Yüksel Arslan hayatını kaybetti – Yüksel Arslan kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Yüksel Arslan hayatını kaybetti – Yüksel Arslan kimdir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 20, 2017 14:38

Ünlü Türk ressam Yüksel Arslan hayatını kaybetti. Toprak, bal, yumurta akı, yağ, kemik iliği, sidik, kömür gibi malzemelerden yaptığı boyalarla çalışmasıyla bilinen Yüksel Arslan, İstanbul Üniversitesi’nde Sanat Tarihi okuyup 1961 yılında Fransa’nın başkenti Paris’e yerleşmişti. Peki, Yüksel Arslan kimdir?

Haberin Devamı

84 yaşındaki Yüksel Arslan, Paris'te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Vefat haberini Yüksel Arslan’ın Paris'te yaşayan dünyaca ünlü karikatürist arkadaşı Selçuk Demirel duyurdu. Arslan için "yaşamıyla ve eserleriyle benzersiz bir sanatçıydı" diyen Demirel, "27 Temmuz 1933 yılında İstanbul Eyüp'te doğan Yüksel Arslan, bu sabah 02.40'da Paris’te tedavi gördüğü Croix Saint-Simon Hastanesi'nde vefat etti" ifadesini kullandı.

YÜKSEL ARSLAN KİMDİR?

Türk ressam. Yüksel Arslan, 27 Temmuz 1933’te doğdu. Fransa'da yaşamaktadır. Kendi geliştirdiği teknikle çeşitli doğal malzemeleri kullanarak ürettiği ve arture adını verdiği resimlerle, özellikle Karl Marx'ın Kapital eserinin etkisiyle çizdiği Kapital serisiyle bilinir. Türkiye'de ve ülke dışında birçok kişisel ve karma sergi açan Yüksel Arslan, 1953-54 yıllarında İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nde okudu. Bölümün Anadolu'ya düzenlediği gezilere katıldı, geleneksel sanatları ve Anadolu uygarlıklarının eserlerini inceledi.

Haberin Devamı

Yüksel Arslan, İlk sergisini 1955'te, Adalet Cimcoz'un yönetmekte olduğu Maya Galerisi'nde İlişki, Davranış, Sıkıntılara Övgü başlığıyla açtı. Ferit Edgü, Sezer Tansuğ gibi eleştirmenlerden övgü aldığı bu sergisindeki tüm eserler satıldı.[4]Jacques Mauduit'nin Modern Sanatın 40.000 Yılı isimli eserinde anlatılanlardan[ yola çıkarak, daha sonraki tüm eserlerinde kullanacağı bir tekniği uygulamaya başladı. Toprak boyalar, bal, yumurta akı, sabun, ot, çay, tütün, kemik iliği, kan ve sidik gibi malzemeler kullanarak ürettiği boyaları kullandığı bu tekniği ilk olarak İnsanlı Günler isimli serisinde kullandı. Arslan 1961'de 15 resmini bir galeride sergilemek üzere Paris'e gitti ve orada yaşamaya başladı. Burada çeşitli sergilere katıldı. Eşi Lidy ile tanıştı ve çiftin ilk çocuğu olan Artur doğdu. 1967'de, Ankara ve İstanbul'da açılan iki sergi için Türkiye'ye döndü. Basında yer alan, eserlerinin "cinsellikle ilgili ve iğrenç imajlar" içerdiğini öne süren yazıların ardından, Ankara'da sergilenen resimleri müstehcen oldukları gerekçesiyle savcılık tarafından toplatıldı.

Haberin Devamı

Yüksel Arslan, 1980'de, tarihöncesi çağlardan güncel döneme kadar, kendi üzerinde etkisi olan her şeyi resmettiği Etkiler dizisine başladı. 126 arture'lük bu seri 1984'te tamamlandı. 1981'de, Sedat Simavi Görsel Sanatlar Ödülü'nü, heykeltıraş İlhan Koman ile paylaştı. 1982'de ise, Fransa'da verilen Humour Noir Grandville kara mizah ödülünü aldı. 1984-86 yılları arasında, kendi hayatından hareketle çizdiği Autoarture serisini çizdi. 1986'da Etkiler dizisi Fransa'da kitap olarak yayımlandı.

1986'da, Aleksandr İvanoviç Oparin'in Yaşamın Kökeni isimli eserinden hareketle İnsan dizisine başladı ve 2000'e kadar bu diziye ait arture'ler üretti.[4] Bu resimler üç cilt olarak 1990, 1995 ve 1999'da yayımlandı. Arslan 2000'den itibaren, Etkiler dizisinin devamı niteliğindeki Yeni Etkiler dizisine başladı.

BAKMADAN GEÇME!