsak, bir şeyler çizmek için eline kalem kağıdı ilk kez alıyordu neredeyse. Kendi de çok şaşırdı ama dergi sayfasının aynısını kağıda çizdi. Öğretmeniyse şok geçirdi. Daha önce resim eğitimi alıp almadığını sordu. Almadığını duyunca kulaklarına inanamadı. “Bu yeteneğini bugüne kadar nasıl fark etmezsin” diye sitem etti. İsterse portfolyo hazırlamasına yardımcı olacağını söyledi. Oldu da. Portfolyosunu hazırlayarak ülkedeki en iyi tasarım okullarına başvurdu ve kabul edildi. Parson’s School of Design’da hem moda tasarımı hem endüstriyel tasarım eğitimi aldı. Eğitimi boyunca lüks tüketim üzerine uzmanlaştı.

BEYONCE’NİN YARIŞMASINI KAZANDI

Daha öğrencilik yıllarında Beyonce’nin markası ‘House of Dereon’un düzenlediği yarışmada koleksiyonuyla birinci oldu ve tasarımları markanın kendi koleksiyonu için üretildi. Bloomingdale’s gibi New York’un ünlü mağazalarında satışa sunuldu.
Mezuniyet tezi olan ‘Meat-Free Shoes’ yani ‘Lüks Sürdürülebilir Vegan Ayakkabı’ koleksiyonuyla onlarca öğrenci arasından seçilerek tasarımlarını New York 5. Cadde’deki Felissimo Gallery’de sergileme olanağı buldu.
İlk staj deneyimini dünyaca ünlü İtalyan tasarımcı Alessandro dell’Acqua’da yaptı. Daha sonra Amerikalı tasarımcı Jill Stuart’in tasarım ekibinde yer aldı. Sonraki yıllardaysa Target mağaza zincirleri için mayo tasarımlari yapmak üzere Oxford Collections’da mayo tasarımcısı oldu.
Kendisine gelen iş teklifini kabul ederek, Paris Via Malaura Showroom’unun art direktörü oldu. Bir süre çalıştıktan sonra, yolu dünyaca ünlü Türk moda tasarımcısı ve sanat ustası Hüseyin Çağlayan ile kesişti. Paris’teki defilesinin en önemli parçası olan mekanik bir elbise tasarımında görev aldı. Bu tecrübeden sonra İstanbul’a kendi işini kurmak için dönmeye karar verdi.

TÜNEL’DEN BEBEK’E GEÇTİ

2009 yılında ilk ofisini Tünel’de açtı, daha sonra taleplerin artmasıyla altı ay sonra Bebek’te şimdiki showroom’unun bulunduğu yere taşındı. Koleksiyonları Beymen, Midnight Express ve Bilstore’larda satılmaya başladı. İstanbul dışında Antalya’da Berrin Sentay Butik’te ve Bursa’da 21metrekare Butik’te de satılıyor. 2011 yaz itibariyle de Dubai, Yunanistan ve Suudi Arabistan’a ihracat yapıyor.
Atölyesinde kişiye özel danışmanlık vermenin yanı sıra, büyük firmalar için de koleksiyon hazırlıyor. Mesela Roman... Begüm Salihoğlu 2011-2012 sonbahar-kış sezonunda Roman için bir koleksiyon hazırladı. Roman’ın sahibi ve Tasarım Bölümü Başkanı Suzan Toplusoy, Begüm’ü nasıl keşfettiğini anlatıyor: “Üç sene önce bir tanıdık vasıtısıyla keşfettim. Tünel’deydi o zaman. Önce kendim test ettim. Diktirdiğim her kıyafetten sonra çevremden olumlu tepkiler alınca, ticari açıdan bakmaya başladım. Hatta Moda Tasarımcıları Derneği’ne girmesi için referans oldum. Zamanla Roman’ın çizgisine çok yakın durduğunu fark ettim ve bir koleksiyon hazırlatmaya karar verdim. Zaten çok uzun zamandır genç tasarımcıları destekleyecek bir hamle yapmayı planlıyordum. Begüm’le ilk adımı atmış oldum.”
Salihoğlu lüks kumaşlarla kaliteli üretim yapan, dikişe, detaya, bitişe önem veren bir tasarımcı. Abiye ağırlıklı tasarım yapıyor. Roman’ın da abiye satış potansiyeli çok yüksek olduğu için bu birleşme çok şey vaat ediyor. Koleksiyon 22 parça abiyeden oluşuyor. Roman’ın konsept mağazaları olan İstinyepark, Akmerkez, Suadiye ve Ankara mağazalarında satılacak. Kıyafetlerin en önemli ortak özelliği zamansız olmaları. Yani beş sene sonra da en yakın arkadaşınız evlendiğinde rahatlıkla çıkarıp giyebileceksiniz.

SIRT DEKOLTESİ FAVORİM

Gelelim Salihoğlu’nun yaz sezonuna. Tasarımcı bu sezon daha çok özel dikime odaklandı. 32 parçadan oluşan örnek koleksiyonundaysa her zamanki gibi parlak ve metalik malzemeler ağırlıkta. Ayakkabı yapımında kullanılan endüstriyel bir metali elbiselere uyarlayarak fark yaratmış. Üç yıl önceye oranla tarzının biraz sadeleştiğini söylüyor: “Galiba olgunlaşıyorum. İlk koleksiyonum tamamen neon renklerden oluşuyordu, o zaman gökkuşağı gibi giyinirdim. Şimdi ben de sadeleştim, tasarımlarım da...”
Malum, abiye deyince akla ilk gelen şey dekolte. Abiye bir tuvalet diktirecek hanımlar ilk olarak nerelerini açtıracaklarını düşünüyor. Baştan söyleyelim Salihoğlu kesinlikle sırt dekoltesini seviyor. 2011 ilkbahar-yaz koleksiyonunda da ağırlıklı olarak sırt dekoltesi var. İkinci favori dekoltesi de göğüs ama bir şartı var: “Küçük memeliler göğüs dekoltesi versin, büyük memeliler sırtlarını açsın”.
Peki ya bacak dekoltesi? Bacakları çaktırmadan açmayı seviyor Salihoğlu. Belli belirsiz bir yırtmaçla ya da tüllerin arasından görünmelerini istiyor. Ayrıca seksi olmak için de dekoltenin gerekliliğine inanmıyor. Her yeri kapalı ama vücudu saran şeylerle de seksi olunabileceğini düşünüyor. Bu sarıp sarmalama konusunda da iddialı: “Ben vücuda tıpkı bir heykeltıraş gibi form kazandırıyorum. Daraltıyorum, inceltiyorum ve kıvrımları ortaya çıkarıyorum.

GECE YARISINDAN SONRA GİYİLEN PARTİ GELİNLİKLERİ

Begüm Salihoğlu geçen yazdan beri gelinlik de dikiyor. İlk günlerde müşteriler genç bir tasarımcıya gelinlik emanet etmekte tereddüt ediyormuş fakat zamanla güvenenlerin sayısı artmış. Bu sezon sırf müşterilerin içi rahat eksin diye, iki gelinlik örneği hazırlamış. Biri klasik, diğeri gece 12’den sonra giyilen parti gelinliklerinden.

İKİNCİ HABER

Moda tasarımcılarının neşeli dolabı

Başka yerde bulunmayan, sınırlı sayıdaki özel koleksiyonlarını satışa sunan yeni bir alışveriş sitesi açıldı. Adresi www.gardolaponline.com. Tüm tasarımları,
/images/100/0x0/55eb23acf018fbb8f8adcabe
birebir ölçü bilgileri ve kumaş özelliklerini detaylı şekilde içeren editoryal bilgilerle sunan Gardolap, bedeninize en uygun tasarımı seçmenize yardımcı oluyor

Malum Türkiye’de her geçen gün yeni bir alışveriş sitesi açılıyor. Ama www.gardolaponline.com benzerlerinden beden ve ölçüleri detaylandırmasıyla ayrılıyor her şeyden önce... Kalitesiyle dikkat çekiyor. Bir kere giyip atarım, diyenler için ucuza satmıyor. Bir kerelik değil, on-yirmi kerelik kıyafetler satıyor.
Tasarımcılar için iyi ve güvenilir bir satış ağı olmayı hedefliyor. Sitede şimdilik Aslı Güler, Ersöz Ata, Nur Toktay, Elif Ergin, İpek Erman ve Barış Sönmezateş gibi tasarımcıların kıyafetleri ve takıları satılıyor.
Sitenin kurucuları Yasemin Bayındır ve kızı Merve Bayındır. Yasemin Hanım girişimci kimliği ve terzilik yönüyle, kızı Merve ise tasarımcı yönüyle katkı sağlıyor. Genç tasarımcıları siteye kattığı gibi, aynı zamanda sitede kendi tasarımlarını da satıyor.
Yasemin Bayındır kendini şöyle anlatıyor: “Endüstri mühendisiyim aslında. Boğaziçi mezunuyum. Okul biterken üç aylık hamileydim. İş hayatı yerine anneliğe adım attım. Altı sene sonra kızım okula başlayınca da sanat kurslarına devam ettim. Modayı her zaman çok sevdim. Annem ve teyzem enstitü mezunu oldukları için çok iyi dikiş dikerlerdi. Belki onların etkisiyle belki içimden geldiği için, dikiş dikmeye başladım. Kendime, kızıma ve yakın çevreme diktim bugüne kadar.”

ELBİSEYLE YATIP KALKMAK

Merve Bayındır ise psikoloji okumuş ama mezun olduktan sonra tasarım yapmaya başlamış. “Kağıdı kalemi elimden düşürmez oldum. Elbiseyle yatıp elbiseyle kalkıyordum. Çiziyordum ama nasıl üretilir bilmiyordum. Annem sağolsun benim çizdiğim bütün karmaşık şeyleri çözümledi ve üretti. Ekibimize iki tane de deneyimli terzi katınca her şey şahane oldu” diyor Merve Bayındır.
Merve elbise tasarımının yanı sıra ayakkabı ve şapka da tasarlıyor. Ve tasarladığı bütün şapkaları tek tek kendisi elde üretiyor. Şapkalar da elbiseler de hiç normal değil. Hepsi çok neşeli ve oyuncaklı tasarımlar. Birden fazla şekilde giyilebiliyor, giyene farklı bir hava katıyor.

TEK FİYAT GARANTİSİ

Gardolap’ta sezon ayrımı yapılmıyor, tüm tasarımlar güncel. Ürün sabit fiyat avantajıyla sunuluyor. Sahip olmak istediğiniz tasarımı almak için sezon sonunu beklemenize gerek kalmıyor. Elbiseyi 500 liraya alanın 250 liralık etiketle karşılaşması istenmiyor. Kredi kartı bilgileriniz SSL sertifikası kullanılarak bankalara iletiliyor. Kredi kartı bilgileriniz veritabanına kaydedilmiyor. Bu bilgileri Gardolap dahil kimse göremiyor. Aslı Güler, Barış Sönmezateş, Nur Toktay, İpek Erman ve Aida Design isimlere ait olan tasarımların siteye özel olduğu garanti ediliyor. Siteye üye olma zorunluluğu yok. Beğendiğiniz modeli evinizde deneyebiliyorsunuz. Kendi ölçülerinizle modelin ölçülerini kıyaslayıp en uygun tasarımı seçebiliyorsunuz. Bir de bu sitedeki tasarımların çoğu ‘neşe’ paydasında birleşiyor

MODA DÜNYASI BUNLARI KONUŞUYOR

SİMAY BÜLBÜL’ÜN PURE KOLEKSİYONUNU
Deriyi ustaca kullanmasıyla farklılaşan tasarımcı Simay Bülbül’ün trendyol.com için hazırladığı Simay Bülbül ‘Pure’ markası, Mayıs’ta www.trendyol.com’da. 10 farklı tasarım ve 1000 özel parçadan oluşan koleksiyonda şıklık ve rahatlık ön planda. Elbiseler, tulumlar, bluzlar, tunikler sezonun moda renkleri kiremit tonları, vizonlar, ekrular, petrol yeşili... Deri detaylar ve aksesuvarlarsa günlük giyime uyarlanıyor. Simay Bülbül, tasarımcıları sıklıkla destekleyen trendyol.com ile çalışmaktan büyük keyif almış. Belli bir lokasyona bağlı kalmayarak Türkiye’nin her yerine ulaşılabilmekten ve ‘erişebilir’ olmaktan da son derece memnun.

MADONNA’NIN GÖZLÜKLERİNİ
Dolce&Gabbana’nın Madonna’dan ilham alarak tasarladığı yeni gözlük koleksiyonu Madonna MDG bu yazın gözlüğü olmaya aday. Popun kraliçesinin adının yazılı olduğu sap içleriyle dikkat çeken modellerin yer aldığı bu çok özel koleksiyon raflarda yerini aldı. Koleksiyon için objektif karşısına geçen ve modellere hayran kaldığını söyleyen Madonna’nın çok beğendiği bu koleksiyona siz de bir göz atmalısınız.

AKTİF KOŞUCU AYAKKABILARINI
Saucony için, kısaca koşmayı sevenlerin markası diyebiliriz. Bakın kendilerini nasıl anlatıyorlar: “Koşucular için varız. Koşucular bu markaya ilham veriyor, yeni fikirler getiriyor, daha iyi olmak için zorluyorlar. Tasarım ve mühendisliği onlar şekillendiriyor. Ve hep rekabet içinde olmaya zorluyorlar. Toplantı odasında, koşarken, sürekli kullandıkları ürünler hakkında konuşuyor, tartışıyoruz. Ürünlerimizi seviyoruz ve ürettiğimiz her ürünü koşarken kullanıyoruz. Her gün işten koşucular için en iyisini yaptığımıza inanarak çıkıyoruz. Saucony’de güzel gün koştuğumuz gündür. Mükemmel bir günse başkasının koşmasına ilham kaynağı olduğumuz gün.” Kendisi de aktif bir koşucu olan Selçuk N. Çağlar tarafından Türkiye’ye getirilen bu ayakkabıların ilk showroom mağazası Ortaköy Dereboyu Caddesi’nde açıldı.

MEZUNİYET KOLEKSİYONUNU
Derishow, mezuniyet gecesinde ne giyeceğini bilemeyen, bilip de bir türlü aradığını bulamayanlar için hazırladığı yeni gece koleksiyonuyla, aynanın karşısına geçtiğinde içinde ‘işte bu benim’ dedirtecek bir ‘sen’ yaratıyor. Bu mezuniyet döneminde, yaşadığımız toprağın ‘kutlama duyguları’nı parti tasarımlarına taşıyor. Çünkü bu topraklarda yaz demek; davet, parti, coşku, kıpırtı ve dalgalanma demek... Koleksiyon, uçuşan hafif, rüya gibi materyallerle giysilerin, dar streç saran kumaşlarla vücutların dalgalandığı mini parti giysileri, tuvalet duygulu tulumlar, önü mini arkası kuyruklu tuvaletler, kumaş püsküller, metalik bantlar, deri danteller, ışıltılı sedefler, büyük küpelerle bir arada özgün siluetler oluşturuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!