Koltuklarınızı kurtarın

Güncelleme Tarihi:

Koltuklarınızı kurtarın
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1998 00:00

Haberin Devamı

Köpeğimiz Rena bize geldiğinde daha 8 haftalık şirin bir yavruydu. Evdeki herkes onun gelmesine çok sevinmişti. Ancak, onun gelmesiyle birlikte bazı sorunlar patlakverdi. Rena eşyaları dişliyor, pençeleriyle çiziyor ve zarar veriyordu. Kontrol edilemez bir hale gelmişti. Antika koltuğun döşemelerini paramparça etmesi bardağı taşıran son damla oldu. Artık bu konuda bir önlem almamız gerekiyordu. Rena'yı eğitime yolladık. Bu bize biraz pahalıya mal olsa da evdeki eşyalara verilen zarar sona erdi. Artık Rena evde. Sabahtan akşama kadar işe gittiğimiz için yanlız kalıyor ve hiç bir eşyaya da zarar vermiyor.

Hemen her köpek sahibinin buna benzer bir hikayesi vardır. Ancak, bu hikayelerin hepsi, böylesine mutlu sonla noktalanmaz.

Genellikle evde belirli bir süre yanlız kalan köpekler eşyalara zarar vermeye başlıyor. Bu eşyalar içinde koltukların ve kanapelerin önemli bir yeri var. Koltukların döşemelerini rahat bulan köpekler hemen bunları yok etmek üzere harekete geçiyor. Kapıyı kemirenler, masaların üzerinde bulduklarını paramparça edenler, hırsını ayakkabı ve terliklerden alanlara da rastlamak mümkün. Umutsuzluğa kapılmayın, bu durumdaki köpeğinizi kontrol altına alabilirsiniz.

BOL HAREKET

Köpeğinizin biraz harekete ihtiyacı var. Sabahtan akşama kadar evden dışarıya çıkamadığı için enerjisini harcayamıyor. Onu hergün dışarı çıkarmaya çalışın. Sokakta koşmasını sağlayın. Bol bol hareket etmesi köpeğinizi kendisine getirecektir. Özellikle genç köpekler için hareketin çok önemli olduğunu unutmayın.

OYUNCAKLAR

Köpeğinize, hoş vakit geçirmesini, oyalanmasını sağlayacak oyuncaklar bulun. Köpekler içgüdüsel olarak kemirmek isterler. Bu yüzden onların kemirebilecekleri özel plastikten yapılmış kemikler verin. Bulunduğu yerde mutlaka bir top bulundurun. Oyuncaklar, köpeğinizin dikkatinin koltuklara ve zarar verebileceği diğer eşyalara yönelmesini engelleyecektir.

DİET

Köpeğinize yüksek enerjili yiyecekler veriyorsanız, bunları harcaması gerekir. Özellikle bol protein içeren yiyecekler vermekten kaçının. Köpeğiniz belki tadının sevmeyecek ama bitkisel yiyecekleri tercih edin. Bu yiyecekler köpeğinizin sağlıklı olmasını da sağlayacaktır.

MÜZİK DİNLETİN

Köpekler bazen gürültü duymak isterler. Çok sessiz bir ortam huzursuzlanmalarına neden olabilir. Onlara müzik dinletin. Mesela radyoyu tercih edin. Evden çıkarken açık bırakacağınız radyo, köpeğinizde yalnız olmadığı hissini uyandıracaktır.

Ev eşyarına zarar veren köpekler için özel eğitim merkezleri de var. Eğitim merkezlerinde uygulanan program şöyle:

1. HAFTA

Öncelikle bu eğitim için evinizin bir odasını seçin. Örneğin banyo. Eğer burada eşyalara zara vermezse yavaş yavaş diğer odalara geçin. Köpeğinizi odada yalnız başına bırakın. Yaklaşık 10 dakika sonra husursuzlanmaya başlayacaktır. Bu durum onu daha da saldırgan hale getirecektir. Biraz daha bekleyin ve ona en sevdiği oyuncağını verin. Köpeğinizi 15 dakika sonra kontrol edin. Eğer oyuncağıyla oynamaya devam ediyorsa sorun yok. Eğer sıkılmışsa tekrar yanına gidin. Kontrollerinizi 15 dakikada bir yapın. Üçüncü 15 dakika sonrasında eğer bir sorun yoksa köpeğiniz duruma alışmaya başlamıştır. Evi terkedebilirsiniz.

2. HAFTA

Evden 30 dakika uzaklaşın. Geldiğinizde durumu tekrar kontrol edin. Eğer köpeğinizde herhangi bir değişiklik yoksa tekrar birinci hafta programına geri dönün.

3. ve 4. HAFTALAR

Köpeğinizin eğitime tepkilerini ölçün. Eğer başarılı oluyorsanız, onu yalnız bıraktığınız zamanı 3-4 saate çıkartın. 4 saati aşabiliyorsanız kendinizi başarılı kabul edin. bundan sonra köpeğinizi rahatlıkla evde tek başına bırakabilirsiniz. Eğitimin tüm aşamalarında köpeğinizi ödüllendirmeyi unutmayın.

Albert Schweutzer

Bülent OVACIK

Yaşama saygı felsefesinin batıdaki öncüsü Dr. Albert Schweitzer'in saptamalarından birkaç örnek vereceğim bu hafta. Peşinen söyleyeyim, ben hepsine katılıyorum.

‘‘Eğitilmiş hayvanların gösterilere çıkartılmasından nefret ederim. Zavallı yaratıkların, o hissiz ve düşünceden yoksun insan topluluğuna kısa bir anlık zevk vermek için katlanmak zorunda kaldıkları kaba işkence ne kadar da çoktur’’.

‘‘Ne zaman spor diye avlanmanın, hayvanları öldürmenin bir zihinsel anormallik olduğunu anlayacağız? Zevk için öldürmenin, uygarlığımız için yüz karası olduğunu kavrayacak noktaya gelmeliyiz.’’

‘‘Eğer bir böceğin, içine düştüğü zor durumdan kurtulmasına yardım edersem, hayvanlar alemine reva görüp işlediğimiz tüm cinayetlerin suçluluk duygusundan biraz arınırım.’’

‘‘Doğadaki canlılara yardım için hiç bir şeyden kaçınmayan kişi, ancak biraz suçluluk duygusuna sahip olmayı hakedebilir.’’

‘‘Düşünen varlık olan her insan, kendi yaşamına duyduğu yaşam saygısını, her yaşamak isteyen varlığa da vermeye zorunluluk hisseder. Diğer yaşamları kendi yaşamında algılar.’’

‘‘İnsanoğlu, sevecenliğinin çemberiniyaşayan her şeyi kapsayacak şekilde genişletmedikçe, hiç bir zaman barışa kavuşamayacaktır.’’

ALERNATİF TIRMALAMA HEDEFLERİ

Genç kedilerin sahiplerine çıkarttığı en önemli sorunlardan biri de, tırnaklarıyla halıları ve mobilyaları berbat etmeleri. Kediler bunu neden yaparlar? Bir kere, ayaklarının altında tırmaladığı yere koku bırakan salgı bezleri vardır. İz bırakırlar. Tırmalamanın bir başka işlevi de, tırnaklarını bilemektir. Kedinin yaşam alanına yeni bir mobilya girdiğinde, yada mevcut mobilyaların yeri değiştiğinde tırmalama artar. Tırmalama, bir başka kediye bölge işareti olarak kabul edilir. Ancak ne tırmalama ne tırmık işaretleri, ne de kokular, diğer kedilerin işaretlenmiş alana girmesini engellemez. Kedilerin tırmalama hedeflerini daha az çekici yapmak için bir dizi önlem almanız gerekir:

Kedinin tırmalamasını istemediğiniz yerleri, farklı dokuya sahip malzemelerle kaplayın., Halıları, geçici bir süre plastik örtüyle örtebilirsiniz. Dik yüzeyler için iki tarafı yapışkan bantlar veya alüminyum kağıt kullanın. Kediler onlardan nefret ederler.

Az kullandığınız yerleri, kedilerin hoşlanmadığı çamaşır suyuyla silin. Veya bir naftalin kutusu koyun.

Yatay yüzeylerden kedileri uzak tutmak için, ters çevrilmiş fare kapanı kullanın.

Son çare olarak piyasada satılan elektrikli örtüler ya da kedi geçtiğinde haber veren fotoselli alarmlar kullanın.

Yasak alanları itici yapmanın dışında, kediye alternatif tırmalama alanları sunmalısınız. Kedilerin çoğu, kabuklu ağaç kütüklerini tırmalamayı severler. Kütük, kedinin boyunca, dikey olarak uzanabileceği yükseklikte olmalıdır. Tırmalama kütüğünün tepesine iple bir pingpon topu ya da oyuncak fare asabilirsiniz. Kedinizle, tırmalama kütüğünün önünde oynayın.

Oluklu mukavva ile kaplayacağınız, ya da iple saracağınız eski bir iskemleye de kediniz bayılacak. İskemle, hem yatay, hem de dikey tırmalama için çok uygundur.

Bir halı parçası da işinizi görebilir. Onu çerçeveleyip, evin uygun bir yerinde duvara asabilirsiniz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!